загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Соціальні аптеки дурять пенсіонерів, продають їм ліки дорожче, ніж комерційні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Торішня гучна урядова акція, спрямована назниження цін на ліки в аптеках, добряче переполошила вітчизняних аптекарів, однак терапевтичного ефекту з цього – ніякого. Після погроз прем’єра позакривати всі аптеки, які торгують медпрепаратами втридорога, аптеки зарясніли вивісками на кшталт «аптека дешевих цін», «соціальна аптека» тощо. Владники відзвітували, що роботу зроблено і заспокоїлися.

Насправді нічого не змінилося. Ба більше, у так званих соціальних аптеках ліки продають навіть дорожче, ніж у комерційних. Найгірше, що наживаються вони на найбільш незахищених і бідних верствах населення – пенсіонерах та інвалідах. Довірливим стареньким і справді роблять знижки, іноді чималі (до 10 відсотків), але препарат, придбаний нібито дешевше, виходить навіть на кілька гривень дорожчим, ніж у комерційній аптеці.

Буковинка Наталія Маковій розповіла про випадок, який трапився з нею нещодавно. Після візиту до лікаря, вийшла з кабінету з довжелезним списком недешевих медикаментів від гіпертонії. Соціальна аптека, до якої звикла ходити, здавалася порятунком, адже там їй як пенсіонерці давали чималу знижку. Частину препаратів купила одразу, а решту, яких у цій аптеці не було, пішла купувати до комерційної неподалік.

35% націнки можуть робити торгівці ліками на свій товар

– У цій аптеці знижок для пенсіонерів не було, та я вирішила поцікавитися, скільки б мені коштували ліки, якби я купувала їх тут. Коли ж мені підрахували, я була шокована, бо вийшло, що зі знижкою я придбала їх загалом на вісім гривень дорожче, – розповідає Н. Маковій.

Заради об’єктивності ми також пройшлися кількома аптеками Чернівців і порівняли ціни на препарати, які найчастіше купують пенсіонери (назви не вказуємо зі зрозумілих причин). Зазначимо, що порівнювали ціни в комерційних, соціальних та комунальних закладах, де вони мають бути значно нижчими, тим паче для соціально незахищених городян. Результат – ціни на багато препаратів, головним чином вітчизняного виробництва, у комунальних аптеках дешевші. А ось вартість дорожчих імпортних різнилася в середньому на 5-7 гривень.

Чи це нормально та чи стежать за тим, аби соціальні аптеки і справді були соціальними, а не наживалися на людях, ми запитали в обласному департаменті охорони здоров’я. Як пояснив начальник відділу фармацевтичного супроводу обласної комунальної установи «Інформаційно-аналітичний центр» Геннадій Акжигітов є перелікмедпрепаратів, вартість яких держава регулює (близько 40% всіх зареєстрованих препаратів). Щодо соціальних аптек, то такими можуть бути тільки ті, що беруть участь у спеціальних міських чи обласних проектах. Таких у нас лише чотири. Решта соціальними не є.

– Фармацевти часто називають свої аптеки соціальними чи анонсують, що у них низькі ціни. Це такий собі маркетинговий хід для заманювання покупців. Хоча насправді ціни у них, як у всіх, або й вищі. Це є недобросовісною конкуренцією, – коментує заступник голови Чернівецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Олександр Паламарчук. – Востаннє такі факти виявляли торік у низці чернівецьких аптек та одній глибоцькій.

Юлія ХОРОШУН

До списку новин