загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

З депозитів українців забиратимуть долари

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чиновники Нацбанку знайшли способи, як уникнути девальвації гривні та можливого дефолту за зовнішніми зобов'язаннями. Для цього вони відпрацьовують відразу кілька варіантів можливих заходів щодо вилучення валюти в населення.

Податок на валютообмінні операції - готівкові та безготівкові, імовірно, за ставкою 10%.

Введення вимоги 100-відсоткового продажу валютної виручки всіма експортерами.

Повернення валютних депозитів населення в гривні за курсом НБУ, при достроковому знятті, або за комерційним курсом - при завершенні депозиту.

Повернення валютних депозитів населення не «живими» доларами, а казначейськими векселями.

Це лише частина варіантів, що обговорюються за закритими дверима НБУ. Деякі з цих питань навіть виносяться для обговорення на великих зборах за участю представників найбільших банків на Інститутській, 9, де розташований головний офіс Нацбанку.

За словами джерел ЕП, чиновники вже не ставлять питання, чи мають вони право зазіхати на власність громадян. Хоча банкіри називають це свавіллям.

Государеві люди просто шукають законодавчі механізми впровадження тих чи інших норм. Якщо для запуску одного виду антивалютных механізмів потрібно рішення парламенту, наприклад, для введення «обмінного податку, то для інших достатньо постанови НБУ, яка почне діяти миттєво.

Навіщо державі валюта населення

За останні два року золотовалютні резерви НБУ скоротилися приблизно на 16 млрд дол і досягли критичного значення — 21,6 млрд дол. Нацбанк витрачав валюту на виплати за зовнішніми боргами і підтримку курсу гривні, який не змінюється вже чотири роки.

20 млрд дол — ось критична позначка, нижче якої резерви не повинні опускатися. За всіма законами жанру після досягнення цієї позначки Нацбанк зобов‘язаний скорегувати курс гривні у бік ослаблення і утримувати нову ціну долара, яка допоможе гармонізувати відтік і приплив валюти в країну.

Уряд і НБУ розраховують, що після підписання угоди про асоціацію з ЄС Україна отримає черговий транш кредиту МВФ. Причому це найбільш оптимістичний варіант розвитку подій.

Однак навіть якщо фонд дасть гроші, обсягу золотовалютних резервів може не вистачити для компенсації закупівлі російського газу, інших товарів та для розрахунків за зовнішніми боргами. Тому, якщо МВФ не надасть кредит, держава збирається вирішити проблему дефіциту валюти радикальним способом.

Варіантів, насправді, небагато. Українські банки розпродали свою «зайву» валюту ще в часи, коли посада голови НБУ займали Володимир Стельмах та Сергій Арбузов. Сьогодні залишився єдиний ресурс швидкої підживлення валютою — залучити гроші, які належать населенню.

Відповідаючи на питання, скільки коштів знаходиться у населення, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України — НАБУ Сергій Мамедов дав таку оцінку: 50 млрд дол. У Нацбанку раніше стверджували, що ця сума становить 80-100 млрд дол.

Однак віддавати «паперові» долари жителі України не поспішають, як і раніше, утримуючи величезні обсяги «кешу» на руках. Невдалий досвід уряду з продажу населенню валютних казначейських зобов’язань каже, що українці як не довіряли банкам і державі, так і не довіряють.

По суті, у держави є доступ лише до валюті, яка знаходиться на депозитах. 1 вересня 2013 року обсяг валютних депозитів становив 22,8 млрд дол.

Як повідомило ЕП джерело в одному з найбільших комерційних банків, на Інститутській, 9 підготували проект постанови, яка передбачає примусову конвертацію валютних депозитів фізосіб у гривні. Держава таким способом зможе «позичити» гроші у населення або бізнесу примусово.

Валютні ОВДП продавати все складніше

На думку колишнього міністра фінансів Віктора Пинзеника, тримати курс гривні Кабміну і НБУ вдається за рахунок нових валютних позик. Ось тільки залучати нові кредити в доларах державі з кожним днем все проблематичніше.

