загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Книжковий форум: сподівання і несподіванки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

20-й рік поспіль у Львові збираються українські книговидавці та письменники, щоб вкотре потішити поціновувачів друкованого слова новими виданнями.

Попри поважний вік, за який львівський книжковий форум встиг обрости власними традиціями, цього року тут було багато подій, що відбувалися вперше. і навіть у звичних заходах не обійшлося без сюрпризів. Про це йдеться в розповідях кореспондентів ”Галичини”.                

Одразу після офіційного відкриття 20-го Форуму книговидавців, як заведено, було визначено володарів гран-прі. Торік організатори книжкового форуму здивували тим, що не присудили титул найкращої книжки взагалі. Цього року була значно приємніша несподіванка: такого звання удостоїлися аж три видання - науково-популярна “Фізика майбутнього” (видавництво “Літопис”) японського вченого Мічіо Кайку, монографія “Малевич” (видавництво “Родовід”) француза Жана-Клода Маркаде та збірник поезій “П’ятикнижжя” (“Видавництво Старого Лева”) Грицька Чубая.

Власне презентація поетичної збірки одного з найбільших та недооцінених українських поетів минулого століття - Григорія Чубая була серед найочікуваніших подій книжкового форуму. і зміст, і оформлення цього видання виправдали сподівання найвибагливіших літературних гурманів. Вступну статтю Костя Москальця не випадково назвали найррунтовнішим та найбільш виваженим дослідженням творчості поета. А післямова нашого земляка Олега Лишеги не могла не вразити якоюсь містичною щирістю, адже по суті це був лист-відповідь покійному уже другові на видану тепер збірку. До речі, Олег Лишега також посприяв у тому, щоб для оформлення поетичної збірки були використані збережені ним листи поета. На презентації “П’ятикнижжя” був присутній ще один давній друг Грицька Чубая - співак та композитор Віктор Морозов. Він трохи спізнився до початку, бо затримався на репетиції музичної презентації книжки, яку було заплановано провести після закінчення форуму.

Традиційно жваво відбувалися автограф-сесії, презентації, зустрічі з читачами та обговорення книжкових новинок. Однак цього року, як здалося візуально, всі ці заходи відвідала значно більша кількість людей навіть попри те, що одночасно із книжковим форумом у Львові проходили ще дві цікаві для мистецької публіки події - у парку імені Б. Хмельницького відбувався пивний фестиваль “Львівська забава”, а на культовій для львівської артистичної тусовки “Армянці” влаштували свято Вірменської вулиці. На першому заході виступала івано-франківська “Перкалаба”, а також такі популярні гурти, як “Рокаш” та “Мандри”, а гостем другого свята був всесвітньо відомий музикант Дживан Гаспарян, майстер гри на вірменському національному інструменті - дудуку. Але ні традиційне львівське пиво, ні специфічна вірменська екзотика не відволікали охочих до книжок.

Площа перед палацом Потоцьких була заставлена книжковими наметами щільніше, ніж завжди, і нагадувала справжній ярмарок, на якому покупців заманюють різними атракціями. Найбільше приваблювала публіку клітка з “гопниками”, які ілюстрували своєю брутальною поведінкою антологію “Жлобологія”, котру впорядкував і презентував на форумі відомий український шоумен Антін Мухарський. У цьому збірнику есеїв зібрано реальні та вигадані історії від 33-х митців, серед яких Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Юрко іздрик, іван Малкович, Лесь Подерев’янський, Олег Покальчук, Кузьма Скрябін, іван Семисюк, Володимир Єшкілєв та інші.

“Це мистецтво, яке досліджує жлоба, - весело пояснював Антін Мухарський. - А оскільки жлобом певною мірою є кожен з нас, то це книжка про всіх нас. Весело, страшно про нас - отакий основний слоган ”Жлобології”.

Ще однією цікавою новацією цьогорічного форуму стала акція для пенсіонерів “Третій вік: задоволення від читання”, покликана допомогти літнім людям стати активними учасниками книжкового ярмарку. У рамках цієї акції відбулася авторська зустріч з Еммою Андієвською, громадянкою Сполучених Штатів Америки, яка живе в Мюнхені й обожнює Україну. Тематика її книг найрізноманітніша: патріотизм, любов, філософські роздуми, вірші-лічилки, твори із нотками гумору, роздуми про те, що нас оточує, що хвилює. “Я, по суті, невідома й нечитана, хоч і написала вже 40 книжок, - зауважила авторка на презентації. - Крім цього, я намалювала 15 тисяч картин і оце зовсім нещодавно уклала угоду з китайцями, які пообіцяли їх просувати”.

У той час, коли Емма Андієвська торувала шлях до сердець читачів старшого віку, для наймолодших відвідувачів організатори книжкового форуму теж підготували свої сюрпризи. Дітлахів розважали театралізованим дійством під час зустрічі зі всесвітньо відомим британцем Джеремі Стронгом. А наші земляки Тарас та Мар’яна Прохаськи видали до форуму дитячу книжку “Хто зробить сніг”, яка стала яскравим та багатоплановим дебютом нового творчого тандему. Як зізнався Тарас Прохасько, казка про тринадцятьох кротів була для нього новим досвідом, бо вперше йому довелося писати простою мовою, для дітей, та ще й у співавторстві.

Ще один наш земляк - Юрій іздрик несподівано “вистрелив” книжкою поезій “Ю”, повернувшись до писання віршів після того, як здобув славу автора доволі складних прозових текстів. Опубліковані в збірці вірші були написані буквально за півроку - від вересня 2012-го до березня 2013 року. Судячи з того, як рясно висипаються в інтернет-простір із потаємних закапелків іздрикової душі все нові й нові вірші, однією збіркою справа не обмежиться. Подейкують, що для другої вже й вигадано назву - ”Ю2”.

Справжнім сюрпризом книжкового форуму став приїзд російської рок-співачки, поетеси та живої легенди хіпівського руху часів СРСР Анни Герасимової, більш відомої як Умка. На зустрічі зі своїми шанувальниками, серед яких, хоч і переважали старі та патлаті, були й цілком юні слухачі, Умка пригадала, що вперше побувала у Львові ще 1986 року проїздом із Прибалтики. і саме дорогою до Львова народилася одна з найвідоміших її пісень, яку співачка тут же не зволікаючи виконала. У перервах між виконанням пісень Умка безпосередньо спілкувалася з присутніми як із давніми знайомими, роздавала автографи, жартувала. Коли одна з прихильниць співачки поцікавилася, з яким предметом вона асоціює свою творчість, та не роздумуючи відповіла: “З туристичним рюкзаком, у якому є все необхідне і який забезпечить затишок у будь-яких умовах”.

До списку новин