загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підсумок театрального 2013 року Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. П.К.Саксаганського

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Інформаційна агенція «ПАРК-ІНФОРМ» Білоцерківського міського Парку культури та відпочинку ім.Т.Г.Шевченка Директор Михайло Іванович Хоменко

 

На прес-конференції, що відбулася 24 грудня 2013 року на малій сцені Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. П.К. Саксаганського, художній керівник театру, Заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Усков разом зі своїми заступниками – зав.літом Тетяною Поліщук, головним балетмейстером Денисом Фрідінським, керівником відділу по роботі з глядачем Олександром Мороновим та режисером-постановником В’ячеславом Стасенко підбили підсумки 2013 року. 

Перша половина ювілейного 80-го театрального сезону для колективу театру була досить плідною. Багато прем’єр подарували артисти театру, музиканти оркестру і балетна трупа білоцерківцям та гостям міста.

«Переконаний, що ми робимо гарну справу, - каже художній керівник театру В’ячеслав Усков, – надаючи акторам можливість проявити себе у різних ракурсах». Тож, шановний читач та глядач, Вашій увазі підсумок театрального 2013 року:

Протягом 2013 року було зіграно 559 вистав та театралізованих концертних програм, які переглянули 97518 глядачів (з них – понад 28 000 дітей віком до 16 років).

Кількість вистав збільшилася на 19 у порівнянні з 2012 роком, на 75 – з 2011 роком, на 115 порівняно з 2010 роком, на 204 порівняно 2009. Таким чином, за останні 5 років інтенсивність роботи театру зросла на 58%.

Загальна кількість глядачів на 6000 більша, ніж у 2012 році, на 10000 більша, ніж у 2011 році, на 33000 більша, ніж у 2010 році та на 48000 більша, ніж у 2009 році. Тобто за останні 5 років кількість глядачів зросла майже вдвічі.

«Саксаганці» в новому сезоні зібралися «з новими силами». Адже до театру долучилися молоді режисери та актори - випускники театральних вишів Києва, Харкова, Івано-Франківська. Значно оновився балет, глядачі відкрили для себе нових вокалістів. Зокрема, творчий склад театру в цьому році поповнився 18-мависокопрофесійними, перспективними спеціалістами. З них – 2 артисти драми, 2 артисти оркестру, 3 артисти-вокалісти, 10 артистів балету та 1 режисер.

До речі…

Двічі у 2013 році «саксаганці» святкували весілля. Одна пара склалася саме з працівників театру – це Рибчинський П. та Богачик А.

В сім’ях працівників театру цього року народилося 5 дітей: 3 хлопчики та 2 дівчинки.

Нині репертуар театру становить понад 40 вистав, серед яких – постановки по творах українських та закордонних класиків, а також сучасних драматургів.

Відбулися прем’єри 9 вистав:

У лютому – «Так закінчилося літо», Я. Стельмаха, режисер В’ячеслав Стасенко.

У березні – «Любовна одповідь чоловікові», Г.Маркес, режисер Ольга Болховітіна.

У травні - «Шалене весілля», Робіна Хоудона, режисер Олександр Рожков;

- «Рапунцель» за казкою Братів Грімм, режисер Артур Прокоп’єв.

У червні - «Ніч з незнайомкою», О. Петров, постановка Володимира Галена.

У серпні - «Ханума»А.Цагарел, режисер В’ячеслав Стасенко.

У жовтні - «Французька вечеря»М.Камолетті, режисер Олександр Голубенко;

- «Американська рулетка», режисер Петро Бойко.

У грудні – «Незнайко в країні мрій», режисер Артур Прокоп’єв.

До речі…

У січні 2013 року театр відсвяткував відразу 2 ювілеї.

2 січня на сцені «саксаганців» усоте вийшла улюблена глядачами «Кайдашева сім’я». Варто зазначити, що народилася вистава лише 3 червня 2010 року, і за короткий час встигла закохати у себе глядачів не лише Білої Церкви, Київщини, а й усієї України. Її переглянули понад 40 тисяч глядачів.

