загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

П’ять порад, які здешевлять тарифи ЖКГ

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За останній місяць тарифи ЖКГ зросли відразу в семи регіонах України.В «проблемному» списку опинились Київська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Сумська області і Автономна республіка Крим.

Місцеві чиновники запевняють в необхідності такого кроку. Збільшувати тарифи нібито змушує зростання собівартості послуг та зношеність виробничих і комунікаційних потужностей. Посадовці певні, щолише нові, економічно обґрунтовані розцінки можуть забезпечити нормальну роботу підприємств галузі.

ПРОСТІ ПОРАДИ ЗДЕШЕВЛЯТЬ ВАРТІСТЬ ПОСЛУГ

Логіка в словах чиновників безперечно є. Але невже немає іншого шляху порятунку житлово-комунальної галузі ніж чергове зростання тарифів? Звичайно є. І в цьому питанні кореспонденти CorruptUAвирішили допомогти вітчизняним комунальникам. На прикладі Черкащини ми визначили п’ять простих порад, що допоможуть уникнути чергового здорожчання.

ПОРАДА 1. ПРОТИДІЯ РОЗКРАДАННЮ КОШТІВ

Правоохоронці Черкащини мало не щодня рапортують про нові випадки корупції та хабарництва в сфері житлово-комунальних послуг і інфраструктури. Масштаби розкрадання вражають. Наведемо лише один приклад. На початку року кримінальне провадження за фактом розкрадання бюджетних коштів було відкрито відносно службових осіб ПАТ «Уманьавтодор». За попередньою оцінкою завдані ними збитки оцінюються в 34 мільйони гривень.

«Виконуючи ремонтно-будівельні роботи автомобільних шляхів на території Черкаської області службові особи ПАТ «Уманьавтодор»привласнювали бюджетні кошти. Посадовці завищували вартістьта обсягздійснених робіт шляхом оформлення псевдооперацій … за рахунок проведення фіктивних операцій із закупівлі товарів, робіт чи послуг у спеціально створених для цього фіктивних підприємствах», – заявляв керівник Черкаської міліції Валерій Дерновий.

Зазначений випадок, нажаль, не є поодиноким. Гроші крадуть на різних рівнях та із застосуванням різних «чорних» схем. Тому без дієвої боротьби з розкраданням коштів жодні підвищення тарифів не зроблять наші дороги кращими, а комунальні послуги якіснішими.

ПОРАДА 2. ПРОЗОРІ ТЕНДЕРНІ ЗАКУПІВЛІ

Черкаське територіальне відділення Антимонопольного комітету з початку 2013 р. виявило цілий ряд «тендерних змов». В результаті яких комунальні послуги здійснювали за значно завищеними цінами.

Наведемо приклад. Департамент економіки та розвитку Черкаської міської ради проводив тендер по закупівлі послуг в рослинництві. Два учасники торгів – ФОП Ткаченко М.А. і ФОП Ставінська В.А.  узгодили свою поведінку та фактично перетворили конкурентну конкурсну процедуру на фарс.

«Внаслідок таких дій підприємецьМ.А. Ткаченко отримала право на укладення договору не на конкурентних засадах, чим було спотворено результати торгів, оскільки саме здійснення конкурсного відбору учасників є необхідною умовою визначення переможця», – інформує прес-служба Антимонопольного комітету України.

За підрахунками кореспондентів CorruptUA за осанні чотири роки Департамент економіки та розвитку Черкаської міськради уклав з ФОП Ткаченко М.А. 13 угод на загальну суму в понад 2,75 млн.грн. Виходить, що навіть озеленення міста може стати широким полем для не прозорих схем та тендерних махінацій.

Подібних прикладів є безліч. Лише з початку цього року фахівці Держфінінспекції в Черкаській області за результатами моніторингу держзакупівель попередили незаконне витрачання державних коштів на суму в 26 млн. грн.

ПОРАДА 3. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯМИ МОНОПОЛІСТІВ

За останні місяці Черкаське територіальне відділення Антимонопольного комітету виявило цілий ряд випадків зловживання монопольним становищем з боку підприємств ЖКГ. Скажімо в березні Антимонопольний комітет оштрафував КП “Водоканал” (м.Тальне) на 20 000 грн. за зловживання монопольним положенням.

