загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В бердичівському музеї відкрито виставку країни «з молочними ріками та кисельними берегами»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зовсім нещодавно у нашому місті проходили Дні польської культури,під час яких бердичівляни мали змогу познайомитись ближче з багатою культурною спадщиною і традиціями нашого сусіда

В рамках відзначення ХІV Днів польскої культури, за сприяння Генерального Консульства Республіки Польща у м. Вінниці, в Бердичів прибула виставка, що розповідає про культуру етнічної групи Курпів, що являє собою одну з найцікавіших у Польщі.

В одному із залів бердичівського музею історії зараз виставлені стенди, що розповідають про культуру і звичаї цього польського етносу. Курпи проживають у північно-східній частині Польщі та становить інтегральну частину Мазовії, одного з найбільших регіонів Польщі. На його території знаходитьсся столиця Республіки Польща - Варшава. Курпи проживають по обидва береги річки Нарва. Північ регіону називається - Зелена пуща,а південь - Біла пуща. Назва регіону та етнічної групи Курпє походить від назви взуття сплетеного з дерев’яного лика.

Першими мешканцями Білої та Зеленої пущ, були бортники, смолярі та мисливці, які й засновували перші поселення. Значна частина регіону - ліси та резервати природи, до речі, останніх нараховується аж вісім, загальною площею понад 1000 гектарів, вони надзвичайно багаті на флору і фауну.

Самі поляки називають Курпє «країною з молочними ріками та кисільними берегами» і надзвичайно шанують спадщину цього етносу, який й досі продовжує традиції започатковані кілька століть тому.

Курпє це те місце, де культурна спадщина має особливу вартість, регіональна самобутність вбачається в кожному кроці, а національний костюм вдягається з гордістю не тільки під час релігійних свят, але й на офіційні заходи. Мистецька спадщина курпів надзвичайно багата, основною її тематикою є релігія, відпочинок та естетика.

Символом регіону є витинанка з паперу, якою курпи прикрашали свої домівки, але заслуговують на увагу й вирізблені з дерева скульптури, хрести та каплички, ткані вироби та багато чого іншого, що в сукупності є справжніми шедеврами народних майстрів, справу яких продовжуюють їхні сучасні послідовники, що зуміли зберегти те, що виділяє народне мистецтво курпів серед культурного середовища інших регіонів. Всі народні промисли та культурні традиції Курпє відображені на стендах представлених в музеї, тож бажаючі можуть ознайомитись з культурою цього цікавого польського етносу і побачити багато спільного з нашою, українською, народною творчістю. 

До списку новин