загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Мистецтво на подарунок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відомі українські митці розповідають, які книжки, музичні альбоми, картини, фільми, вистави і скульптури вони б хотіли подарувати рідним і близьким на Новий рік та Різдво

Павло Маков, художник

Із книжок я найчастіше дарую «НепрОстих» Тараса Прохаська і збірки есеїстики польського поета, есеїста, драматурга Збіґнєва Герберта, які 2008 року вийшли українською у видавництві «Дух і літера». Це ті видання, які захоплять усіх без винятку. Знайомим митцям я би подарував книжку американського філософа, теоретика культури Ганса Ульріха Ґумбрехта «У 1926–му: Життя на вістрі часу». Це книжка, яку я сам читав англійською протягом минулого року і яка дуже сильно вплинула на мене як на митця. Книжка про мистецтво, але так само про наш сучасний світ, навіть про ту ситуацію, яка склалася сьогодні в Україні. Із фільмів найкращим подарунком буде італійська стрічка «Я — це любов» Луки Гуаданьїно, а з музики — диски чоловічого квартету з Корсики Barbara Fortuna. З радістю обрав би подарунки серед робіт Жанни Кадирової (минулого року подарував одну з її скульптур дружині) та кераміста Олени Бланк (вона робить і декоративні, і практичні речі). Окрім того, традиційно з нагоди свят я друкую невеличкі гравюри на подарунок. Нещодавно почав робити для дорогих мені людей і часом на замовлення сади, планом до яких стають збільшені у десятки разів лінії на відбитку пальця цієї людини.

Каша Сальцова, спiвачка

Я би подарувала їм квитки на виставу столичного театру ім. І. Франка Morituri te salutant за творами Василя Стефаника, яку поставив на камерній сцені Дмитро Богомазов. Серед книжок оберу актуальні сьогодні роботи двох американських політологів: «Керування спільним. Еволюція інститутів колективної діяльності» Елінор Остром та «Від диктатури до демократії» Джина Шарпа — про ненасильницький спротив авторитарним режимам. Разом із рідними я би ще раз переглянула в ці дні італійський оскароносний фільм «Життя прекрасне» із Роберто Беніньї у головній ролі. А з музичних творів я би обрала збірку повстанських пісень «Наші партизани» «Плачу Єремії» і останній альбом Atoms for Peace.

Ахтем Сеітаблаєв, режисер, актор

Із дитинства для мене Новий рік — це очікування дива, яке можна було знайти в тодішніх дитячих фільмах, скажімо, у «Трьох горішках для Попелюшки». Тому сьогодні найкращий подарунок, який я можу зробити, — це зняти для дітей яскраву і динамічну казку про віру в диво, справжню дружбу і здійснення мрій. Кошти на фільм «Казка старого мельника» уже виділило Держкіно, сподіваюся, що якраз на наступні новорічні свята українські діти зможуть його подивитися. Сьогодні ж я подарував би своїм дорослим друзям квитки на виставу «Ідеальна пара» Володимира Цивінського в Театрі на Лівому березі: там грають справді блискучі актори. Актуально було б у ці дні переглянути фільм «Спокута» Джо Райта — антивоєнне і гуманістичне кіно. Також я вважаю, що прекрасно підійдуть для подарунків роботи кримськотатарської художниці–графіка Зареми Трасінової і диски з музикою Secret Garden.

Тарас Компаніченко, кобзар

Хочеться дарувати розкішні альбоми «Театральні строї та декорації» Анатоля Петрицького, «Борщівська народна сорочка» Людмили та Олексія Покусінських, «Мальована кераміка Косова і Пістиня». Дітям добре було б дарувати книжку «Український космос» видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА», щоби вони відчували себе частиною модерної нації. Картини на подарунок я би шукав серед робіт львівської художниці Ольги Кваші. Гарним подарунком також стане диск «Сіде Адам прямо рая», записаний Романом Стельмащуком та ансамблем давнього співу A cappella Leopolis. Ще хотів би подарувати альбом пісень на музику Михайла Вербицького, автора музики до українського Гімну. Дуже би хотів поділитися із близькими людьми двома короткометражками Ірини Правило з її трилогії про дитячий світ — «Кров» (за оповіданням грузинського письменника Нодара Думбадзе) та «Мужицький янгол» (за оповіданням Степана Васильченка). Нинішні події розбудили в мені щось приховане — і я знову почав писати вірші. Отож, можливо, взимку подарую всім дорогим людям диск із піснями на власні вірші та музику. Хочу вірити, що видамо цієї зими разом із «Хореєю Козацькою» і різдвяний альбом «Бенкет духовний», на якому, окрім двох дисків із піснями, буде також диск із відео з нашого концерту в Національній філармонії.