У вівторок, 1 жовтня, Мінфін на аукціоні з продажу ОВДП не вдалося залучити до держбюджету ні копійки. Мінфін відхилив всього дві подані заявки на придбання п‘ятирічних облігацій у національній валюті з прибутковістю 14,25% річних. Не змогло уряд розжитися і валютою.

Єдина заявка на придбання дворічних доларових облігацій з прибутковістю 8,25% залишилася незадоволеною. «Якщо Мінфін почне продавати валютні облігації з такою високою ставкою, то це зруйнує ринок зовнішніх запозичень», — вважає банкір, що побажав залишитися неназваним.

На його думку, ринок валютних облігацій практично «схлопнувся». За вересень 2013 року уряд зміг продати валютні ОВДП лише на 5 млн дол і 61,112 млн євро. Для порівняння: у 2012 році таких паперів було продано на 2,5 млрд дол і 316,6 млн євро.

Одна з причин, по якій уряд не може розмістити свої валютні облігації, — іноземні банки максимально скоротили свої ліміти на купівлю українських паперів.

Більш того, європейські і російські банки, представлені в Україні, з початку 2013 року вивели з країни понад 2 млрд дол фондування, отриманого ними раніше від материнських структур.

Це сума, порівнянна з усіма прямими іноземними інвестиціями — ПІІ в Україну, отриманими за той же період. У серпні порівняно з липнем обсяг ПІІ скоротився на 73,1% до 320 млн дол.

Всього за вісім місяців 2013 року розмір ПІІ в Україну склав 2,5 млрд дол. Для порівняння: за той же період 2012 року — 4,3 млрд дол.

Між тим, відтік валюти з України знову активізувався. За даними НБУ, платіжний баланс ось вже третій місяць поспіль зведений з дефіцитом.

«Сальдо зведеного платіжного балансу в серпні було негативним, мінус 232 млн дол, а з початку 2013 року воно залишилося позитивним і склало 1,7 млрд дол», — заспокоюють у Нацбанку.

Дефіцит валюти і небажання регулятора розлучатися з резервами вже змусили державу в особі «Нафтогазу» фактично визнати свою неплатоспроможність перед зовнішніми кредиторами.

Нещодавно заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Андрій Бондаренко повідомив, що Україна пролонгувала кредит у розмірі 2 млрд дол, виданий НАК у липні 2012 року російським Газпромбанком.

За словами чиновника, реструктуризація боргу стала можливою після того, як Верховна рада в кінці вересня розглянула законопроект, що дозволяє надати «Нафтогазу» державні гарантії в обсязі 11 млрд грн.

Законопроект був прийнятий тільки в першому читанні. Термін платежу по кредиту Газпромбанку настав ще в червні 2013 року. Затримку з його поверненням можна вважати технічним дефолтом держмонополії. Абсолютно точно, що без держгарантії розрахуватися компанії не вдасться.

До кінця 2013 року «Нафтогаз» повинен повернути за банківськими кредитами ще близько 2 млрд дол. Чи зможе він це зробити, залежить від бажання НБУ продавати йому валюту з резервів і готовності кредиторів реструктуризувати борги.

Однак, судячи з останніх подій на міжбанку, НБУ не хоче продавати валюту «Нафтогазу» зі своїх резервів, змушуючи його шукати долари на ринку.

Дії Нацбанку легко з’ясовні. «Курс — це один з небагатьох показників, що уряд буде утримувати до останнього», — прогнозує народний депутат, заступник голови банківського комітету парламенту Степан Кубів.

Фактично для НБУ навіть дефолт «Нафтогазу» — менше зло, ніж падіння рівня золотовалютних резервів.

На думку Кубіва, НБУ буде тільки посилювати адміністративний тиск на ринок, щоб мінімізувати попит на валюту. «Можуть, наприклад, збільшити норму обов‘язкового продажу валютної виручки експортерів», — вважає нардеп.

Як розповів на умовах анонімності заступник голови великого банку, НБУ вже обдзвонює скарбників, які грають на підвищення курсу на міжбанку, пояснюючи, що так робити недобре. «Яким бути курсом на ринку, як і раніше диктують держбанки», — стверджує фінансист.

