загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт розповів, наскільки далеко Україні до добробуту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні не помітне економічне зростання, тому говорити про зріст реальної, а не номінальної, заробітної плати та пенсії не доводиться. Про це в коментарі Тиждень заявив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи заяву президента Віктора Януковича про зростання зарплати в Україні впродовж трьох років на 42%, а пенсій – на 59%, експерт зауважив, що це – номінальні цифри.

«Однак, ці цифри не враховують інфляцію та купівельну спроможність українців. Окрім цього, навіть незначне зростання було нерівномірним. Зокрема, впродовж 2010-2011 року справді воно було помітним, а практично весь минулий рік зарплати по суті були заморожені, а відповідно й пенсії. Така серйозна нерівномірність також має дуже негативний вплив на добробут», – заявив експерт.

Юрчишин також називає ще один чинник, який впливає на «покращену» офіційну статистику.

«Влада оперує показниками червня-липня, де відбуваються значні нарахування відпускних. Тобто показники літніх нарахувань особливо в бюджетній сфері не характерні. Наприклад, у липні спостерігалося підвищення зарплат на близько 2% у порівнянні з червнем. А от протягом весняних місяців вона змінювалася незначно – до 1%. Тому навряд чи можна говорити про суттєві зміни», – зазначив Юрчишин.

Експерт пояснює, що в Україні досить слабко функціонує економіка.

«Минулого року офіційне зростання ВВП було на рівні нуля. Цього року було б добре, щоб знову вийшли на нуль, оскільки промисловість за перше півріччя знизилася на 5,3%. Це високий показник зниження навіть за цей період. Тобто якщо економіка не працює, за рахунок чого можуть зростати зарплати і пенсії?!», - зауважує експерт.

«Це (заява Януковича. – Ред.) – посилання на позитивні показники, які, на жаль, не дуже точно відображають фактичний стан справ. Таку статистику добре показувати тим, хто кожен день не ходить в магазин чи не рахує скільки залишилося до зарплати. Це – радше демонстраційні приклади, базовані на окремих економічних показниках. На жаль, розмірковування влади з приводу різного сорту покращень дуже часто відрізняється від того, що населення безпосередньо відчуває», – додав він.

«Купівельна спроможність українців, на жаль, не може на сьогодні бути взірцем навіть для країн колишнього Радянського союзу чи колишніх соціалістичних країн Центрально-Східної Європи, що зараз є членами ЄС. З 90-го року до нинішнього часу ВВП на душу населення в Польщі зріс у 4,5 рази, в Росії – вдвічі, в Україні – лише на 25%. Тому Україна в контексті добробуту далеко відстає від своїх сусідів, не кажучи про розвинуті країни», – підсумував він.

До списку новин