6 січня відзначалася ще одна знаменна дата, унікальний ювілей та непересічна історична подія. Виповнилося 30 років відтоді, як вперше на сцені театру була поставлена невмируща комедія «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка. Як і 30 років тому, сьогодні глядачі насолоджуються цією виставою.

Протягом року вистави театру відвідали гості громадяни країн СНД, Східної та Західної Європи, Великобританії, США та навіть Південної Америки.

Найстаршому глядачу театру в 2013 році виповнилося 95 років.

За рік швейний цех виготовив для вистав та концертних програм 852 костюми.

На костюми було використано 3170 м тканин.

За рік театр використав електроенергії, що дорівнює енергії 52 тисяч шарових молній.

В планах на 2014 рік – приступити до постановки 12 вистав:

«Вишневий сад», А.Чехов.

«Марія Стюарт», Ф.Шіллер.

«Леді Макбет Мценського повіту», М.Лєсков.

«Мама Міє», версія театру.

«Майська ніч», М.Гоголь.

«Биндюжник і король», А.Журбін, А. Єппель за творами І.Бабеля.

«Одне абсолютно щасливе село», Б.Вахтін.

«Мсьє Амількар, або людина, яка платить», Ів Жаміак.

«Красуня та Чудовисько», Барбот де Вільньов, театральна версія.

«Тебе кохаю, кохаю, кохаю», Б.Вахтін.

«Кавказьке крейдове коло», Б.Брехт.

«Дванадцять стільців», Ільф і Петров.

Тематичні концертні програми.

23 талановитих артисти мають змогу творити на сцені магію танцю. Кожен з них – артист вищої категорії. Зауважимо, що за останній рік було поставлено близько 80 хореографічних композицій.

26, 27 та 28 квітня у театрі ім. П.К.Саксаганського новою концертною програмою артистів балету відзначали Міжнародний день танцю.

Напередодні відкриття чергового театрального сезону була підтримана традиція влаштовувати великий концерт у Білоцерківському міському Парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка (директор М. І. Хоменко). 9 серпня численні жителі та гості міста побачили феєричну концертну програму під назвою «Велике повернення!». Глядачів очікувало воістину яскраве і незвичне видовище за участю оркестру, провідних акторів та солістів-вокалістів театру. Перед початком концерту очільник театру В’ячеслав Усков разом з оновленою художньою радою відвідали у Парку культури посаджений 7 вересня 2012 року дуб (біля квіткової клумби «Всесвіт кохання»), саджанець якого був привезений із хутора Надія (Кіровоградщина), що вважається колискою театру корифеїв. Святковий гала-концерт тривав майже три години.

Протягом 15, 17 і 18 серпня, театр збирав своїх численних шанувальникі, глядачів, гостей на яскраву, феєричну, святкову програму з нагоди відкриття ювілейного, 80-го сезону – з грандіозним концертом, танцями, шоу-виступами акторів. Відкрила програму нова хореографічна постановка за участю балету.

16 серпня театр взяв участь у ювілейних заходах, присвячених 90-річчю Бориспільського району. На запрошення керівництва району театр влаштував грандіозні святкові заходи у Борисполі (режисер – Ольга Болховітіна).

Початок ювілейного, 80-го театрального сезону 2013-2014 років, «саксаганці» відзначили з грузинським колоритом: 30 та 31 серпня в театрі ім. П.К.Саксаганського відбулася прем’єра вистави «Ханума» за п’єсою грузинського драматурга Авксентія Цагарелі в постановці В’ячеслава Стасенка. Порадувала глядачів і наступна прем’єра нового сезону - «Американська рулетка» О. Марданя (режисер – П.Бойко).

Восени театр представив програму «Феєрія танцю», яка зібрала повні зали глядачів.

