загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зарплати й соціальні виплати: в Новий рік – без боргів?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зарплатні борги за рік майже не виросли, а пенсія повністю виплачена, соціальна захищеність українців зростає, запевняє керівництво Міністерства соціальної політики. Водночас в опозиції та в експертному середовищі констатують зростання боргів перед робітниками, і саме провали в соціальній політиці вважають однією з причин Євромайдану. Тим часом чимало українців говорять про те, що держава забула про них і що їм заборгували великі суми в пенсійному фонді.

Уряд зупинив зростання зарплатних боргів та зміг упередити невиплату пенсій, стипендій та соціальних виплат малозабезпеченим, відзвітувала у четвер на селекторній нараді міністр соціальної політики Наталія Королевська. За її словами, це вдалося зробити, попри великі економічні труднощі в українській економіці.

«Ми збільшили виплати для найменш соціально забезпечених. Попри шалений політичний тиск, ми змогли виплатити пенсії. Завершуємо виплати соціальної допомоги. Обсяг виплачених соціальних гарантій цього року – 15 мільярдів гривень. Тобто на 3 мільярди більше, ніж торік», – заявила міністр.

Водночас, за словами Королевської, довелося скоротити пільги, які вона називає немотивованими. Один із прикладів, який вона навела – пенсія народним депутатам зменшилася удвічі й тепер становитиме близько 9 тисяч гривень.

Наталія Королевська запевняє, що сьогодні в Україні фактично немає заборгованості за пенсіями і що Мінсоцполітики збільшило кількість соціальних працівників, які тепер можуть приділяти більше уваги найменш забезпеченим українцям.

Інваліду з Одеси заборгували 110 тисяч гривень пенсії

Тим часом до Радіо Свобода звертаються мешканці різних українських міст, які запевняють, що відчули лише погіршення соціальної політики в Україні. Серед них – інвалід дитинства та син відомого археолога, одесит Дмитро Станко. Він має хворобу м’язів, яка не дозволяє йому ходити, однак за останні 20 років у нього жодного разу не були соціальні працівники. А крім того, за п’ять років держава заборгувала йому понад 110 тисяч гривень пенсії за втрату годувальника, розповів Радіо Свобода Дмитро Станко.

«Мати віднесла мого листа до пенсійного фонду, коли помер мій батько. Його взяли, але не зареєстрували. Пенсію за втрату годувальника мені не платили п’ять років, почали платити, лише коли я написав листа до Януковича. 20 років до мене не приходили ні лікарі, ні соціальні працівники. Ані перевірок, в якому я стані, ані допомоги»,­ – жаліється Дмитро Станко.

Соціальна політика в Україні перебуває в кризі, яку влада намагається приховати – таку думку висловив Радіо Свобода депутат від УДАРу, заступник голови парламентського комітету з соціальної політики Павло Розенко.

«Влада нездатна бути самокритичною, і це причина її поразок. Майдан, який шириться Україною, – це протест людей, які вимагають відновлення порядку, в тому числі й у соціальній сфері. Навіть Держстат за жовтень-листопад констатував зростання зарплатних боргів на 6%. Водночас за рік на працюючих промислових підприємствах борги по зарплатні зросли на 30%», – констатує депутат.

На думку Павла Розенка, ця ситуація виникла тому, що чинна влада не чує простих громадян та не зважає на їхні проблеми. Водночас депутат несхвально оцінює той факт, що першу частину російського кредиту український уряд залучив для виплати стипендій та інших соціальних виплат.

Про неприпустимість проїдання позик говорять більшість експертів, які спілкувалися з Радіо Свобода. Вони наголошують, що кредитні кошти мають іти лише на розвиток економіки, а вже з неї треба брати ресурси для соціальних гарантій.

Євген Солонина

До списку новин