загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бульба не вродила

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Богдан ПОЛУМАЦКАНИЧ

“Цього року бульба буде хіба на свята. Посадили на дачі два мішки, а накопали три відра такої, що можна їсти. По три “бобіки” під кущем...”. “У вас бульба є? Бо ми за два дні всю викопали...”. На ринках, у маршрутках тільки й розмов, що про копання картоплі. Точніше, про на диво поганий урожай. Уже зараз ціни на картоплю не “вересневі” ­ від 1,2 грн. за кілограм і вище, тоді як минулого року у такий час картоплю можна було купити менш ніж за гривню. Півтори гривні торік коштувала гарна добірна картопля. Цього року така 2,5 грн. Експерти кажуть, наприкінці вересня ціни можуть трошки знизитись, а потім знову підуть вгору. За даними голови Союзу сільськогосподарських обслуговуючих коо­перативів Івана Томича, цього року буде викопано на 25­30% менше картоплі, ніж торік. Минулого року в Україні зібрали 23 мільйони тонн картоплі. При цьому левова частка – картопля, зібрана у домогосподарствах населення, лише 3,3% – на сільськогосподарських підприємствах та у фермерських господарствах.   “Через те, що виробництво картоплі зосереджено переважно в особистих селянських господарствах, маємо стрибки виробництва і стрибки цін. Усі радіють, коли ціни на сільгосппродукцію падають.

Але ніхто не рахує, що якщо один рік виробник отримав збитки, то наступного року він не буде це садити, – каже президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Микола Миркевич. – Низька урожайність картоплі, зрештою, як і багатьох інших культур, повязана з тим, як її вирощують. Хто у нас працює на землі? Люди, які не мають роботи, часто не мають освіти, пенсіонери. Вони беруть сапку і йдуть обробляти землю. Більшість дрібних виробників не мають ні якісного насіннєвого матеріалу, ні сучасної техніки, не знають технології вирощування культур. Працюють переважно вручну. Даруйте, але це первісно­общинний лад. І від цього залежить наша продовольча безпека. Це не нормально”.  Власне, основна проблема українського села в тому, що люди працюють багато, але з низькою продуктивністю. Мало хто вираховує собівартість продукції, а відтак і не знає, як її знизити, аби виробництво було прибутковим. Як заявляв радник Посольства Королівства Нідерланди в Україні Еверт Ян Краенбрінк, Україна виробляє багато картоплі (в середньому 20 млн. т на рік), але значна її частина викидається (5 млн. тонн) або використовується як корм для тварин (4,5 млн. т). А для того, аби виробництво картоплі було рентабельним, треба дбати не лише про зниження собівартості, а й про створення максимальної доданої вартості. Наприклад, продавати порізану та розфасовану картоплю для фритюру чи супів, переробляти її на крохмаль чи картопляне борошно... 

До списку новин