загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

71 річний Андрій Мазур із села Вишоватий вирощує екзотичні рослини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Таких тут налічується близько 40 видів — маракуйя, копіно, каріс, наранхіллу, ананас, карликовий гранат, мурайя, мандарини.

– Ще є банани, фейхоа, ківі, імбир, оливкове і кавове дерева. Також гуаву, ­авокадо, стевію. Всі екзотичні рослини – у плівковій теплиці на 40 "квадратів", – каже Андрій Михайлович. – Маю китайську айву хеномелес. Гумі схожий на кизил. Дуже добрі плоди наранхілли, на вигляд як помідори.

Мазур за освітою агроном. Був директором агрофірми "Карпати". Потом головував у Тернівській сільській раді.

– Все життя мріяв про такий сад. Як тільки 1994-го вийшов на пенсію, поїхав машиною в Київ до Анатолія Патія. Він вирощує екзотичні деревця і кущі. Заразив мене цим.

Андрій Мазур зробив плівкову теплицю площею 40 кв. м.

– Температура в ній завжди не нижче 18 градусів, – розповідає. – Маю 30 видів яблунь, п'ять сортів персиків. Ще кавуни, по кілька видів малини, слив, груш, винограду. Це все росте на городі.

Цього року в екзотичному саду вперше плодоносить мурайя.

— Це кущова рослина до півтора метра у висоту. Давно його хотів, бо плоди мурайї мають багато вітамінів і речовину ензим для довголіття. Торік нарешті привезли знайомі саджанець. Біло цвісти почало на початку березня. Пахне дуже гарно. Трохи схоже на жасмин. Квітне аж до осені. Оце тільки в кінці серпня кілька зелених пуп'янок з'явилися. Інші ще цвітуть.

Зріють плоди мурайї десь місяці три.

Мурайя має невеликі круглі плоди червоного кольору.

– Дуже любить воду. Крім основного поливання раз на тиждень, водою обприскую листя. Основний полив для всього саду однаковий. Влітку двічі на тиждень, а взимку — двічі на місяць, — додає Андрій Михайлович. — Екзотам головне тепло і волога.

Рослини підживлює раз на два тижні.

– Хімією ніколи не користуюся. Найкраща підкормка гній чи перегній, або настоянка з лободи. Січу її на шматки і заливаю водою, настоюю чотири-п'ять днів. Відціджую і поливаю. Ще добра підкормка з чаю. Випив чашку чаю, в залишену заварку налив води, розколотив добре і ним по­ливаю.

Ґрунт для саду Мазур приносить із лісу.

– Де ростуть буки, тополі, липи, граб, збираю 5-сантиметровий шар перегнилого листя. Вдома мішаю три частини цього ґрунту, по одній — крупнозернистого річкового піску і перегною. Ще трошки золи. Такий ґрунт у мене в теплиці на 40?45 сантиметрів завглибшки. Щороку навесні перекопую землю. Якось занеслися печериці, то стільки було восени, що в ліс не треба було йти.

Найбільше плодів дають банани – майже весь рік.

– В мене карликові, маю кілька дерев. У яких великі плоди, наче в магазинах, містять багато крохмалю. Він кормовий вважається, для худоби. Цвіте дерево поступово. Вгорі є зрілі плоди, а внизу тільки починає цвісти. За один перецвіт збираю по три сотні штук. Продаю місцевим закупникам по 15 гривень за кіло. Це єдиний екзот з мого саду, що приносить прибуток.

Вікторія Марценюк

До списку новин