загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Уже завтра оцінювачі квартир братимуть за свої послуги втридорога

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

1 серпня в Україні починають діяти нові правила оцінки майна при проведенні будь-якої операції з нерухомістю. Оцінювачі прогнозують: черги до них зростуть, а ціни на їхні послуги збільшаться в 3-5 разів

Як пишуть «Вести», згідно з постановою Кабміну, діяльність оцінювачів, які працювали за старими правилами, закінчується сьогодні, 31 липня. Вже завтра їхні звіти не прийматимуть нотаріуси. Для нової ліцензії потрібно пройти навчання за 5 тис. грн і скласти іспит.

На сьогодні, судячи з даних сайту Фонду держмайна (регулює діяльність оцінювачів), з 10177 оцінювачів кваліфікаційний іспит склали 249 осіб, а іспит керівника субєкта оціночної діяльності (їх більше трьох тисяч) – 166 осіб.

Незважаючи на такі складності, у Фонді держмайна кажуть, що документів, які скасовували би або переносили б набуття чинності нових правил оцінки майна, немає. «Ми керуємося постановою Кабміну, яка регламентує нові правила оцінки майна з 1 серпня, іншої інформації у нас немає», - сказали в прес-службі ФДМ.

Втім, оцінювачі сподіваються, що правила все ж відкладуть. За словами деяких із них, ні в Києві, ні в інших містах ніхто досі не отримував чітких інструкцій, як проводити оцінку за новими правилами.

Зараз оцінювачі беруть за свої послуги від 200 (стара однокімнатна квартира) до 1,5 тис. грн, а буде, за їхніми словами, в 3-5 разів більше (необхідно повернути витрати на навчання). Відмовитися від оцінки нерухомості можна. Висновок оцінювача (ціну обчислюють на основі аналізу декількох оголошень про продаж подібних об’єктів) – обов’язковий документ для нотаріуса при будь-якій угоді з нерухомістю. Він потрібен для обчислення розміру збору до Пенсійного фонду (1% від вартості квартири) і держмита (також 1%). Крім того, якщо квартира перебуває у власності продавця менше трьох років, йому потрібно заплатити ще 5% від її вартості. Нотаріус не має права завіряти договір купівлі-продажу (у ньому повинна бути зазначена сума, що не менша, ніж в оцінці) або документи про дарування/успадкування без оплати згаданих зборів і податків.

Ті оцінювачі, які офіційно починають працювати з 1 серпня, вже повідомили банкам і нотаріусам свої нові розцінки – від 3,5 тис. (за однокімнатну) до 7-8 тис. грн (за трикімнатну) і вище (приблизно по 100 грн за кожен кв. м). Ймовірно, такі ціни протримаються кілька місяців, поки довчаться інші оцінювачі.

Всі дані про квартирі будуть вноситися до Єдиної бази оцінок майна, ключ до якої повинні будуть отримати оцінювачі та нотаріуси.

Як повідомляли «Коментарі», раніше Кабінет Міністрів України запропонував при розрахунку державного мита та збору на обовязкове державне пенсійне страхування при відчуженні обєктів нерухомого майна враховувати не тільки їхню вартість, зазначену в договорі купівлі-продажу, а й також оціночну вартість такого обєкта.

До списку новин