загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Спадок для ваших онуків. Речі, що мають значення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор Чарльз Д Хайз

Те, що ми залишаємо слідом за собою в словах і вчинках, житиме певний час в спогадах тих, хто залишається тут. Якщо ми досягли цілісності, то стосунки, які ми налагодили, діятимуть у якості насіння для поліпшення взаємодії між людьми. Якщо, наприклад, ми сприяємо нашим спадкоємцям у засвоєнні найбільших уроків життя, ми даємо їм дещо, чого за гроші не купиш. Ми даємо їм життєву енергію і основоположні принципи, які пізніше, у подальшому житті, ми назвемо впевненістю. Роль, яку дідусь та бабуся відіграють, допомагаючи їхнім онукам розвинути жагу до знань та ентузіазм до навчання, - дуже важлива, хоч це все і звучить набагато простіше, ніж є насправді. Подане нижче буде хорошим стартом:

• Постарайтеся згадати, як це воно - не знати.

• Ніколи не забувайте, що люди, які не вчаться самі, не можуть надихнути інших стати тим, кими самі не являються. Діти бачать наскрізь такий "театр".

• Переконайтеся, що ви виділяєте час для запитань ваших онуків, коли більше ніхто не може їм його виділити, а особливо, коли більше ніхто цього не робить. Майте на увазі, що не існує дурних питань, є тільки дурні відповіді.

• Визнайте, що процес навчання болючий і що значні емоційні події часто є основними осьовими моментами в житті.

• Не забувайте, що найбільші життєві уроки народжуються з помилок. Страх зробити помилку - шкідлива річ, адже, по суті, ідеться про страх перед самим життям.

• Пам'ятайте завжди, що навчання є і має бути цікавим. Ентузіазм - це чудовий вчитель.

• Зробіть вашою довгостроковою ціллю спробу переконати ваших онуків, на вашому власному прикладі, що найбільші скарби нашої держави можна знайти не в торгово-розважальних центрах, а в бібліотеках.

• Усвідомте, що будь-який порядок, репрезентуючи вертикальну ієрархію пізнання, приводить по горизонталі до наслідків, що відбиваються на інших людях; чим більш динамічне пізнання - тим більший ефект. Таким чином, зрілість вимагає, щоб горизонталь не відставала від вертикалі.

• Пам'ятайте, що навчання - вже саме по собі нагорода. Коли ви допомагаєте своїм онукам оцінити це поняття, ви можете допомогти запобігти засвоєнню переконання, що навчання - це те, як ти поводишся, і дасте їм важливий інструмент для створення самосвідомості: здатності мислити самостійно. Наявність такої здатності створює найважливіші передумови для незалежності, які тільки можна отримати: можливість ствердження своєї самоцінності, що створює підґрунтя для автономії.

Використовуючи вищезазначене у якості ваших керівних принципів, ви зможете підтримувати формування тверезого погляду на навчання у дітей, починаючи з раннього віку. Коли вони розвиваються, шукайте можливостей розширити їх знання та підтримати їх автономію. Наприклад:

 

• Допоможіть їм відкрити для себе, що найкращий спосіб почати вивчати якийсь предмет - привести його у поле зору, ставлячи запитання.

• Допоможіть їм відкрити для себе, що розуміння історії дає нам можливість спроектувати краще майбутнє.

• Допоможіть їм навчитися сприймати знання не як власність, а як процес планування курсу нашого життя. Безперервне навчання зміцнює нашу здатність керувати нашим шляхом у вирі буднів.

• Допоможіть їм зрозуміти, що книги - це перспективи, чим більше книг вони читають, тим кращими будуть їх власні перспективи.

• Допоможіть їм зрозуміти, що ми легше навчаємося того, що нас цікавить, і що короткий шлях до знання можна знайти навчаючись зацікавленості.

• Допоможіть їм зрозуміти, що набагато легше стати успішним в тому, що від природи вам дається легко, ніж у тому, до чого ви не маєте схильності. Іншими словами, розвиток сильних сторін - це короткий шлях до впевненості у собі.

• Допоможіть їм прояснити для себе, що технології - це способи, якими ви використовуєте ваші навички та сильні сторони. Технології, серед яких вони ростуть, навіть передові комп'ютерні технології, здаватимуться їм звичною справою через кілька років, так як радіо та телебачення для нас. Якщо ви самі боїтеся технологій, то не висловлюйте свого побоювання. Навпаки, навчайтеся з онуками, з їх допомогою. Залучайтесь і отримуйте користь від їхнього ентузіазму і природної цікавості.

