загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Повернення «лихих 90-х»: у Рівному агентства нерухомості чинять свавілля

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Історія, яку ви зараз прочитаєте, може трапитися з кожним.

У Рівному, як і в більшості обласних центрів, функціонує велика кількість агентств нерухомості. Рано чи пізно кожному з нас доводилося стикатися з ними, бажали ми того чи ні. Спершу може здаватися, що вони є зовсім «безневинними». Втім, як виявилося, це зовсім не так…

В редакцію порталу «ЧаРівне.інфо» звернулася наша читачка, журналістка та молода мама Дар’я Лосік. Вона розповіла нам історію, як їй не з власної волі доводиться воювати із нахабністю та рекетирством одного з агентств нерухомості Рівного – «Альянс». Жінка просить про допомогу у відновленні справедливості та хоче застерегти громадськість про свавілля з боку ріелторів.

Дар’я зі своєю сім’єю вирішила орендувати у Рівному квартиру. Відтак, усі доступні пропозиції, як годиться, почали шукати в інтернеті.

- Ми знайшли підходящий для нас варіант оренди. Зателефонували за номером, вказаним в оголошенні. Слухавку взяла дівчина – представилася Тетяною. Сказала, що вона – з агентства нерухомості «Альянс», і якщо ми хочемо подивитися обрану квартиру, то маємо за це заплатити їй 20 грн. Я подумала: раз треба, то так і буде. І погодилася, - почала свою розповідь Дар’я.

Коли вона прийшла оглядати помешкання, Дар’я вже з самого початку помітила щось підозріле, зокрема, те, що працівниця агентства нерухомості без відома хазяйки квартири сфотографувала оселю всередині.

Молода сім’я врешті поспілкувалася з власницею помешкання, в результаті чого зрозуміла, що і квартира, і ціна оренди їх цілком влаштовує. Тому ніякого офіційного декларування чи підписання договорів не було, тим паче, що сама господарка житла на цьому не наполягала.

Відтак, у Дар’ї виникли певні сумніви. Адже якщо власниця квартири нічого ні з ким не хоче офіційно підписувати, значить, вона нічого ні з ким і не підписувала. А отже, дане агентство нерухомості взяло її в «оборот» без попередньої згоди та відома.

- Тоді за що ж ми сплатили агентству 20 грн, якщо ніяких домовленостей між ним та власницею квартири не було? - обурилася Дар’я.

Як згодом з’ясувалося, саме так воно і було. Господарка зізналася, що до жодних агентств нерухомості не зверталася і, відповідно, нічого з ними не підписувала. А Тетяну (з агентства нерухомості «Альянс») впустила через те, що подумала, що вона – знайома її сусідки, яка допомагала жінці здати помешкання. Власниця квартири заявила, що «якби знала, що то агентство, то й на поріг би не пустила!».

Коли ми почали з’ясовувати ситуацію, хазяйку житла неабияк обурило, як ріелторці вдалося її знайти, по якому праву взяла за огляд оселі 20 гривень, при цьому не маючи ні документів, ні угоди про співпрацю, та чому без її відома працівник агентства нерухомості «Альянс» сфотографувала її помешкання.

В результаті, власниця попросила представницю агентства нерухомості залишити її у спокої, адже працювати з ріелторами жінка не має жодного бажання, а своє оголошення про здачу житла в оренду вона подавала лише в одну з рівненських газет і не для агентств чи посередників.

Зважаючи на це, як пояснила Дар’я, від послуг цього агентства нерухомості і вона, і власниця квартири відмовились. І все б здавалося нічого, але історія на цьому зовсім не закінчилася…

У той самий день до Дар’ї зателефонувала жінка на ім’я Наталія, яка почала в грубій формі вимагати з неї 750 гривень, тобто половину від суми оренди квартири, яку встановила хазяйка. Дар’я попросила жінку надати їй документи, на підставі яких вони мають право вимагати з дівчини гроші. На це прохання, за словами Даші, їй відмовили у брутальній формі:

- Послушайте, Даша, я сказала заплатить, а не документы мои проверять, - заявила ріелторка.

