загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Більшість побутової техніки в Україні контрабандна – держінспекція

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рейтинг контрабандних товарів в Україні очолюють побутова техніка та мобільні телефони. Про це повідомив у вівторок виконувач обов’язків начальника управління ринкового нагляду Держінспекції України з питань захисту прав споживачів Микола Дмитрієв. За його словами, близько 60% побутової електротехніки, яка реалізується на території України, не має декларації відповідності або її маркування не відповідає вимогам технічних регламентів безпеки. Натомість експерти кажуть, що контрабанди в Україні щонайменше втричі менше, а відсутність належної документації – питання часу та прогалин законодавства. Тим не менше, експерти радять, як уникнути контрабандної техніки.

Киянка Олена вирішила зекономити, як кожна пенсіонерка, і придбала телефон там, де дешевше.

«Я дуже засмучена тим, що я три місяці тому купила телефон через інтернет-магазин і буквально через півтора місяця він у мене зламався. Він коштував близько 400 гривень, це недешево, оскільки пенсія в мене тисячу гривень. У цьому інтернет-магазині я купила цей телефон, тому що було трішечки дешевше, ніж в інших», – сказала жінка.

«Порушення виявляються в 62% випадків»

За перше півріччя цього року уже виявлено близько 60% непродовольчої групи товарів сумнівного виробництва і якості. Про це розповів виконувач обов’язків начальника управління ринкового нагляду Держінспекції України з питань захисту прав споживачів Микола Дмитрієв.

«У першому півріччі 2013 року в рамках здійснення державного ринкового нагляду нами проведено 1750 перевірок. Порушення виявлене і в 1093 випадках. Ми можемо констатувати, що порушення виявляються в 62% випадків», – сказав він.

Чиновник додав, що найбільше контрабанди виявлено серед побутової техніки та мобільних телефонів, а контрафакту, тобто підробки – серед мийних засобів. Основними порушеннями, за словами Дмитрієва, є відсутність національного знаку відповідності на продукцію, відсутність декларації та маркування товару.

«Загальна статистика перевірок, які були проведені, свідчить про те, що близько 60% побутової електротехніки, яка реалізується на території України, або не має декларації відповідності, або її маркування не відповідає вимогам технічних регламентів безпеки… Тобто, це та продукція, яка, скоріш за все, ввезена на територію України нелегально, за сірими схемами чи прямою контрабандою. І претензії по цій продукції, у випадку, якщо з’ясується, що вона становить небезпеку, пред’явити практично нікому», – зазначає Микола Дмитрієв.

«Казуси в законодавстві»

Насправді контрабандної продукції в Україні не більше ніж 20%, переконує член правління Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України» Олег Цільвік. А усі невідповідності в документації – це прогалини законодавства, зокрема, нового Закону «Про ринковий нагляд», каже він.

«У законі написано, наприклад, що має бути маркування на виробі та (або) на упаковці. І ринковий нагляд трактує це так, що має бути маркування і там, і там, а постачальник читає, що тільки на одному місці достатньо. Тому це казуси, прогалини в нашому законодавстві, але вони зараз виправляються», – наголошує Олег Цільвік.

Експерти радять уникати інтернет-магазинів без «реальної» адреси

Крім того, Олег Цільвік додає, що в Україні ринковий нагляд запрацював лише рік тому, і наразі не всі імпортери та продавці готові надавати повний перелік документів, оскільки за новим законом він розширений, хоча і по-європейськи. Фахівець говорить, що на це потрібен час, але відсутність супровідних документів на побутову техніку аж ніяк не говорить про «контрабандність» товару.

«Досить гучний випадок був, коли одна з перших перевірок ринкового нагляду проводилась у магазині «Метро», і з 600 найменувань побутової техніки 594 не мали відповідної супровідної документації. У такому випадку можна сказати, що 95% у нас контрабандної продукції», – пояснив Олег Цільвік.

Експерт переконує, що нині в Україні контрабандний товар без супровідних документів на реалізацію не візьме жодна торговельна мережа, тому неліцензійний товар можна купити тільки на стихійних ринках або в інтернет-магазинах, які не вказують на своєму сайті адреси розташування. Такі інтернет-магазини інспектори не можуть перевірити, а відтак, кажуть, і захистити права споживача, якщо вони будуть порушені, не зможуть. Саме таких закладів реалізації товарів в Україні експерти рекомендують остерігатися.

Наталка Коваленко

До списку новин