Крайні заходи

За законом, НБУ має сильні відступні позиції. «У Нацбанку немає зобов’язання тримати курс. Наш пріоритет — стримування інфляції і підтримка цінової стабільності», — заявила заступник глави НБУ Віра Ричаківська.

Отже, девальвація цілком законна. Однак вона точно буде недоречно напередодні виборів президента, тому що викличе гнів великої частини електорату. Тому на Інститутській, 9 намагаються проскочити «між краплями»: провести «плавну» девальвацію або вдатися до інших крайніх заходів.

Звичайно, сама ідея Нацбанку залучити валюту у населення насильницьким шляхом призведе до повного зникнення валютних депозитів в майбутньому і може обрушити не тільки банківську систему, але і всі рейтинги Віктора Януковича. Зате це не девальвація і не дефолт за зовнішніми зобов‘язаннями.

За твердженням джерела в НБУ обговорюється проект постанови, яка передбачає можливість примусової конвертації валютних депозитів населення в гривню або мораторій на дострокове вилучення валютних депозитів.

«Для цієї влади це абсолютно реально. Вони можуть аргументувати це досвідом Кіпру», — говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«Якщо навіть в Європі порушена недоторканність приватної власності (на депозити. — ЕП), то і у нас така ідея може опрацьовуватися», — упевнений колишній заступник голови НБУ Сергій Яременко.

За задумом авторів документа, новий механізм знизить попит на валюту на міжбанку і дозволить НБУ залучати у своїх підопічних 2-3 млрд дол в місяць з депозитного портфеля за операціями «своп».

Джерело не виключає, що примусова конвертація буде поширюватися лише на держбанки Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк. «Держава має право розпоряджатися тільки пасивами своїх банків», — вважає співрозмовник.

»НБУ згідно з законом «Про Національний банк» є уповноваженою державною установою для застосування законодавства України про валютне регулювання і валютному контролі", — пояснює юрист компанії «Ільяшев і партнери» Андрій Сидоренко.

За його словами, в разі прийняття постанови про примусової конвертації валютних депозитів у гривню, НБУ не вийде за межі своїх повноважень. Можлива судова тяганина з Нацбанком, затіяна вкладниками, у яких відберуть валюту, може затягнутися на місяці, що теж влаштує регулятора.

Як НБУ бореться за валюту

Нацбанк останнім часом вже прийняв кілька постанов, які, впевнені чиновники, знизять попит на валюту і допоможуть зберегти резерви. Так, 18 вересня НБУ заборонив грошові перекази в іноземній валюті між фізособами, що нібито перекриє відтік валюти за кордон.

Цікаво, що це вдарить в першу чергу по простих громадянах, малому і середньому бізнесу. Зате ніяк не торкнеться великих корпорацій, оскільки олігархи виводять і заводять валюту виключно через рахунки юросіб.

А 20 вересня НБУ підвищив номи обов’язкових резервів банків за валютними депозитами з 5% до 7%, що змусить банки знизити ставки за такими вкладами. В НБУ явно розраховують, що населення почне міняти валюту на гривню, щоб розміщувати гроші на більш прибуткових гривневих депозитах.

«Все це спрямовано на утримання курсу. Восени завжди готуються до подібних речей», — вважає член наглядової ради Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.

«Якщо вкладники вирішать забрати валютні заощадження, а пізніше знову захочуть конвертувати їх у валюту, то їх може чекати сюрприз від уряду у вигляді збору в Пенсійний фонд на купівлю валюти у розмірі 10%», — попереджає фінансовий директор компанії Otten Consulting LLC Наталія Шевченко.

Експерти: Стабільність на валютному ринку призвела до зростання депозитів у гривні

У самому Нацбанку не стали спростовувати інформацію про підготовку проекту постанови щодо примусової конвертації валютних депозитів у гривню. Голова НБУ Ігор Соркін і його заступник Олексій Ткаченко на письмові запитання ЕП, надіслані на електронну пошту прес-служби, не відповіли.

До списку новин