• Допоможіть їм зрозуміти, що характеристики життя, що обговорюються в цьому тексті, представляють кілька можливих позицій, з яких слід розглянути речі, що найчастіше приймаються нами як данина. Заохочуйте їх до створення власного списку характеристик і до  здатності оцінити, наскільки перспективне ваше розуміння людського складного становища.

• Допоможіть їм визначити багатоликість анти-інтеллектуалізму і розуміти його як інструмент у руках мізантропів, лукавих політиків, необізнаних людей. Допоможіть їм усвідомити, що анти-інтелектуалізм - це анафема для розвитку людини і перешкода у відчутті якості життя.

• Допоможіть їм зрозуміти, що гроші не є останнім мірилом цінностей у нашому суспільстві, хоча більшість людей ведуть себе так, ніби це так і є.

• Допоможіть їм усвідомити безглуздість ототожнення своєї індивідуальності з брендовими товарами.

• Допоможіть їм зрозуміти, що претензійність - це не тільки характеристика незрілої поведінки, але й один з найбільших життєвих руйнівників автентичності (дійсності авт.).

• Допоможіть їм відкрити для себе мудрість метафори, що життя - це подорож, а не кінцевий пункт.

• Допоможіть їм зрозуміти мову метафор і шлях, як ці думки накладають відбиток на наше почуття реальності і формують наше просторове відчуття світу. У сердечних справах, наприклад, слід завжди думати головою.

• Допомогти їм зрозуміти теорію Говарда Гарднера стосовно складних розумових здібностей і конкретно - як це відбивається на їхніх індивідуальних здібностях.

• Допоможіть їм зрозуміти, що здобуття вміння читати не тільки відкриє для них увесь світ, але й стане саме по собі винагородою у якості запобіжного клапану для вивільнення тривоги, котра процвітає в умовах соціальної неосвіченості.

• Допоможіть їм навчитися давати оцінку і цінувати сильні сторони і владу, якою наділені ті, хто мав мужність бути іншим.

• Допоможіть їм з'ясувати, яким чином креативність є способом відрізнити себе від інших людей, а також прояв любові.

• Допоможіть їм оцінити концепцію “потоку” Міхая Чіксентміхали і цінність навчання з оптимальними зусиллями. Ми вчимося найкраще, коли складність завдання не надто велика, але достатня, щоб підтримувати безперервний інтерес.

• Допоможіть їм зрозуміти, що існує величезна різниця між надто розсіяною через зовнішні подразники увагою для того, щоб дійсно усвідомлювати даний момент і станом настільки потужного захоплення предметом вашого заняття, що поняття часу зникає взагалі.

• Допоможіть їм засвоїти поняття про те, що освіта не є чимось, що ви отримуєте, але щось, що ви берете. Поясніть, що це не привід для зарозумілості, а декларація впевненості у собі.

• Допоможіть їм з'ясувати, що заклади можуть бути хорошими місцями для навчання, але якщо ваше бажання вчитися сильне і ви зацікавлені у глобальних проблемах, що стоять перед людським родом, то вони, власне кажучи, можуть ускладнювати ваше навчання. Один з шляхів щоб запобігти цьому - не дозволяйте навчальним планам знищити вашу зацікавленість.

• Допоможіть їм зрозуміти, що часто найкращий захист проти тиску з боку однолітків  може бути знайденим в мужності стати іншим і допоки лідери проявлять себе через свою незалежну поведінку, доти люди не сприйматимуть їх лідерами.

• Допоможіть їм зрозуміти мудрість у старому прислів'ї «дії красномовніші, ніж слова», оскільки у світі часто зустрічаються люди, які не роблять те, що говорять - факт, який сам по собі не заперечує їх чесність, але, як сказав філософ Ніцше, викликає підозру.

• Допоможіть їм зрозуміти потребу остерігатися соціальних груп і організацій, які не дають можливості запитувати. Поясніть небезпеку від ідеологічних темниць.

• Незалежно від релігійної приналежності або відсутності такої, допоможіть їм зрозуміти поняття духовності як засіб для встановлення зв'язку між явищами і як вираження турботливої любові до життя.

• Допоможіть їм зрозуміти динаміку людських взаємин, що успіх людства вимагає усвідомлення себе як одна планета, один народ, одна сім'я, і що цей процес вимагає потужних інтелектуальних зусиль, щоб подолати нашу біологічну схильність до родинності.

