загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Де найкраще живеться в Україні: Столиця Прикарпаття має все для щасливого і комфортного життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для щасливого і комфортного життя не потрібно всього аж так багато. Щоб бути одним з найбільш привабливих для життя міст України необов'язково мати найвищі зарплати, багато населення і футбольний клуб у Вищій лізі. Достатньо впорядкованої міської інфраструктури, можливість отримати освіту, належне медичне обслуговування (якщо таке доступне в Україні), добрий рівень екології та безпеки в регіоні. Лижний курорт неподалік та кілька театрів - лише вітаються.

iPress.ua проаналізував кілька найбільш масштабних рейтингів, які досліджували якість життя в українських містах. Як виявилося, Захід та Південь України традиційно тримають позиції лідерів у цих рейтингах. На їхньому боці - добра екологія, високий рівень безпеки та освіти, хороша медицина, розвинена культурна і туристична галузі.

У містах Східної України традиційно вищі зарплати, а також високий відсоток загальної зайнятості, однак погана екологія, високий рівень злочинності та поширення важких хвороб. Попри високий рівень розвитку, ці міста поступаються менш розвиненим містам за якістю життя.

Рейтинги і критерії

Цього року найкращим містом для життя експерти журналу "Фокус" визнали Івано-Франківськ. У своєму щорічному рейтингу українських міст, найбільш комфортних для життя, журнал опирався на такі критерії: безпека, медичне обслуговування, розвинена інфраструктура, фінансова стабільність і дозвілля.

Столиця Прикарпаття випередила усі інші міста за рівнем якості медицини і транспортної інфраструктури, а також завдяки порівняно невисоким цінам на продукти і житло. "Тут просто усього на всіх вистачає", - зазначає "Фокус".

Організатори рейтингу при виборі кращого міста України для життя також визначали рівень екології та наявність робочих місць. Таким чином у першій п’ятірці опинилися, окрім Івано-Франківська, Чернівці, Донецьк, Львів і Київ.

Десятка найкращих для життя міст від "Фокусу"

1. Івано-Франківськ

2. Чернівці

3. Донецьк

4. Львів

5. Київ

6. Харків

7. Одеса

8. Севастополь

9. Дніпропетровськ

10. Ужгород

А от читачі журналу "Фокус" в опитуванні у мережі Facebook найкращим містом для життя визнали Львів, який зібрав більш ніж удвічі більше симпатій, ніж його найближчий переслідувач – Київ. Майже порівну у цьому опитуванні голосів набрали Одеса і Вінниця. П’ятірку цього рейтингу замикає Івано-Франківськ.

Цікаво, що у соціальних мережах тотальну перевагу отримали міста Західної України. У першій десятці опинилося одразу 6 міст цього регіону. Зі сходу України користувачі соцмережі обрали лише одне місто – Харків.

Найкраще місто для життя на думку користувачів Facebook

1. Львів

2. Київ

3. Одеса

4. Вінниця

5. Івано-Франківськ

6. Тернопіль

7. Луцьк

8. Харків

9. Кам’янець-Подільський

10. Ужгород

Щорічний рейтинг міст є у Кабінету міністрів. Уряд формує список найбільш впорядкованих міст.

Пальму першості у ньому поділили Київ та Одеса серед міст-мільйонників, а також Севастополь і Маріуполь. Також впорядкованими, за версію уряду, назвали Донецьк, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Миколаїв, Вінницю і Дніпродзержинськ. Серед маленьких міст, які визнали найбільш впорядкованими, - Іллічівськ, Умань, Ковель, Лозова, Червоноград, Комсомольськ.

Найкраще впорядковані великі міста за версією Кабміну

1. Київ

2. Одеса

3. Донецьк

4. Дніпропетровськ

5. Івано-Франківськ

6. Миколаїв

Найкраще впорядковані невеликі міста за версією Кабміну

1. Іллічівськ

2. Умань

3. Ковель

4. Лозова

5. Червоноград

6. Комсомольськ

Аналітичний центр Universitas визначав добробут міст та перспективу прожити у них щасливі життя за іншими критеріями. Група проводила ґрунтовне дослідження міст до 20-річчя незалежності України. Експертів цікавило, чи ці міста мають відкрите і добре підзвітне їхнім мешканцям управління, високий рівень міграції в міста, розвинену соціальну інфраструктуру, а також низьку дитячу смертність, суттєві інвестиції в основний капітал.

