загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виставка Василя Кричевського у художньому музеї

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

4 жовтня о 18.00 у Національному художньому музеї України (вул. М. Грушевського, 6) відбудеться відкриття виставкового проекту «Василь Кричевський. Між авангардом і традицією».

Остання в Україні прижиттєва виставка Василя Кричевського у 1940 р. представила просто колосальний доробок художника: 1050 творів. Але війна, численні переїзди та еміграція завдали невиправної шкоди — сьогодні відомий художній спадок Василя Кричевського складається з трохи більше 300 робіт. Нинішня виставка в просторі Національного художнього музею України презентує близько 70 живописних та графічних творів, здебільшого раніше не експонованих, і є їх першою публікацією для публіки. Серед них – віднайдений і відреставрований науковцями НХМУ пейзаж «Ніч. Ханський палац в Бахчисараї» (1901), який дослідники творчості художника вважали втраченим.

Та внесок Василя Кричевського в українську культуру виходить за межі живопису й графіки. В постаті Кричевського масштабно і багатогранно втілено розвиток українського національного мистецтва більш ніж за 50 років. Більше того, саме з Кричевським наше мистецтво змінилося й еволюціонувало. Відомий у світі український художник Василь Григорович Кричевський — особистість ренесансного за масштабом таланту, що реалізувався всупереч політичним перешкодам і катаклізмам перших десятиріч ХХ століття.

Динамічна натура цього митця отримала європейський імпульс. Та саме народна архітектура, кераміка і розпис, творчість майстрів вітчизняного живопису стали основою його мистецького кредо. Кричевського визнають неперевершеним знавцем і дослідником народної творчості. Але це не стримувало його у розумінні високого мистецтва. Василеві Кричевському вдалося знайти самобутнє, неповторне поєднання традиційного і модернового, і це простежується в усій його творчості – від пейзажів і графічних творів до архітектурних споруд.

Архітектор, перший художник українського національного кіно, живописець, графік і сценограф, майстер декоративно-ужиткового мистецтва і дизайнер, педагог, дослідник і знавець традиційного мистецтва – все це Василь Кричевський. А ще засновник та перший ректор Української академії мистецтв, очільник мистецького руху у Києві, автор графічних творів для поштових марок та Великого і Малого гербів УНР, засновник славетної художньої династії…

Пошуки і талант Кричевського – титанічні, а особистість варта захоплення і нового осягнення: так само як колись митець поєднав традицію та авангард, зараз його творчість продовжує живити сучасне європейське мистецтво та дизайн.

 Ірина Возіянова, Данило Нікітін

До списку новин