У 2013 році увазі глядачів Білої Церкви та Київської області були представлені програма «Формула кохання» (до Дня закоханих), святкова шоу-програма до 8 Березня «Жінки бувають різні», концертна програма «1 квітня», гумористичне шоу «Окріп. Буде гаряче!» (до Всесвітнього Дня сміху), балетна шоу-програма в межах International Dance Day, концерти, присвячені річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, у тому числі в міському парку Слави, шоу «Іронія новорічної ночі» (до Нового року); святкові програми до професійних свят. Театр ім. П.К.Саксаганського – постійний учасник концертних програм обласного рівня. На базі театру відбувалися творчі вечори – А. Кульчицького та інших митців.

Соціальні проекти.

Традиційно протягом останніх років для найменш забезпечених верств населення діє проект «Соціальні вистави», який сприяє популяризації театрального мистецтва серед населення, даючи можливість долучитися до нього усім бажаючим. Майже кожна 5-та вистава, яка була показана на базі театру в Білій церкві, відноситься до «соціальних».

Робота в Київській області.

Свою творчість театр ім. П.К.Саксаганського дарує не лише білоцерківцям, а й тисячам мешканців міст і сіл Київської області. «Саксаганці» часті й бажані гості в містах Київ, Вишгород, Бровари, Буча, Обухів, Богуслав, Фастів, Миронівка, Васильків, Ржищів, Сквира, Тараща, Тетіїв, Володарка, Узин, смт Ставище та Рокитне, селах Білоцерківського району, зокрема, Матюшах, Трушках, Шкарівці, а також у селі Ковалівка Васильківського району та Червоній Мотовилівці, що на Фастівщині.

Для керівників та учасників аматорських театральних колективів Київщини традиційно проводяться майстер-класи від режисерів театру. Організовуються зустрічі з творчою молоддю, з учнями загальноосвітніх шкіл.

До речі…

Упродовж року театральний автобус проїхав по Україні близько 20500 км, що перевершує половину відстані довжини екватора Землі. А театральний ЗІЛ із декораціями проїхав понад 9000 км, тобто з легкістю міг би дістатися Пекіну та Шанхаю в Китаї.

Гастрольна і фестивальна діяльність.

Театр ім. П.К.Сак­са­ганського перебував з гастролями:

у м. Кіровоград. 16 березня на сцені театру ім. М. Кропивницького відбулася вистава «Хто кому Рабинович» Ігоря Афанасьєва. Також «саксаганці» порадували юних глядачів виставою «Бременські музиканти» режисера Артура Прокоп’єва, показали «Нелегалку» Анатолія Крима в постановці В’ячеслава Ускова.

у м. Одеса. 24 вересня на сцені Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька відбулися дві вистави – фантазія на тему казки Г.–Х.Андерсена «Дюймовочка та Метелик», лібретто до якої написала одеситка Анна Яблонськя, яка трагічно загинула в аеропорту Домодєдово через два місяці після прем’єри казки в Білій Церкві, а також яскрава комедія «Хто кому Рабинович» відомого режисера та драматурга Ігоря Афанасьєва, який сам здійснив постановку спектаклю.

До речі…

У перший день гастролів в Одесі, вистави «саксаганців» відвідали понад 2 тисячі глядачів, які високо оцінили майстерність акторів. Особливо приємним моментом для акторів стала присутність на дитячій виставі батьків автора казки «Дюймовочка та Метелик» Анни Яблонської.

Цікава деталь – серед учасників вистави «Хто кому Рабинович» були два одесити.

у м. Київ. 17 листопада в Києві розпочалися гастролі театрущо присвячені юбілейному, 80-му, сезону.Гастроли, які проходять на сцені столичного Центрального будинку офіцерів Збройних Сил України, ще тривають і завершаться у квітні 2014 року. Для столичних глядачів представлено одні з найкращих вистав театру. Зокрема, нову масштабну постановку відомої вистави «Ханума», комедію «Шалене весілля», народне шоу «Кайдашева сім’я», виставу «За двума зайцями», «Сватання на Гончарівці», «Хто кому Рабинович». Для малечі в Києві 2-6 січня покажуть новорічну казку «Агенти новорічної безпеки».

