загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виплата пенсій і зарплат під загрозою: на Україну тиснуть зовнішні борги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Український уряд продовжує витрачати все більше грошей на обслуговування державного боргувже майже 13% витрат держбюджету йдуть на виплату відсотків за кредитами, зовнішніми і внутрішніми облігаціями. Це загрожує пенсіонерам і бюджетникам ― грошей на усіх не вистачить...

Експерти зауважують, що якщо економічна політика в країні не зміниться, обслуговувати держборг буде ще дорожче. Про це пише «Коммерсантъ-Украина» у статті «Госдолг в цене».

Темпи зростання фінансування скорочуються практично по всіх статтях витрат зведеного бюджету, за винятком єдиної, яка продемонструвала різке зростання фінансування в жовтні, ― обслуговування держборгу. За десять місяців приріст фінансування склав 31,7%, за місяць темпи зростання збільшилися на 1,6 п.п. Це найзначніше зростання державних витрат серед всіх найбільших складових витрат зведеного бюджету країни - повідомляє Український економіст.

Частка витрат на виплату відсотків по державних запозиченнях в загальному показнику видаткової частини зведеного бюджету становить 6,7%. Однак у витратах держбюджету ця частка ще вища ― 12,6 %. Колишній глава Мінфіну в уряді Юлії Тимошенко Ігор Уманський зазначає, що Кабінет міністрів і надалі буде намагатися забезпечувати платежі з обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргу, позаяк це навіть «більший пріоритет, ніж соціальні виплати».

«Інші статті витрат практично не фінансуються, навіть не проплачуються захищені статті», – додає генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий. За його словами, якщо уряд не може обслуговувати держборг, то це означає дефолт, що дає кредиторам право вимагати дострокового погашення зобов’язань.

«Хоча нефінансування соціальних статей, по суті, ― той же дефолт, тільки бюджетники ж не зможуть, як кредитори, вимагати виконання всіх платежів», ― зауважує фахівець.

За словами експертів, уряд може обслуговувати борги в повному обсязі, проте без кардинальної зміни економічної політики в 2014 році ситуація погіршиться. Йдеться про виконання вимог МВФ про збільшення тарифів ЖКГ і заморожування соцвиплат. «Необхідно прийняти нормальний бюджет з реалістичними макропоказниками, а не жити в казці, треба відверто говорити про проблеми в публічних фінансах і не дозволяти, щоб політичний фактор впливав на роздмухування соціальних витрат», ― упевнений директор департаменту Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

До списку новин