«Розслідування показало, що комунальне підприємство здійснило необґрунтовані розрахунки тарифів на послуги з централізованого водопостачання і водовідведення… КП «Водоканал»в своїх розрахунках були закладено необґрунтовані планові витрати по заробітній платі, загальновиробничимі адміністративним витратам», – інформує прес-служба АКУ.

Ніби дрібниця? Але за цією сухою звітністю криються долі тисяч мешканців районного центру, які щомісячно переплачували на примарні потреби місцевого КП.

ПОРАДА 4. РАЦІОНАЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ

Чужих грошей не шкода. Принаймні за такою логікою інколи діють чиновники від ЖКГ коли розпоряджаються коштами споживачів. Черкаська Держфінінспекція регулярно повідомляє про необґрунтовані перевитрати при проведенні різноманітних будівельних та ремонтних робіт.

Протягом першого півріччя співробітники ДержфінінспекціїЧеркаської області забезпечили усунення порушень на суму в понад 31 мільйон гривень. За матеріалами контрольних заходів правоохоронні органи розпочали 66 досудових розслідувань, склали 21 протокол про адміністративне корупційне правопорушення. За порушення законодавства більше чотирьохсот посадовців притягнуто до адміністративної відповідальності, тридцять – до дисциплінарної, трьох осіб звільнено із займаних ними посад.

Притягнення до дисціплінарної відповідальності звичайно дієвий захід. Але навряд чи він є достатнім для профілактики злочинів та покарання тих, хто пускає на вітер десятки мільйонів гривень.

ПОРАДА 5. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДІЇ ТА БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ЧИНОВНИКІВ

Маючиневелику зарплату чиновники від ЖКГ особливо не переймаються за ефективність своєї роботи. Отримані з бюджету кошти нерідко освоюються «для галочки», а ремонтні та будівельні проектиреалізуються з цілковитим ігноруванням державних стандартів та нормативів.

Жертвами такого нехлюйства стала навіть автомобільна дорога загального значення сполученням «Золотоноша-Черкаси-Сміла-Умань».«Перевіркою встановлено, що службові особи філії «Смілянська дорожньо-експлуатаційна дільниця» Державного підприємства «Черкаський облавтодор», неналежно здійснили ремонт і утримання автомобільної дороги, в результаті чого, відбулося повне руйнування асфальтобетонного покриття проїзної частини на різних ділянках дороги загальною площею 987 м2.», – повідомляли в прес-службі прокуратури Черкаської області.

Знаючи якість автомобільних шляхів України можемо припустити, що не лише службовці «Черкаського облавтодору» халатно ставляться до виконання своїх обов’язків. Ось і виходить, що виділені державою на ремонт автошляхів мільярди майже не позначаються на якості вітчизняних доріг. Через чисельні ями та вибоїни стаються тисячі аварій, гинуть десятки людей. Натомість чиновники постійно говорять про необхідність нових зборів та податків на користь Укравтодору.

УРЯД ЧУЄ І ОБІЦЯЄ РОЗІБРАТИСЬ

Всі наші поради так чи інакше стосуються проблеми корупції. Зрозуміло, що в сфері ЖКГ обертаються величезні гроші, ось тільки витрачаються вони не завжди ефективно. В результаті в заручниках ситуації залишаються пересічні споживачі, яких щоразу змушують платити все більші кошти за сумнівну якість комунальних послуг.

 

P.S. Стрімке зростання тарифів занепокоїло навіть профільне міністерство. За словами, Генадія Темника, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, необхідно створити робочі групи які перевірять економічну доцільність нових розцінок житлово-комунальних послуг.

Схожу позицію, на словах, зайняв і очільник Кабінету Міністрів. «Питання формування тарифів повинно бути всебічно вивчене, доцільність підвищення – економічно обґрунтованою. Незаконно підвищені ціни на послуги ЖКГ мають бути приведені до попереднього рівня», – цитує слова Миколи Азарова урядова прес-служба.

Наскільки міністерська турбота є реальною – покаже час. Натомість, зрозуміло інше. Велика частка сьогоднішніх розцінок за послуги ЖКГ залежить від нехлюйства та корупційних схем місцевих посадовців. А отже знизивши рівень корупції вдасться реально зменшити й комунальні  тарифи.

Михайло Хвацький

До списку новин