загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Цей день в історії/ 1 серпня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування.

 

День інкасатора.

30 до н. е. — флот римського полководця Октавіана (майбутній перший римський імператор Октавіан Август) увійшов до Александрії та узяв Єгипет під контроль Римської республіки.

23 — римський воєначальник Юлій Цезар Друз, син імператора Тіберія, отруєний дружиною Лівіллою.

69 — повстання батавів: у римській провінції Нижня Германія германське плем’я батавів розпочало повстання проти римського правління під проводом Юлія Клавдія Цивіліса.

527 — Юстиніан I став одноосібним правителем Візантійської імперії.

607 — Оно но Імоко прибув до китайської держави Суї в якості посла від японської держави.

902 — фортеця Таорміна, останній оплот Візантійської імперії на острові Сицилія, захоплений армією арабських завойовників Аглабідів.

1192 — армія Річарда Левове Серце висадилася в районі Яффи та завдала поразки військам Саладина.

1291 — три кантони Швіц, Урі і Унтервальден підписали в Рютлі союзний договір «на вічні часи», щоб разом боротися із ворогами — нове державне об’єднання стало прообразам Швейцарської конфедерації.

1492 — перша письмова згадка про Запорозьких козаків: під Тягинею, в низов’ях Дніпра, козаки взяли на абордаж турецьку галеру з якої визволили невільників. Не маючи протидії, хан Менґлі I Герая вимушений був вперше жалітися великому князю Литовському Олександру I на дії «черкас» з козацької ескадри.

1498 — мандрівник Христофор Колумб вперше ступив на землю континентальної Америки в районі півострова Парія (сучасна Венесуела). Вважаючи, що це острів, Колумб назвав його Isla Santa (Святий Острів) і проголосив власністю Іспанії.

1578 — розпочалася одна з найбільших арктичних експедицій: англійський мореплавець Мартін Фробішер на 15 кораблях відправився на вивчення арктичної Канади.

1589 — король Франції Генріх III був смертельно поранений монахом Жаком Клеманом. Наступного дня бездітний Генріх III назвав своїм спадкоємцем на французькому престолі короля Наварри (Генріх IV).

1774 — англійський учений Джозеф Прістлі вперше отримав чистий кисень.

1780 — Швеція оголосила про свій постійний нейтралітет.

1787 — у битві під Фокшанами під час Російсько-турецької війни (1787–1792 об’єднані російсько-австрійські війська під головуванням О.Суворова завдали поразки турецьким військам.

1793 — у Франції введено метричну систему мір і ваг, котра згодом стала основою міжнародної єдиної системи вимірів.

1798 — розпочалася Абукірська битва: англійський флот адмірала Гораціо Нельсона одержав перемогу над французьким флотом (віце-адмірала Ф.Брюеса).

1806 — німецькі держави Баварія, Вюртемберг, Баден, Гессен-Дармштадт, Нассау (обидві лінії), Берг, ерцканцлер Дальберг і вісім інших німецьких князівств оголосили про свій вихід із складу Священної Римської імперії.

1822 — російський імператор Олександр I підписав рескрипт «Про заборону таємних товариств і масонських лож». У молодості цар сам був «вольним каменярем», і метою рескрипту була боротьба не з ложами, а з таємними товариствами (майбутніми декабристами), про діяльність яких стало відомо органам політичного розшуку.

1838 — рабство заборонене у переважній більшості колоній Британської імперії.

1876 — Колорадо стає 38-м штатом Сполучених Штатів Америки.

1914 — через чотири дні після оголошення Австро-Угорщиною війни Сербії, Німеччина і Росія оголосили війну одна одній, у Франції проведено загальну мобілізацію, а перші німецькі загони увійшли до Люксембургу, щоб почати наступ на Францію. Протягом наступних трьох днів Росія, Франція, Бельгія і Велика Британія утворили коаліцію у війні проти Австро-Угорщини та Німеччини. Почалась Перша світова війна, котра забрала життя 20 мільйонів людей.

