загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як виплачуватимуть пенсії по втраті годувальника?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як уже інформувало головне управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області, до законодавства України внесено зміни, що стосуються пенсійного забезпечення осіб, які отримують виплати у звязку з втратою годувальника. Зважаючи на запитання, що надходять від жителів області, у тому числі читачів та радіослухачів, надаємо більш детальне роз’яснення з цього приводу.

Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям така пенсія призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника чи ні.

До непрацездатних членів сім’ї, згідно з пунктом 2 частини 2 статті 36 вищезазначеного закону, належать:

– діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старше цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років, а також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років,

діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член

Сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним згідно із частиною другою статті 36 цього закону. Зміна розміру пенсії або припинення її виплати членам сім’ї здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому склалися обставини, що спричинили зміну розміру або припинення виплати пенсії.

З першого липня набрав чинності прийнятий 14 травня ц.р. за № 231-VІІ Закон України «Про внесення змін до законів України щодо призначення та індексації пенсії», яким, зокрема, відкориговано норму пункту 2 частини 2 статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах.

Встановлено, що, починаючи з липня, така пенсія виплачуватиметься цим особам і в період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим, чого раніше не було. Правда, є умова – даний період не повинен перевищувати чотирьох місяців. Окрім того, отримувач пенсії має підтвердити довідками навчальних закладів те, що він дійсно здобуває освіту за денною формою навчання.

Розглянемо це на конкретному прикладі. Дитина, яка отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника, 15 червня 2013 року завершила навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Бакалавр», у зв’язку з чим виплату пенсії їй було припинено з 1 липня 2013 року.

10 вересня 2013 року вона надає до органу Пенсійного фонду довідку про те, що з 1 вересня 2013 року продовжила навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «Спеціаліст».

Виплату пенсії їй буде подовжено, починаючи з 1 липня 2013 року.

Олена РОМАНЧЕНКО

До списку новин