загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Коломиї сучасне храмове мистецтво представлене виставкою ”Образ”

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського відкрилася виставка “Образ” сучасного храмового мистецтва творчого об`єднання художників-іконописців в ім`я святителя Кипріяна, митрополита Київського, та дерев`яної скульптури з колекції Музею.

 

Понад 20 фрагментів розписів церков, відтворених на широкоформатних фотографіях, та майже 30 ікон представили в експозиції Олексій Чередніченко, Сергій Колодка, Ярослав Ярчак, Іван Тачинський, Володимир Майкут, Володимир Стахів, Михайло Будз та інші молоді художники - в основному випускники кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, члени Спілки іконописців України.

Усі вони живуть у різних містах, парафіяни різних церков і конфесій, однак поєднані спільним пошуком творення сучасної української ікони в найкращих традиціях візантійського стилю через призму власних бачень та відчуттів. Тож не випадково своє об`єднання митці присвятили Київському митрополиту Кипріяну, культурно-просвітницька діяльність якого на зламі ХІV-ХV століть сприяла творчому впливу візантійських традицій на українське сакральне мистецтво.

“Цією виставкою ми прагнули не тільки показати процес створення розпису церкви - від ескізу до стінопису, а й через ікону розкрити образ Христа”, - наголосив керівник мистецького об`єднання Олексій Чередніченко, під керівництвом якого розробляються та втілюються проекти оформлення храмів. За вісім років спільної діяльності іконописці розписали майже двадцять церков і капличок, кожну з яких оформлювали у відповідності до канонічних вимог та в гармонії з ідеєю, закладеною в архітектурі будівлі.

Органічно поєдналися з іконописом дерев’яні скульптури святих - роботи талановитих учнів Школи деревного промислу, що діяла в Коломиї наприкінці ХІХ-на початку ХХ століть. Відчути ж атмосферу цілісного храмового простору та побачити різні етапи діяльності іконописців присутнім допомагали кадри однойменного з виставкою короткометражного документального фільму.

Виставку урочисто відкрили генеральний директор Музею Ярослава Ткачук та начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак у рамках Всеукраїнської наукової конференції “Історичні постаті Греко-Католицької церкви та їх роль у культурно-просвітницькому та національному відродженні”, присвяченої 1025-літтю Хрещення Русі. Духовне благословення та професійну оцінку іконотворчості митці отримали від священнослужителів, зокрема настоятелів Катедрального собору Преображення Христового та храму Нижнього Вербіжа о. Руслана Ваврика та о. Михайла Дзюби.

Митців вітали учасники конференції, представники освітніх та культурних закладів, а для всіх линуло музичне вітання у виконанні струнного квартету викладачів Коломийської дитячої музичної школи №1.

Побачити виставку та кінофільм зможуть всі охочі до 26 листопада.

До списку новин