загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Богородиця на кожен день у році – 365 ікон представили на виставці у Львові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сенсацією у мистецькому середовищі стала виставка українського художника і мистецтвознавця Лева Скопа. Він представив 365 ікон Богородиці, намальованих на ґонтах(на дерев’яних покрівлях) із церкви XVII століття. Виставка сучасного сакрального мистецтва, представлена на час Різдвяних свят у львівській галереї «Дзиґа». Усі роботи митець віддав на благодійний проект задля лікування хворих дітей.

365 ікон Богородиці на старій ґонті на кожен день у році. За датою свого народження можна знайти ікону і осмислити для себе погляд Марії. Жодного однакового образу Богородиці з-поміж 365. Десь сум, а десь радість, тривога, зажура, гординя, велич, диво, тепло, різні очі і різні погляди. Так як щодня у людини змінюється настрій, переживання, стан її душі, а відтак залежно від прожитого дня, немов отримуєш за свої вчинки оцінку з погляду ікони.

У кожному образі митець звісно показав різні типи галичанок. Адже у культурі Західної Європи і Галичини ще у XVII столітті на образі малювалось те, що бачилось довкола, лики святих малювали з сучасників.

Гонта чудовий матеріал для ікони

Лев Скоп намалював свої ікони на ґонті із дерев’яної церкви Святого Юрія, що в Дрогобичі. У храмі, що внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО, замінювали стару ґонту. Але митець не міг дозволити, щоб спалили усю дерев’яну покрівлю.

«У мене вже якась параноя певно, що навіть кожну стару тріску з церкви мені шкода, я на ній малюю. Якщо вона понищена шершнем, то я клею. Коли робили ремонт у храмі, то я не міг дивитись, щоб спалили ґонту, я це носив торбами у свою майстерню і тисячами складав. Найкраще малювати на церковних кусочках, бо кожен кусочок з храму перебував у молитві роками», – каже художник.

Митець малював серію ікон протягом року. Інколи у день виходили два-три образи або ж жодного. Каже, це залежало від внутрішнього стану, від того, що відчував зовні. Бо для нього процес творення ікони є молитвою. «То так легко малювати, ти трошки піднімаєшся і малюєш. Гірше, коли скажеш собі, що ти вмієш малювати».

Іконографічний сюжет – «Мати Божа молиться за нас» – намальований художником у стилі давньої української ікони, де відчутна національна ідентичність.

Проект Скопа – нове слово у сакральному мистецтві

Щороку галерея «Дзиґа» шукає цікавий сакральний проект для виставки на час Різдвяних свят. Проект Лева Скопа несподіваний, зауважив митець, арт-директор Влодко Кауфман.

«Нас цікавить нестандартна подача сакральної тематики. Цей проект дуже цікавий і несподіваний у тому сенсі, що тема стандартна, традиційна, проста, здавалося, як ще можна її подати, вже фантазії й немає. Але Скопу вдалося чудесно втілити мотив Богородиці і молитви у такий дивний спосіб. Це неймовірно цікава штука вийшла», – каже Влодко Кауфман.

365 ікон Лева Скопа виставлено на благодійний аукціон. Можна придбати ікони, які номеровані на кожен день у році, у чому є і оригінальність ще й серії образів. Тобто можна підібрати ікону за датою свого народження чи для когось з близьких у дарунок, чим і приєднатись до благодійного проекту, бо всі гроші Лев Скоп передає благодійному фонду «Крила надії» для придбання медичного обладнання для дітей, хворих на муковісцидоз, одне з найпоширеніших генетичних захворювань. На Львівщині таких діток є більше сорока. Немає більшої радості, каже український художник, коли можеш подарувати надію на життя іншій людині.

Галина Терещук

До списку новин