загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

До Черкас привезли картини вартістю від 10 до 30 тис. Євро

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Його картини одні з найдорожчих у Росії, на нихобрази найбагатших та найвідоміших людейМикити Горбачова, Володимира Путіна, Віктора Януковича, Річарда Гіра, Стівена Спілберга, Мадонни та інших. У колекції Софі Лорен п’ять його полотен. Загалом 700 робіт Нікаса Сафронова перебувають у колекціях за кордоном. Він автор унікального стилю малювання “дрім віжн”, занесеного до Книги рекордів Гіннеса. Відучора творчість цього відомого автора представили й черкащанам. У обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка його робіт, яка триватиме до 1 вересня.

Експозицію облаштували в рекордний термін – усього за добу, адже Черкаси до міст турне Україною не входили. Директор виставки Ілля Базарсад каже, що такий досвід вперше.

На тих, хто завітав на відкриття, чекала приємна музика, цукерки та шампанське. Організатори намагалися позбутися офіційної атмосфери.

- Ми найперше хочемо подякувати обласній державній адміністрації, яка активно і позитивно відреагувала на нашу пропозицію, і, звичайно, директору краєзнавчого музею, з яким ми дуже швидко домовилися, - додав директор.

Ілля Базарсад висловив сподівання, що привезені роботи порадують відвідувачів.

- Ми маємо велику честь приймати на нашій славній землі шедеври вишуканого митця, - сказала заступник голови Черкаської ОДА Тетяна Прітченко. – Впевнена, що саме виставка такого рівня може збагатити естетичні смаки жителів краю.

- Ми намагалися в одному залі показати всі жанри, в яких працює художник, – сказала арт-директор виставки Наталя Христенко. – Виставка приурочена до дня народження вашого губернатора.

Сергій Тулуб святкуватиме 60-тиліття 13 серпня. Сам художник приїде до Черкас 17-го.

Наталя Христенко подякувала присутнім за те, що прийшли та запросила до експозиції. На ній представили близько чотирьох десятків робіт. Вартість картин сягає від 10 до 30 тисяч євро.

- Тема природи в більшості його робіт проступає дуже чітко, - розповідала арт-директорка відвідувачам. – Він намагається донести людям: потрібна легкість.

Родзинкою виставки стала обіцяна містична картина. З одного її боку – портрет молодого чоловіка, а з іншого – невиразний його образ у старості. Юнака намалював художник, а ось інший образ проступив на полотні згодом. Дослідження науковців підтвердили, що цей образ створений без фарби.

- У одного дуже відомого олігарха, ім’я якого назвати я не можу, помер син, якому на той час було 15 років. Коли трагічно загинула дитина, його батьки прийшли до Нікаса й попрохали створити потрет сина у більш старшому віці. Нікасу не давалася робота, він малював її рік і важко сприймав, – розповідає про історію створення пані Наталія. – Але коли завершив, проступило зображення старого чоловіка.

Прикметно, що картина весь час змінюється. Так, у Черкасах почала проявлятися на зворотньому боці портрета якась полоса.

- Батьки від роботи відмовилися, аби вона стала надбанням людей, – додала вона. – Чутливі люди від цієї роботи іноді непритомніють, дехто плаче.

Самій арт-директорці біля роботи завжди незатишно. Та містична картина зацікавила відвідувачів, утім нікого не налякала. Люди охоче фотографувалися на її фоні. Щодо решти робіт, то враження суперечливі.

Портрети, графіка, пейзажі. Символи, асоціації, метафори, історія… Роботи подекуди нагадують світлини та мають довгі назви, як то “Народжений на природі або Спогади про минуле”, “Відвідання англійськими ельфами бамбукового гаю”,  “Чарівний погляд ночі на глибини зеленого саду”.

- Я очікувала значно більшого. Аби не підписи до картин, я б не зрозуміла ідею автора, – говорить 30-тирічна жителька Черкас Інна. - Мені сподобалося кілька картин. Є картина, на якій я побачила, як місяць упав у ліс, а чоловік побачив яйце. А що там  насправді – невідомо, бо не підписано.

У заступника мера Павла Карася враження були не стільки від робіт, як від місця проведення виставки.

- Це не зала для проведення такої виставки, на жаль, тут спекотно, нічим дихати і загальний стан приміщення… – зауважив він. – Місто повинне мати зал для того, щоб гідно приймати твори мистецтва.

Та й після Центру сучасного мистецтва Жоржа Помпіду в Парижі, Павла Миколайовича важко здивувати.

- Це така подія в нашому місті, яку треба обов’язково пропагувати, – вважає Світлана Калюжна, яка відвідує чи не всі виставки в місті. – Картини подобаються, вони примушують думати, міркувати, я піду на друге коло, бо бачу, що мені треба подумати.

Місцеві художники на відкриття виставки не з’явилися. З відомих прийшли лише Володимир Яковець, Іван Бондар та Віктор Афонін. Володимир Яковець від коментарів утримався. Мовляв, немає чого коментувати. Іван Бондар відзначив, що позитиву, про який так багато говорять організатори, в роботах все ж замало. На полотнах часто зустрічаються самі голови.

- Мені тут подобаються роботи, які написані не на замовлення, – зізнався він.

Крім того, додає митець, тематика робіт неслов’янська, тому далека від українців, сонячних робіт також мало, більшість виконана з використанням прийому контражуру (буквально “проти світла”, для досягнення драматичного ефекту).

- Приємно, що ця виставка відбулася в Черкасах, – говорить колишня директорка обласного художнього музею Ніна Клименко. - У художника міцний малюнок, за це йому спасибі, бо нині багато майстрів, які малюнком нехтують і беруть кольором. Я вважаю, що черкаські художники за рівнем майстерності не поступаються Сафронову.

- Я неодноразово чула ім’я Нікаса Сафронова, читала в ЗМІ про нього, але самі картини не можу сказати, що вразили мене, – розповідає жителька міста Олена. – Вони цікаві, але я не побачила в них того, щоб мене здивувало. “Вау” я не можу сказати, але мистецтво прийнятне.

Квиток до зали для дорослих коштує 60 грн. Ніна Клименко радить побувати на виставці. Каже, хоча б для того, аби мати власну думку щодо творчості російського митця.

Організатори кажуть, що на виставках люди часто бажають придбати картини художника або ж замовити портрет. Ціна за останній стартує від 50 тис. євро.

Марія МАЛИНОВСЬКА

До списку новин