загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Янукович створив парк неподалік Рівного

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Новий національний природний парк "Мале Полісся", указ про створення якого підписав 2 серпня Президент України, матиме площу близько 9 тисяч гектарів.

Парк створений на території двох районів Хмельницької області, що межують з Рівненщиною - Славутського та Ізяславського, "з метою збереження цінних природних комплексів та історико-культурних об'єктів східної частини Малого Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення". Відповідно до документу, до території парку буде включено 8762,7 гектара земель державної власності, а саме: 2764 гектарів земель, що перебувають у постійному користуванні державного підприємства «Ізяславське лісове господарство», вилучаються у землекористувача та надаються національному природному парку у постійне користування, а також 5998,7 гектара земель державної власності, що включаються до території національного природного парку «Мале Полісся» без вилучення.

Назва такої природної області України як "Мале Полісся" походить з ХІХ століття. Саме так польський вчений Косовський назвав територію від Шепетівки (за іншими даними від Полонного) до Рави Руської, яка проходить через Хмельницьку область, а також Тернопільщину, Рівненщину, Львівщину і виходить на межі Польщі.

Мале Полісся - це своєрідна долина, яка виникла в результаті діяльності талих вод льодовика на території Житомирщини, так званого Центрального Полісся. З талими водами в рівнину потрапили мулисті відклади. Нині ця територія через характер ґрунтів і клімат зумовлює особливий тип рослин, які поєднують в собі риси й Поділля, і Центрального Полісся.

Екологи розповідають, що природа Малого Полісся є доволі багатою: 15 видів рослин занесені до Червоної книги України, а 35 видів підлягають особливій охороні на території Хмельницької області. Фауна цього регіону - це 255 видів хребетних тварин, з них 18 видів кісткових риб, 11 — земноводних, 7 — плазунів, 186 — птахів і 33 види ссавців. На території майбутнього Національного природного парку зустрічаються чотири види тварин із Європейського Червоного списку та 11 видів тварин, занесених до Червоної книги України, серед них - борсук звичайний, журавель сірий, видра річкова.

Національні природні парки України — це заповідні території, що є частиною природно-заповідного фонду України. В них дозволено вільний доступ туристів. Загалом, за даними Міністерства екології та природних ресурсів України, за роки незалежності в нашій державі створено 44 національні природні парки.

На Рівненщині є один національний природний парк - Дермансько-Острозький. Він був створений указом Президента України в грудні 2009 року. Розташований на території Здолбунівського (частково) та Острозького районів у найвужчій, східній, частині Малого Полісся — Острозькій долині. Охоплює територію заплави річки Збитинка, що протікає між мальовничими пагорбами Мізоцького кряжу та Кременецькими горами.

Парк розташований на перетині меж різних фізико-географічних областей. Тут вузька смуга поліських ландшафтів дна річкової долини оточена краєвидами, характерними для лісостепової зони в межах двох височин — Волинської та Подільської. Це, а також незначна кількість населених пунктів, зумовило багатство рослинного і тваринного світу парку. Тут зростає 47 видів рослин і трапляється 19 видів тварин, занесених до Червоної книги України.

Тим часом, як повідомляють у Міністерстві екології та природних ресурсів України, найближчим часом продовжуватиметься роботи над створенням на Рівненщині ще двох національних природних парків - «Соколині Гори» (робоча назва "Надслучанський") та "Нобельський". А територію парку «Дермансько-Острозький» планують розширити.

Віталій ГОЛУБЄВ

До списку новин