загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Археологи вперше розкопали печі Трипільської культури епохи енеоліту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українським археологам під час розкопок найбільшого поселення Трипільської культури вперше за 120 років вдалося виявити технологічні печі.

Українські археологи в Черкаській області під час розкопок найбільшого поселення Трипільської культури в Європі біля села Тальянки знайшли три унікальні печі. Відкриття тішить всіх: і археологів, і істориків, і гончарів - адже до цього ніхто не знаходив печей епохи енеоліту, та ще й у такому гарному стані.

"На жаль, Україна вже 20 років не фінансує розкопки Трипільської культури. Розкопки проводимо в основному за рахунок іноземних меценатів. Вже три роки до нас приїжджають німецькі геофізики", - розповів директор Державного історико-культурного заповідника "Трипільська культура" Владислав Чабанюк.

Їдуть німці за свої гроші і зі своїм обладнанням. Як стверджують вони самі, заради того, щоб древніми знахідками милувався весь світ.

Чабанюк зазначив, що завдяки німецькій геозйомці вдалося знайти два будинки і три печі. "При тому, що площа давнього поселення - близько 450 гектарів, так просто пічку або житло не знайдеш. Спасибі технологічному прогресу: до цього знаходили тільки великі об'єкти, а ось тепер можна розрізнити і ті, що дрібніші",- сказав він.

За 120 років розкопок технологічних печей у стародавньому поселенні не знаходили. Зате тепер історики можуть детально ознайомитися з гончарними технологіями трипільців. У таких печах виготовляли посуд - кухонний, столовий та ритуальний - а потім вже розписували орнаментами.

"Конструкція у старих печей унікальна. Навіть сьогоднішні гончарі здивувалися: трипільські печі, виявляється, набагато практичніші і більш технологічні, ніж сучасні печі і тим паче ті, які з'явилися вже за часів Київської Русі",- сказав він.

Самі печі мають розміри 2х2 метри. Вони трикамерні, з продувами, зроблені з глини і битої кераміки для більшої міцності. У них виготовляли саме той посуд, який зараз зберігається в музеях. Одну з печей Чабанюк планує перевезти в музей Трипільської культури у селі Легедзине, поруч із Тальянками. Піч виріжуть разом з землею і доставлять в музей за допомогою крана. Щоправда, там ще не визначилися, де її поставити. Ще одну піч повністю законсервують, а третю візьмуть на вивчення в Інститут археології.

"У наступному році плануємо запросити майстрів і гончарів на консультацію, спробуємо запустити піч у музеї, - ділиться планами археолог. - Якщо запустимо - запрошуємо туристів виготовляти посуд за стародавніми рецептами". 

До списку новин