1919 — в Угорщині повалена проголошена в березні радянська республіка.

1920 — у Відні сформовано закордонний (екзильний) уряд Диктатора ЗУНР, головна мета якого — домагатися відновлення незалежності ЗУНР дипломатичними засобами.

1921 — створена Ленінградська область з Ленінградської, Архангельської, Псковської, Мурманської, Новгородської, Череповецької губерній.

1923 — постанова ВУЦВК і РНК УРСР про українізацію.

1924 — у Буенос-Айресі (Аргентина) засновано українське товариство «Просвіта».

1925 — ліквідовано Катеринославську губернію відповідно до постанови ВУЦВК «Про ліквідацію губерень й про перехід на трьохступневу систему управління».

1936 — чергові Олімпійські ігри відкрив у Берліні Адольф Гітлер.

1939 — заснована медаль «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу.

1941 — На окупованій німцями території Західної України створено дистрикт «Галичина» з центром у Львові.

1943 — Під Делятином (Івано-Франківська обл.) німцями розгромлено загін Сидора Ковпака. З бойового донесення командира з’єднання: «Вранці 1 серпня противник кинув на висоту Шевка свою піхоту. Підпустивши її близько 8 і 9 роти 1 СБ впритул розстріляли її. Обхідні маневри супротивника із заходу, північного заходу і півдня теж були безрезультатними. Тоді німці обрушили на наші позиції авіацію. Нальоти тривали безперервно з ранку до повної темряви. Результати цих нальотів були невеликі, але авіація сильно вимотувала особовий склад, виснажений переходами і голодуванням. Всього працювало безперервно 9 бомбардувальників.»

1944 — почалося повстання у Варшаві (Варшавське повстання 1944 року).

1953 — швейцарський вчений Огюст Пікар разом з сином Жаком закінчив будівництво батискафа «Трієст», на якому в 1960 році Жак спуститься на дно Маріанської западини на глибину 10 916 м.

1960 — проголошена незалежна Республіка Дагомея (в 1975–1990 — Народна Республіка Бенін), сучасна Республіка Бенін.

1975 — У Гельсінкі керівниками 35 держав підписаний Заключний акт Наради з безпеки і співпраці в Європі, що підтвердив непорушність кордонів у Європі, що містив цілий звід принципів міждержавних відносин в умовах мирного співіснування, включаючи так звану «гуманітарну корзину».

1977 — У Києві відкрито Центральний будинок художника.

1990 — 500-ліття Запорозького козацтва.

1991 — Президент США Джордж Герберт Вокер Буш у Києві виголосив промову, в якій однозначно висловлювався за збереження СРСР і підтримку М. Горбачова.

1997 — у Військово-Морських Силах Збройних Сил України на підводному човні, який отримав назву «Запоріжжя», піднятий Військово-морський прапор України.

2007 — вступила в дію реформа правопису німецької мови.

2010 — вступила в дію Конвенція про касетні боєприпаси.

У цей день народились:

1520 — Сигізмунд II Август, польський король, один з ініціаторів польсько-литовської унії.

1744 — Жан Батист П’єр Антуан Ламарк (1744-18.12.1829), творець еволюційної теорії, попередник Чарльза Дарвіна. Разом з німецьким природодослідником Готфрідом Рейнхольдом Тревіанусом ввів термін «біологія».

1779 — Френсіс Скотт Кі, американський юрист та поет, автор тексту державного Гімну США

1819 — Герман Мелвілл, американський письменник.

1922 — Олексій Глазирін, радянський актор.

1932 — Люк Монтаньє, французький вірусолог, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 2008.

1936 — Ів Сен-Лоран, французький кутюр’є.

1948 — Івар Калниньш, російський актор.

1949 — Джим Керролл, американський поет, прозаїк, панк-музикант.

До списку новин