загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Депутати пропонують Пенсійному фонду брати кредити на соцвиплати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У фракції "Батьківщина" пропонують залучити банківську систему до фінансування виплат пенсій.

Як повідомляється, колишня голова Держказначейства в уряді Юлії Тимошенко, а нині народний депутат фракції "Батьківщина" Тетяна Слюз подала у Верховну раду законопроект № 3024 із змінами до Бюджетного кодексу.

Цими поправками вона пропонує ввести новий спосіб покриття тимчасового дефіциту коштів Пенсійного фонду, який виникає через розбіжність термінів зарахування єдиного соціального внеску та виплати пенсій, пише видання.

"Пенсійний фонд може отримувати позики на покриття тимчасових касових розривів, пов'язаних з виплатою пенсій, у фінансових установах на договірних підставах без нарахування відсотків за використання цих коштів з обов'язковим їх поверненням", - йдеться в поправках.

Порядок отримання та погашення таких кредитів має встановити Кабмін.

При цьому з кодексу запропоновано прибрати нинішній механізм, коли тимчасові касові розриви ПФУ фінансуються за рахунок безвідсоткових позичок з коштів єдиного казначейського рахунку (ЄКР).

Суть проблеми полягає в тому, що ПФУ, крім коштів, закладених у держбюджеті на пенсійні програми (план на 2013 рік - 61 млрд гривень) і покриття дефіциту (22 млрд гривень), потребує ще в позиках на покриття касових розривів. Їх має давати Держказначейство "за рахунок вільних коштів єдиного соціального внеску" так, щоб це не впливало на проведення "своєчасно і в повному обсязі" інших платежів.

"Але в більшості випадків з метою недопущення заборгованості з виплати пенсій позики дають і тоді, коли на ЄКР залишається мало коштів, які не забезпечують навіть видатки державного та місцевих бюджетів", - йдеться в пояснювальній записці.

"Я хочу поміняти цю ситуацію, щоб місцеві бюджети мали можливість розраховуватися за зобов'язаннями за рахунок бюджетних коштів, а не кредитних. Адже зараз вони змушені з простягнутою рукою йти в банки за позиками. А Пенсійний фонд користується безпроцентними кредитами казначейства!" - обурюється Слюз.

Логіка депутата проста: через банки виплачується 53% пенсій та держдопомоги, і оскільки не всі пенсіонери відразу ж знімають свої гроші з рахунків, фінансові установи "успішно їх використовують у своїх комерційних цілях, піднімають ліквідність рахунків, видають кредити".

Тепер же банкам запропоновано допомогти ПФУ. Втім, в документі не уточнюється, як цей механізм може працювати, і чи будуть банки видавати кредити ПФУ на виплату пенсій саме за рахунок коштів, перерахованих фондом на банківські рахунки пенсіонерів.

У Мінсоцполітики заявили, що не підтримують дану ініціативу.

До списку новин