загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ти в мені повік не одболиш

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Я памятаю кожну зморшку на ЇЇ руках, кожну пігметну плямку на звороті долонь, кожен вузлик на втомлених і змарнілих від артриту пальцях. Я памятаю, бо моя дитяча долоня цілих 15 років кожної літньої ночі вивчала ці руки увісні. Аж поки холодна осінь не забрала їх у мене, а разом з ними дитинство та юність.

За вікном цвів її улюблений трояндовий кущ. Того року він виріс під півтора метри. Тягнувся до вікна, кликав ті руки до себе...

Усі мої дитячі спогади, в яких не було ЇЇ, раптом зклякли того дощового вечора 17 жовтня. І ось нині я порахувала – минуло півжиття...

Я уже прожила півжиття БЕЗ ТЕБЕ. Півмогожиття Ти не втираєш мені сльози, не наказуєш терміново висмаркати носа, помити руки і п’ятки. Півмогожиття Ти не годуєш мене найсмачнішими у всесвіті варениками, не приносиш мені вночі до непрочитаної книжки з темного підвала мариновані помідори, не відганяєш бабаїв. За цих півжиття мене так ніхто і не змусив піти до недільної церкви – утренньої і вечірньої, ніхто не змусив полоти моркву і сікти буряк, пити козине молоко, вишивати. Півмогожиття.

Півмогожиття я переповторюю собі Твої розповіді - про дитинство, про хліб на Великодень, принесений зі Станіслава за тиждень до світа, про побратима-упівця, якого кіньми волокли усім містом, про прадідовий театр і смішних дружин визволителів у панських нічних сорочках на собранії в клубє, про дітей, яких лікували в твоїй лікарні – ти ж пам’ятала усіх...

Я маю Твої фотографії, маю Твою могилу і очі Христа з того образу в капличці над нею, я маю тонни спогадів про Тебе. І я навчилася пити з тих спогадів холодну і прозору воду нашої криниці, їсти з них тверді і зелені плоди нашої грушки, я навчилася витягувати з них навіть запахи  твоїх пляцків, розкладених по усій нашій передвеликодній веранді, гарячого хліба з нашої пекарні, божевільно запашного кадила з нашої церкви, куща ружі, з квіток якого варила варення до наших пиріжків, конвалій під вікном нашої кухні.

Я навчилась жити без Тебе за цих півжиття своїх. Та я досі не можу обійтися без Твоєї любові. Найкрасивіша, найдобріша, найсильніша з Жінок.

Бабусюююю...

«...Зайшла б чи що, хоч сльози мені втерла

А то пішла – й нема Тебе, нема...» - Л. Костенко.

Інна БІЛЕЦЬКА

До списку новин