Наступного дня молодій сім’ї вже зателефонувала сусідка власниці квартири і сказала, що здавати житло жінка передумала, тому що до них уранці під’їжджала «крута» машина, а невідомі, що сиділи в ній, наполегливо просили передати хазяйці, що у неї будуть серйозні проблеми, якщо Дар’я і далі житиме у неї. Тому дівчина і б’є на сполох та хоче, аби рівняни дізналися, яким рекетирством займається у Рівному агентство нерухомості.

- Я хочу, аби люди знали, що платити у таких випадках «у кишеню», без договору не можна – це поза законом. Відтак, і вимагати підписати договір у вас теж ніхто не має права. Пам’ятайте, що за договір між агентством і хазяйкою квартири остання нічого не платить, а послуги агентства оплачуватимете ви, коли орендуєте квартиру. А найцікавіше те, що у більшості договорів ніде не прописано, що ви знімаєте квартиру. Такий договір є разовим, - застерігає усіх рівнян Дар’я.

Оскільки дівчина боїться за свою сім’ю та не хоче, щоб в таку ситуацію потрапляли інші, вона розпочала власне розслідування. Зателефонувавши директору агентства нерухомості «Альянс», Дар’я поцікавилася, чому їй безпідставно погрожують. Проте замість пояснень та вибачень знову почула «офіційні» погрози та образливі слова на свою адресу.

Втім, Дар’я налаштована рішуче, і єдине вирішення цього конфлікту вона вбачає у написанні заяви у правоохоронні органи за погрози та безпідставне вимагання з неї коштів.

- Аби не псувати настрій директору агентства нерухомості «Альянс», яка, до того ж, не вміє толерантно спілкуватися з людьми, я пропоную укласти мирний договір. Якщо працівники цього агентства нерухомості публічно не вибачаться за свою неправомірну поведінку перед мною і хазяйкою квартири, яка пережила через них немалий стрес, я, згідно з чинним законодавством, буду скаржитися на АН «Альянс» у правоохоронні органи за вимагання коштів та погрози, - сказала Дар’я.

Журналісти порталу «ЧаРівне.інфо» звернулися за коментарем з приводу цієї конфліктної ситуації безпосередньо до агентства нерухомості «Альянс». Жінка, яка підняла слухавку, назвалася Світланою Кошицькою. Коли ми розповіли їй, чому телефонуємо, ріелторка різко відповіла, що нічого коментувати з цього приводу не хоче і не буде, після чого кинула слухавку.

Ми також звернулися до юристів з проханням роз`яснити дану ситуацію та порадити, як слід себе правильно повидити, якщо ви також станете героєм такої історії. Вони стверджують, що через бажання утекти від сплати податків власники, здаючи квартири в оренду, часто бояться погроз та шантажу з боку окремих підприємців та інших структур, які мають велику впевненість в тому, що люди не підуть і не поскаржаться на них у міліцію:

- Хоча я переконаний: якщо Вас шантажують, то Ви повинні піти і поскаржитись. Але перед тим, як це робити, не завадить порадитись із юристом чи адвокатом щодо правильності написання заяви. Тож у даній ситуації раджу тому, кому погрожували, хамили, вимагали заплатити гроші - написати та подати заяву щодо відповідних фактів у міліцію. При цьому просити на копії такої заяви поставити відмітку про її отримання (це буде доказом звернення). Наприклад, в такій заяві можна просити відкрити кримінальне провадження за фактом вимагання (ст. 189 Кримінального кодексу України), - пояснив нам виконавчий директор РОГО «Комітет виборців України» адвокат Микола Глотов.

При цьому юристи додають, що факти погроз і вимагання бажано підтвердити свідченнями очевидців та написати скаргу в інспекцію з питань захисту прав споживачів та інспекцію по контролю за цінами. Також, як докази, можна спробувати подати відео- чи аудіозаписи погроз і шантажу. Не зайвим буде також надати суспільного розголосу фактам шантажу, погроз і вимагання за допомогою ЗМІ. Власне, так і вчинилиа наша читачка Дар’я Лосік.

На жаль, поки цей конфлікт так і залишається невирішеним. Але портал «ЧаРівне.інфо» продовжуватиме відслідковувати ситуацію та триматиме своїх читачів у курсі подій. У свою чергу, бажаємо вам ніколи не потрапляти у такі неприємні історії.

Денис ГРИЩУК

До списку новин