загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В інтернеті з'явилася альтернатива Вікіпедії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Рівненському обласному драматичному театрі презентували загальнонаціональний Інтернет-портал, який містить електронну енциклопедію та перше мережеве телебачення, яке демонструватиме відеосюжети на історичну тематику в прямому ефірі. Проект має зібрати знання з усіх бібліотек, музеїв, університетів України. Долучитися до його наповнення пропонують й самим користувачам.

"Українцям замало загальної Вікіпедії, ми можемо і повинні створити власний продукт про власну історію. Матеріалів у нас достатньо і можливості - величезні, - вважають автори та виконавці проекту з громадського об'єднання "Україна Славетна". – Тут не причетна політика, це пропагування історії, де на неї можуть бути абсолютно різні погляди. Наша мета – об'єднати версії на одному порталі та представити користувачам якомога більше інформації про наше минуле та сьогодення. Ми хочемо, щоби українці відчували гордість за свій народ".

Презентацію організатори вирішили провести у Рівному, бо співпрацюють з Національним університетом "Острозька академія" та обласною владою.

Історичний портал www.litopys.com.ua фінансується за кошти благодійників і вже розпочав свою роботу. Сайт у дії презентує заступник губернатора Рівненщини Олексій Губанов. Глядачів набралася майже повна зала театру.

"Користувачам пропонуємо три розділи – енциклопедію, форум та онлайн-телебачення. "Енциклопедія" уже містить перших 2,5 тисячі статей. До кожної є депозитарій із фотографіями, відеоматеріалами та гіперпосиланнями, - показує на екран Олексій Губанов. – "Онлайн-телебачення" передбачає прямі ефіри та передачі на історичну та культурну тематику, архів відеосюжетів з різних телерадіокомпаній країни, спілкування між історичними клубами".

Ресурс будуть наповнювати й самі користувачі: учні, студенти, викладачі, діаспора, режисери-аматори. Кожна робота пройде дві експертні ради науковців, перш ніж потрапити на портал – обласну та всеукраїнську. Це необхідно, щоб уникнути помилок та неточностей у матеріалах.

"У нас в Україні діє 45 тисяч середніх шкіл і у кожній є випускники, якими можна пишатися. Айвазовський, Сікорський, Прокоф'єв – всі ці люди також колись були учнями. Чому б школярам не зібрати про них цікаві відомості? – додає Володимир Зубанов, один з ініціаторів проекту та радник президента України. - В країні є 23 тисячі бібліотек та сотні музеїв, які володіють унікальними архівами. Будемо просити їх оцифрувати історичну інформацію. Скільки у нас є сіл та міст, чию історію можуть дослідити та написати самі мешканці або студенти університетів? Можливостей наповнення порталу чимало, адже історія пишеться щодня".

Фоном для головної сторінки історичного порталу є картини відомого художника-баталіста Артура Орльонова. Репродукції його картин, присвячені князю Кию та князям Острозьким, можна побачити у виставковому залі драмтеатру Рівного - бо оригінали або мандрують країною, або вже знаходяться на постійній експозиції у музеях.

"Над кожним полотном працюю по кілька місяців. А для картини "Князь Данило Острозький у битві на Синіх Водах" мені довелося збирати історичні відомості півроку. Довго консультувався з істориками, як правильно написати одяг, зброю тих часів, - каже художник. – Нині на моєму мольберті у майстерні чекає "Острозька Біблія". Хочеться, щоби ми краще знали свою історію і шанували її".

Олена ВЛАСОВА

До списку новин