загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Коли може піти на пенсію жінка, яка народила та виховала 6 дітей

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Я народила та виховала 6 дітей. Чи маю я право на призначення пенсії в разі досягнення 44-річного віку як працівниця сільського господарства?

ВІДПОВІДЬ: Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які, відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюють згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди (п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, далі — Закон № 1058). Але до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним вище особам пенсії призначаються за нормами Закону № 1058 у разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788).

Відповідно до п. «ж» ст. 13 Закону № 1788, право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро й більше дітей (у тому числі усиновлених), — незалежно від віку й трудового стажу, у порядку, що визначає КМУ. Ідеться про Порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятеро й більше дітей, затверджений постановою КМУ від 16.05.1992 р. № 244.

Згідно зі згаданим нормативним актом, жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали пятеро чи більше дітей до 14-річного віку, у тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначають незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Головні умови для призначення цієї пенсії такі:

  • мати не менше 5 дітей (у тому числі усиновлених), остання дитина з яких має досягти 14-річного віку;
  • на час звернення за призначенням пенсії жінка має бути зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві.

 

Зверніть увагу!

Прописана норма діє лише для матерів, а, отже, така пенсія не може бути призначена батьку, який працює в сільському господарстві.

Галина МАСТЮГІНА,

начальник відділу з питань призначення пенсій Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України

До списку новин