27 листопада до Білої Церкви з гастролями приїхав Кіровоградський музично-драматичний театр ім. М. Л. Кропивницького (Театр корифеїв). Саксаганці тепло зустріли своїх колег із хлібом-сіллю. Гості разом із саксаганцями відвідали дуб, привезений із хутора Надія Кіровоградської області, колиски українського театру, та висаджений у парку ім. Т. Г. Шевченка. Глядачі побачили легендарну «Наталку Полтавку» – «візитівку» кіровоградського театру.

Із 16 до 30 травня на базі театру відбувся фестиваль для студентів «Театральна весна».

Із 8 до 22 жовтня на базі театру відбувся фестиваль для студентів «Театральна осінь».

Оркестр театру.

У 2013 році оркестр подарував глядачам шість нових концертних програм. Виконувати різноманітні твори традиційно дозволяє різноплановість колективу: він працює як камерний, естрадно-симфонічний, джаз-бенд. Наразі готується нова постановка оркестру «Кармен сюїти» за участю балету.

Нагороди та відзнаки.

27 і 28 березня у театрі святкували Міжнародний День театру. Під час свята було нагороджено переможців щорічної театральної премії «Браво», яка вшосте знайшла своїх володарів. Її лауреатами у 14 номінаціях стали:

Краща вистава року – «Нелегалка», режисер - засл. діяч мистецтв України В’ячеслав Усков, краща чоловіча роль – Олексій Головач (за роль Михайла у виставі «Останній строк»)краща жіноча роль – Ганна Болдирева (за роль Ніни у виставі «Нелегалка»). Відкриттям року ставрежисер Артур Прокоп’єв (за режисерську роботу над виставою «Бременські музиканти»). Приз глядацьких симпатій отрималазасл. арт. України Лідія Дяченко тощо.

Приємно, що, крім визнання глядачів, лауреати отримали цінні подарунки відпартнерів театру та меценатів:ПП «Маршалок», ТМ «Дригало», КП «Білоцерківхлібопродукт», «Благодійний фонд Костянтина Єфименка», Центр здоров’я та краси «Ренесанс», жіночий фітнес-клуб «Fit Curves», Центр стилю та краси «Las Vegas», Білоцерківська міська організація «Партія регіонів», ПАТ «Трібо», ТОВ «Завод пакувального обладнання ТермоПак», СП «Укрінтерм», ТОВ «Союзенерго», ТОВ «Укр-Пак», ТОВ «Агроінтерсервіс».

Протягом року працівники театру були нагороджені відзнаками від Київської обласної ради, відзнаками від Київської обласної адміністрації, почесними грамотами від Білоцерківської міської ради, почесними грамотами від Управління культури і туризму Київської обласної державної адміністрації.

Заступник директора Наталія Ускова була нагороджена нагрудним знаком Білоцерківської міської ради «Відзнака міського голови».

У грудні 2013 року режисер театру В’ячеслав Стасенко став лауреатом Премії ім. Панаса Саксаганського, заснованої Національною спілкою театральних діячів України (голова Лесь Танюк) та Київським академічним обласним музично-драматичним театром ім. П. К. Саксаганського (художній керівник В’ячеслав Усков).

Провідний майстер сцени Лідія Дяченко стала лауреатом літературно-мистецької премії ім. Нечуя-Левицького за 2013 рік.

Головний бухгалтер театру Валентина Лук’яненко та артист драми вищої категорії Олександр Самойленко отримали нагороди від архієпископа Богуславського, владики Августина.

П’ятеро ветеранів та п’ятеро працівників театру отримали від Київського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів Українигрошову винагороду.

Отже, дорогі наші глядачі, ми щиро вітаємо вас і ваші родини з Новим, 2014-м роком і Різдвом Христовим! Бажаємо усім чудового святкового настрою, міцного здоров’я, великих успіхів у ваших справах, здійснення усіх ваших бажань і задумів, усього самого найкращого у вашому житті!

До зустрічі в театрі у новому, 2014 році! Приходьте, Вам завжди раді!

ОЛЕКСА БІЛИЙ, «ПАРК-ІНФОРМ»

До списку новин