Лариса Руснак, акторка

Нещодавно у книгарні вибрала на один із подарунків книжку Надійки Гербіш «Теплі історії до кави». Також дуже хочу подарувати кільком друзям прекрасні альбоми «Українські народні жіночі прикраси» Врочинської та «Український стрій» Білан і Стельмащук. І, звісно, не можу оминути чудову поетичну серію видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА» «УПА». Подарувала б також друзям квитки на виставу «Райськеє діло» в театрі ім. Франка на вірші Івана Малковича (в останні тижні вона почала звучати абсолютно по–новому) і на виставу режисера Олексія Скляренка «Кураж», яку він поставив в учбовому театрі Університету імені Карпенка–Карого і яка найбільше мене вразила за останній рік. Обов’язково буду всіх запрошувати на Різдвяні концерти ансамблю української автентичної музики «Божичі» в Національній філармонії. Ледь не забула про альбоми Мар’яни Садовської і виставу з її музикою «Лісова пісня», яку Андрій Приходько поставив у Львівському театрі ім. Курбаса. І собі, і всім близьким людям я б також подарувала якісь роботи художника із міста Дубно на Рівненщині Богдана Бардецького.

Тіберій Сільваші, художник

Думаю, книги видавництва «Родовід» будуть гарним подарунком для кожного поціновувача мистецтва. Це можуть бути і монографія про Катерину Білокур, і «Малевич» Жана–Клода Маркаде. З музики я б запропонував записи фестивалю сучасної музики «Гольфстрім» і концертів Сильвестрова, Вікторії Польової, Євгена Громова, «Кронос–квартету». На жаль, цього року я так і не подивився нові роботи Влада Троїцького і театру «Дах», але його спектаклі я б залюбки подарував і радив би всім. Взагалі, як на мене, твори мистецтва, — це найбільш витончений, вишуканий і цінний у всіх сенсах подарунок.

Юрій Іздрик, письменник

Я би подарував книжку Стінґа «Розбита музика» разом із цілою його дискографією. Він для мене — музикант і композитор того ж рівня і тієї ж потуги, що й, скажімо, Бетховен чи Прокоф’єв. А ще — французький короткометражний мультфільм «Розкол» і фільм «Кисень» Івана Вирипаєва. Останній — неймовірна і дуже переконлива спроба подивитися на сучасні реалії крізь призму старо– і новозавітних текстів, точніше, — спроба перечитати ці тексти крізь лінзи впізнаваного. Гарно було обрати на подарунки щось із робіт польського художника–іконописця з українським корінням Єжи Новосельського. Його мало знають в Україні, однак, на мою думку, це один із найвидатніших митців ХХ століття, у творчості якого світло і темрява (він був клінічним алкоголіком, і в нього є цілі періоди неймовірної чорноти, а проте його іконографія — це дослівно orient lux, «східне світло») просто–таки буквально конвертувалися в живопис.

Тарас Прохасько, письменник

Хочеться в ці дні дарувати кілька дуже важливих книжок. Скажімо, «Капелюх на воді» Войцеха Боновіча про польського священика, філософа отця Тішнера (видавництво «Грані–Т»). А ще «Казки Різдва» Богдани Матіяш, які нещодавно з’явилися у «Видавництві Старого Лева», і поетичне вибране Юрія Андруховича, яке вийшло в серії видавництва «А–БА–БА–ГА–ЛА–МА–ГА» «УПА». З музичних альбомів обрав би такі подібні і такі протилежні у своїй подібності диски — останні альбоми Мар’яни Садовської і «Гудаки» українського фольклорного колективу із закарпатського села Нижнє Селище. Феномен цього автентичного, артистичного ансамблю чимось подібний до феномена автентичних капел у Румунії і Сирії. Подарував би також диски з музикою Шнітке — це надзвичайно відповідне цьому часу мистецтво.

Тетяна Терен

До списку новин