• Допоможіть їм зрозуміти, що відмінності між поколіннями можна зрозуміти, лише приділивши зусилля, що, коли ми витремо людські звички та традиції, то зрозуміємо, що всі люди мають ідентичні людські потреби і бажання.

• Допоможіть їм зрозуміти, що відмінності між нами видаються нам набагато таємничішими, ніж це потрібно. Ключ до їх кращого розуміння можна знайти у безпосередньому спостереженні, що люди вчаться прагнути до того, чого їм не вистачає, коли вони ростуть. Така риса, як шанобливість, відповідно, може допомогти знайти порозуміння між групами.

• Допоможіть їм зрозуміти, що демократія обумовлюється освіченими масами, і одна з їхніх характеристик передбачає необхідність того, щоб громадяни стояли вище за споживачів.

• І, нарешті, не на словах, а на вчинках, допоможіть їм зрозуміти, що немає чого боятися, наближаючись до кінця життя. Це підкреслює і звеличує у свідомості молоді високий статус старшого віку.

 

Основна мета навчання тих, хто житиме після нас, полягає у тому, щоб вони акумулювали достатньо життєвого ентузіазму, щоб бути спроможними утримувати себе якомога вище рівня кліше і гасел. Розуміючи те, що люди вірять так, як відчувають, ми б розцінювали страх як форму неосвіченості і, тим самим, створили б благодатний ґрунт для досліджень. Якщо ми хочемо змінити світогляди, ми повинні змінити сприйняття, а це вимагає активного дослідження. Це в жодному випадку не легке завдання, і інколи тиск з боку однолітків та швидкий темп життя у молодих людей, здається, робить його повністю нездійсненним. Більше того, ми повинні взяти до уваги спостереження Джона Холта, який стверджував, що "у 99 відсотках випадків уроки, про які не просять, не призводять до навчання, а навпаки, перешкоджають йому". Тим не менше, орієнтуючись на потреби прийдешніх поколінь і працюючи над тим, щоб змінювати їхнє сприйняття, ми маємо можливість вступити у фінальний етап життя в гонитві за цілісністю, одночасно з цим позбавляючись від страху перед старістю. Використовуючи моїх власних дідусів і бабусь як приклад, я припускаю, що їхнім обов'язком є необхідність залишити після себе незабутні спогади про те, якими бабусі й дідусі мають бути. Таким чином, ідея, що наступні покоління можуть закласти основу для своїх спадкоємців для будівництва нового життя, стає цілком реальною.

Справжня самовпевненість прив'язана на глибинному рівні до пуповини наших емоцій. Метафори (символи) нашого розуму і серця, що використовуються  для осягнення світу, слугують причиною розвитку “дорослої” совісті. Частково стійкість для того, щоб здобути віру, що ми маємо шанси у житті, тісно пов’язана з вихованням, яке ми отримуємо в дитинстві і юності. Дідусі та бабусі, хто залишає подібний спадок для своїх онуків, дають їм щось набагато цінніше, ніж гроші. Ніколи не згадуючи,  вони вчать, як пізніше стати бабусями й дідусями, і в цьому полягає захоплення від власної зрілості. Останній вічний вислів Ніла Постмана: “Діти - це живі повідомлення, які ми відправляємо в той час, який нам не доведеться побачити”, - і є якраз свідченням вічного прагнення до цілісності та відлуння захвату.

Гусінь приречена повзати, але метелик має потенціал здійнятися вверх та побачити глобальнішу картину світу. Будучи людьми, ми завершуємо стадію гусені, коли досягаємо завершеного фізичного розвитку. Якщо ми хочемо пурхати як метелики, ми повинні зробити це через розвиток нашої свідомості. Далекі обрії завжди варті витрачених зусиль. Дійсно, найвпливовішою річчю, що обумовлює якість пізнішого періоду нашого життя, є міра зацікавленості в глибшому вивченні світу. Наша фінальна стадія розвитку людського потенціалу передбачає здатність переживати захопленість, захват, оскільки прагнення краще розуміти навколишній світ допомагає перетворити його на краще місце для тих, хто житиме після нас. Фокус нашої моралі переміщується з поведінки індивідуума в напрямку глобальних відносин і майбутнього людства в цілому. Якщо наші зусилля принесуть достатньо плодів, можливо, нас пам'ятатимуть як мудрих людей. Ми залишимо спадщину на роки і сприймемо наш відхід цілісно.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин