загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Калуші виставили книги XVII століття й рідкісні ікони

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Богослужебні книги кількасотрічної давності й старі ікони із канцелярії церкви святого Архистратига Михаїла виставлені у краєзнавчому музеї Калущини. Виставка відкриває цикл заходів, присвячених 100-річчю церкви. У листопаді 1913 року новозбудований камяний храм був освячений, і розпочав сторічну службу калушанам.

На виставці, що вихідним відкрилася у краєзнавчому музеї, виставлені речі із канцелярії церкви, повідомляють "Вікна".

— Дехто із прихожан вважає, що упродовж року правиться одна і та ж служба. Хоча, це не так. Адже є церковний календар, кожен день у якому має своє призачнення. Наприклад, посвячений певному святому. І Служба відповідає кожному окремому дневі у церковному календарі. Для того, щоб знати, які пісні співати, яку Службу служити, є богослужебні книги, — каже отець Михаїл Бігун-молодший.

— Найстарша серед виставлених книг — 1687 року. Є книги, датовані ХІХ століттям. На виставці є нагода побачити так званий «черпаний» папір — виготовлений вручну, а також — палітурки ручної роботи. Крім того, книги збереглися завдяки дуже добрій реставрації, — зазначила директор музейно-виставкового центру Уляна Паньо.

До речі, тільки першого дня виставки книги можна було побачити без скла, і оглянути їх безпосередньо, торкнутися їх. Надалі, зважаючи на цінність і тривалий вік, книги поставили під скло.

Крім того, на виставці представлені ікони, які перебувають у церковній канцелярії, а також — рідкісні ікони із приватний колекцій. Наприклад, цікавий твір «Адам і Єва» Марії Зьомковської.

Історія церкви Святого Архистратига Михаїла у Калуші перебуває під пильним прицілом дослідників. Вона описана у працях кількох істориків. Окрему монографію присвятив їй дослідник Андрій Костишин.

Трьома найбільшими фундаторами церкви є митрополит Андрей Шептицький (до речі, з’ясовано, що він не тільки благословив побудову церкви, але і допомагав матеріально), а також — Тимофій Пітулей та Іван Куровець.

— Церква виросла із дерев’яної церкви. До речі, коли замість дерев’яної церкви побудували кам’яну, то дерев’яну перенесли у Довгу Войнилівську. Звісно, з того часу багато деталей довелося замінити. Я на власні очі оглядав ту церкву. Навіть бачив ті деталі, які при збірці церкви у селі не могли підпасувати. Тож, довелося їх якось розвертати, — розповідає краєзнавець Богдан Яневич. — До речі, чимало ікон із церкви у 1914 році були забрані до Києва, і нині виставлені устоличних музеях. Дуже великий відтік мистецької спадщини відбувся із Калуша і Калущини. І ці скарби нам, напевне, уже не повернуть.

Разом із тим, у церкві є чимало без перебільшення безцінних речей. Наприклад, 1906 року отець Володимир Петрушевич їздив до Єрусалиму, звідки привіз хрест-мощовик із мощами святого Йосафата. Він зберігається у церкві і досі.

До 100-річчя церкви заплановано цілу низку заходів. Зокрема, 20 листопада заплановано «круглий стіл» за участю науковців і дослідників церкви.

До списку новин