загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виставка "Петриківський розпис - колір традицій" відкрилась для киян

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

"Петриківський розпис - колір традицій" - так назвали велику виставку з експонатів Дніпропетровськго художнього музею, яка відкрилась для киян. 5-го грудня ЮНЕСКО прийняла рішення про внесення петриківки до нематеріальної спадщини людства. Це перший представник від України, який отримав такий високий статус.

Яскраві та життєствердні Петриківські сюжети сьогодні не втрачають популярності. Експерти-мистецтвознавці кажуть, їх треба обов'язково тримати в кожній оселі. Бо привертають удачу. Ці малюнки - з козацької доби. У давнину ними немов "замовляли" хати - підводили під стелею та за периметром кімнат. А що вже казати про побутові речі.

- Майстри-петриківчани - чим вони відрізняються? Навчені - їх вчать, якась школа, основа. А це люди - малюють від Бога. Талант! Як бачуть, так і малюють, хочуть зберегти цю красу хоч на якийсь час у своїй оселі!

Петриківка, перш ніж потрапити на суд журі ЮНЕСКО, подорожувала п'ятдесятьма країнами світу. Тепер її пам'ятають і у штаб-квартирі ЮНЕСКО, і в Європарламенті. Міністр культури згадує - інтрига на конкурсі до рєєстру нематеріальних цінностей була до останнього.

Леонід Новохатько, міністр культури України:

- Ряд країн не дійшли до цього фінішу - ми так делікатно промовчуємо, що ряд країн набагато більш економічно могутніх, ніж Україна, напередодні голосування зняли свої номінації, щоб не вийшло якоїсь негарної ситуації. А ми пройшли!

Ось так - давньою технікою "зернятко" за допомогою пензлика з котячої шерсті - крок за кроком народжується Петриківський орнамент. Копітка робота майстрів із покоління в покоління не дає зістаріти ремеслу - Петриківка модна й актуальна попри час.

Олександр Вілкул, віце-прем`єр міністр України:

- Сегодня Украине, как никогда, нужны общие победы. Общие победы, которые объединяют Восток и Юг и Запад. И то, что Петриковка вошла во всемирный репрезентативный список наследия ЮНЕСКО, - это общая победа Украины!

На виставці кияни можуть побачити обрані роботи 40 найкращих петриківських майстрів. Це лише мала дещиця з колекції Дніпропетровського художнього музею. Там 1500 творів від 19-го до початку 21-го століття.

Ольга Скотникова, Євген Чижик

До списку новин