У цьому рейтингу лідером серед великих міст став Івано-Франківськ, серед малих – Калуш Івано-Франківської області.

Серед лідерів також опинилися Ялта, Бровари, Львів, Сміла, Чернівці, Одеса, Новоград-Волинський, Мукачеве, Коростень, Прилуки, Ізмаїл, Іллічівськ, Білгород-Дністровський, Дрогобич, Артемівськ, Феодосія, Дніпродзержинськ, Євпаторія, Мелітополь та Ніжин.

До десятки великих міст, які визнали кращими за якістю життя увійшло одразу 6 міст Західної України, два міста з Півдня, а також по одному з Центру і Півночі.

1. Івано-Франківськ

2. Трускавець

3. Львів

4. Чернівці

5. Одеса

6. Мукачеве

7. Коростень

8. Дрогобич

9. Дніпродзержинськ

10. Євпаторія

Однак, варто враховувати те, що за багатьма показниками ці міста уступають меншим містам, тому десятка презентує лише перших десять великих міст, які ввійшли до рейтингу ТОП-44 Universitas.

Найкраще живеться Заходу і Півдню

Лідерами майже усіх рейтингів, які визначають якість життя у містах України, здебільшого є міста і містечка Західної України або Півдня. Незмінним фаворитом рейтингів останніх кількох років продовжує бути Івано-Франківськ. Також до верхніх позицій різноманітних рейтингів потрапляють міста Івано-Франківської області – Яремче, Калуш, Коломия.

Високі рейтинги цих міст пояснюються хорошою екологією, доступністю житла і продуктів, розвитком культурної і туристичної галузі, а також хорошим рівнем медицини і загальної безпеки. Хоча у цьому регіоні промисловість мало розвинута, однак сюди надходять постійні перекази коштів від заробітчан.

Та ж ситуація спостерігається у Львівській, Тернопільській та Закарпатській областях.

У дослідженні журналу Weekly.ua, який опублікував рейтинг українських регіонів "Де в Україні жити добре" серед кращих місць для життя в Україні лідирує Київ. Далі йде Харківська область, Севастополь, Тернопільська, Львівська області.

Найгірше живеться, за даними Weekly.ua, мешканцям Донецької, Луганської і Дніпропетровської областей.

Низькі позиції східних областей в рейтингу у виданні пояснили тим, що ці регіони хоча й заробляють більше за інших, однак не забезпечують високих стандартів життя місцевого населення. Також у цих регіонах високий рівень злочинності, найвищий рівень розповсюдження важких захворювань і незадовільна екологія.

Ідеальне місто в цифрах

Останні кілька років Івано-Франківськ впевнено займає перші позиції в рейтингах найбільш привабливих для життя міст. Столиця Прикарпаття має все для щасливого і комфортного життя у порівнянні з іншими українськими містами: добре розвинену інфраструктуру, хороший рівень медичного обслуговування, можливість отримати якісну освіту.

Також в Івано-Франківську одна з найбільш розвинених в Україні міських та культурних сфер. Як бонус - хороша екологія та розвинена туристична галузь.

Кількість населення Івано-Франківської області знизилася приблизно на 20 тисяч осіб, однак впродовж останніх 4 років поволі зростає і сьогодні становить 1 млн 381 тис осіб. В самому Івано-Франківську мешкає 226 тис осіб. Приріст населення від початку цього року, за даними Івано-Франківського міського відділу реєстрації актів цивільного стану, становить 24%.

За даними Держкомстату, середня заробітна плата в Івано-Франківську, станом на травень 2013 року, становить 2 700 грн - приблизно на 600 грн менша, ніж середня заробітна плата по Україні. Згідно з офіційною статистикою, у Франківську одні з найнижчих доходів в розрахунку на одного мешканця - 18,8 тис грн (за 2012 рік). Це у 2,5 рази менше, ніж у Києві.

В місті функціонує 7 вищих навчальних закладів III-IVрівня акредитації, в яких навчається майже 33 тис студентів.

Також позитивною в Івано-Франківській області є динаміка туристичного потоку, яка за останній рік сягнула мільйона відвідувачів у області.

До списку новин