загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ознаки того, що вас обманюють

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

5 вірних ознак та 5 порад як дізнатися правду

Підозрюєте, що хтось каже вам неправду? Ви не можете прочитати чужі думки, що, мабуть, є хорошою річчю в більшості випадків, але, відповідно до нової книги, що називається "Шпигунство за обманом", є легкі методики, щоб визначити, чи вас обводять навколо пальця. Автори запевняють, що якщо ви знаєте, які фізичні та словесні знаки слід відслідковувати і до чого прислухатися, то можете бути настільки точні, як детектор брехні.

Вони напевне знають, що говорять. Філіп Х'юстон, Майкл Флойд і Сьюзен Карніцеро - колишні посадові особи ЦРУ, які назбирали достатньо мудрості, арештовуючи протягом десятиліть поганих хлопців. Тут подається п'ять красномовних ознак, які повинні викликати вашу підозру стосовно того, чи вам говорять правду.

1. Людина повторює ваше запитання, або пропонує твердження без відповіді, такі як: «Хороше запитання!», або «Я радий, що ви спитали це!». Ці відповіді можуть сигналізувати про спробу виграти час, компонуючи  правдоподібну відповідь. Так само підозрілою є нетипова пауза перед тим, як дати відповідь на пряме, як на вашу думку, запитання («Вас коли-небудь виганяли з роботи?»).

2. Ви отримуєте відповіді, які автори називають «переконливі твердження». Це відповіді, які не мають на увазі донести певну інформацію, а швидше вплинути на сприйняття мовця. Якщо ви запитаєте «Ви брали мій гаманець?»,  можете почути «Я б не робив щось подібне», або «Я чесна людина». Насправді ви очікували просто "ні".

3. Спікер робить посилання на релігію («Клянуся на Біблії» або «Аллах мій свідок»). Психологи називають це «наряджання брехні». Це ще одна форма “переконливого твердження”. Іншими словами, вони не надто протестують.

4. Рука прикриває або торкається рота або очей мовця. Природна реакція, розповідаючи брехню, - бажання приховати її. Спікер може продемонструвати це в очевидній формі, розміщуючи руку біля або поверх роту. Прикривання очей може свідчити про підсвідоме бажання мовця захиститися від відповідної реакції на обман людини, яка допитує.

«Крім того, зауважте, що, на відміну від світської мудрості, відсутність зорового контакту є ненадійною ознакою обману. Оманлива людина, яка витримує прямий погляд, оскільки знає, що це усюди асоціюється з правдивістю, може мати кращий зоровий контакт, ніж чесна», - каже Х'юстон.

5. Мовець не може всидіти на одному місці. Той, хто сидить з однією ногою закинутою на іншу, наприклад, може почати погойдувати стопою. Викручування або потирання рук - це ще одне розкриття таємниці, так само як і рухи, пов'язані з доглядом за собою, а саме: поправляння одягу, огляд нігтів або почісування. «Нервова система намагається розсіяти тривогу», - стверджує Х'юстон.

Припустимо, що ви розмовляєте з кимось і помічаєте красномовні ознаки. Ось кілька порад, які допоможуть вам виманити правду:

1. Задавайте питання, які вимагають більше, ніж прості відповіді “так” чи “ні”. Якщо ви запитаєте потенційного працівника: "Ви коли-небудь мали якісь проблеми з попереднім роботодавцем?", - то відповідь-заперечення лише одним "ні" буде занадто простою опцією для нього. Краще спробуйте: «Не існує ідеальної роботи. З якого роду проблемами ви зустрічалися з попередніми роботодавцями?» Правдивій людині, напевно, не потрібно буде часу, щоб сформулювати відповідь і вона практично неминуче проявить більш викривальну реакцію.

2. Формулюйте більшість запитань коротко. Особа, з якою ви спілкуєтесь, мислить у багато разів швидше, ніж ви говорите, (так працює наш мозок), тож не давайте йому або їй багато часу, щоб вигадати оманливу відповідь.

3. На даний момент ви помітили більше ніж одну очевидну ознаку, вивідуйте далі. Скажіть: «Розкажи мені більше» або «Що ще?», або «Чому ви сказали, що…?»

4. Тримайтеся холоднокровно. Найкраще спрацьовує безконфронтаційний підхід - навіть, як наголошують автори, коли вони допитували підозрюваних терористів. "Вам ніколи не слід звучати як обвинувачення, -  говорить Х'юстон, - а завжди залишайтесь націленими на спокійний тон, без лишнього шуму, та базуйтесь на фактах".

5. Наприкінці завершіть допит дуже розмитим запитанням, таким як: "Що ще з того, про що я не питав, мені слід знати?" Ви ніколи не знаєте, яку нову інформацію ви довідаєтесь після нього.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин