загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як зробити квартиру екологічною

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вихлопні гази, шум дороги, пил, негативно позначається на здоров’ї. Тому ми шукаємо порятунку в будинку. Але чи безпечні наші квартири?

Крихітні, але небезпечні

Якщо перебуваючи вдома ви кашляєте або чхаєте, відчуваєте першіння в горлі, а виходячи на вулицю, забуваєте про ці неприємні симптоми, швидше за все у вашій квартирі оселилися цвілеві гриби. Нерідко цвіль з’являється на фільтрах кондиціонерів, ковроліні, якщо довго не чистити їх, а часом, виростає на стінах і віконних рамах. Таке образливе сусідство може стати причиною розвитку бронхіту або запустити алергічну реакцію.

Інший неприємний сусід і ворог вашого здоров’я — це пилові кліщі. Вони живуть в місцях скупчення пилу: на книжкових полицях, в старих іграшках, постільній білизні. Як і цвілеві гриби, пилові кліщі також можуть спровокувати алергію і захворювання легеневої системи.

Вікна, стіни, підлога і меблі

Проведіть інспекцію вашої квартири. Які меблі в ній знаходяться, чим обклеєні / пофарбовані стіни, чим застелена підлога? Найчастіше, в сучасних квартирах використовуються меблі, виготовлені з пресованих деревних стружок плит (ДСП). У таких меблів може міститися фенол та формальдегід, фенолформальдегідні або карбамідоформальдегідні смоли. Речовини, що містяться в матеріалі, з якого виготовлені ​​такі меблі, не так вже безпечні для здоров’я. Отруєння фенолом проявляється дратівливістю, стомлюваністю, задишкою, запамороченням, розладом травлення. Формальдегід, у свою чергу, офіційно визнаний речовиною, яка може викликати утворення ракових пухлин. Крім того, формальдегід негативно впливає на слизову носа, гортані і очей, а при високій концентрації може спровокувати напади астми.

У багатьох квартирах підлога покрита лінолеумом, встановлені металопластикові склопакети, а на стінах красуються вінілові шпалери. Все вищезазначене виготовляється з полівінілхлориду — небезпечної отрути, яка також може викликати онкологічні захворювання і негативно впливає на центральну нервову систему. Слід зауважити, що не всякий ліноліум виготовляється із зазначеного матеріалу. (Існують різновиди даного покриття для підлоги, виконані з натуральних матеріалів — льону, деревного борошна і пр.)

Крім того, для того щоб надати полівінілхлориду еластичність, в нього нерідко додають пластифікатори — фталати і їх ефіри, які, потрапляючи в організм можуть викликати ураження нирок і печінки, а також знижують загальні захисні властивості організму.

Багатоповерховість

Ще один важливий аспект — це поверховість вашого будинку, а точніше висловлюючись, висота розташування вашої квартири. Справа в тому, що концентрація шкідливих домішок, викидів промислових підприємств і транспорту скупчується на висоті вище 30 метром. Тому якщо ви живете в промзоні і мешкаєте вище 7 поверху, провітрювання, на жаль, навряд чи поліпшить повітрообмін у вашій квартирі. Особливо, коли вітер дме у бік ваших вікон.

Крім того, нормальний повітрообмін може бути порушений великою кількістю синтетичних матеріалів у вашій квартирі. Наприклад, кондиціонер порушує природну іонізацію, а гіпсокартон вбирає вологу, що призводить до сухості повітря. Відсутність правильного повітрообміну в квартирі в поєднанні з речовинами, які виділяються неякісними синтетичними матеріалами, може призвести до всіляких захворювань. Як цього уникнути?

Як боротися з «небажаними сусідами»?

  • вибирайте ковролін з мінімальною ворсистістю, його простіше якісно вичистити
  • якщо ви помітили у своєму будинку сирі кути, поспішіть обробити їх спеціальним протигрибковим засобом
  • цвілеві гриби боятися лаванди і лимона, заведіть в будинку корисні рослини
  • стіни ванної кімнати обкласти плиткою, з плитки цвілеві гриби легко усунути
  • лінолеум, який зазвичай кладуть на кухні, краще замінити плиткою
  • регулярно робіть вологе прибирання і провітрюйте кімнати
  • перемогти бактерії і відновити повітрообмін допоможуть очисники повітря. Вибирайте прилади на водній основі.
  • відмовтеся від вінілових шпалер, віддайте перевагу паперові або пофарбуйте стіни вашої квартири водоемульсійною фарбою
  • при купівлі меблів, виготовлених з ДСП, поцікавтеся наявністю гігієнічного сертифікату якості, упевніться, що меблі мають захисні шари.
  • не поспішайте міняти дерев’яні рами вікон на склопакети, краще зробіть реставрацію, вибираючи нові рами, віддайте перевагу дерев’яним або алюмінієвим
  • обов’язково вимикайте з розетки електроприлади, коли не використовуєте їх.

Отже, зробити квартиру більш здоровою допоможе «правильний» ремонт і, як би банально це не звучало, регулярне прибирання. Але перш ніж хапатися за швабру і ганчірку, зверніть увагу на склад миючих засобів. Більшість сучасних миючих засобів містять фосфати та фосфонати, хлор і хлорорганічні сполуки. Безумовно, ці речовини не приносять користі здоров’ю і можуть стати запускним механізмом алергії, хвороби легенів, та інших хвороб.

Щоб ваш будинок дійсно був вашою фортецею, місцем, де ви відчуваєте себе комфортно, і де ніщо не шкодить вам і вашим близьким, будуйте його правильно, не забувайте приділяти увагу важливим дрібницям і будьте здорові!

До списку новин