загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Норвегія - країна одних мільйонерів, бо там не крадуть

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Частка кожного жителя Норвегії в національному Пенсійному фонді вперше перевищила рівень 1 млн крон

Загальний обсяг накопичень у Пенсійному фонді Норвегії (раніше - Нафтовий фонд) досяг 5,11 трильйона крон (828 600 000 000 доларів). Такі попередні дані представив у середу Центральний банк країни.

Чисельність її населення, за останніми офіційними оцінками, становить 5,096 мільйона осіб. Таким чином, умовна частка кожного жителя Норвегії в національному Пенсійному фонді вперше перевищила рівень 1 млн крон, заявив агентству Reuters представник Центрального банку Томас Севанг. За поточним обмінним курсом це приблизно 162 тисячі доларів.

Для порівняння, сукупний обсяг Фонду національного добробуту Росії, створеного з подібними ж цілями, на 1 грудня 2013 року, за даними Міністерства фінансів, склав 88 060 000 000 доларів, тобто в 9,4 рази менше норвезького. При загальній чисельності населення країни в 143,3 мільйона чоловік (оцінки Росстату на початок 2013 року) частка кожного жителя у Фонді національного добробуту склала приблизно 615 доларів, тобто в 263 рази менше, ніж в Норвегії.

Нинішній Пенсійний фонд Норвегії, найбільший за обсягами у світі з усіх національних фондів "майбутніх поколінь", був заснований рішенням норвезького парламенту в 1990 році і понад 15 років називався Нафтовим фондом. Його кошти формуються за рахунок надходжень частини податків нафтогазової промисловості і рентних платежів за право користування ресурсами, а також щорічних дивідендів, які приносить уряду володіння 67% акцій Statoil, головної нафтогазової компанії Норвегії. Країна є сьомим за обсягами експортером нафти у світі і другим, після Росії, експортером газу в Європі.

У 2006 році Нафтовий фонд в Норвегії об'єднали з Пенсійним фондом і перейменували відповідно. "Зміна назви символізувала цілі, в ім'я яких робляться ці накопичення, - зазначав в інтерв'ю Радіо Свобода радник Міністерства фінансів Норвегії Андерс Ланде. - Це не означає, звичайно, що всі гроші фонду підуть тільки на пенсійні виплати. Але таким чином ми підкреслюємо, що в майбутньому виникне велика потреба в цих коштах, і було б непогано їх відкладати вже зараз".

За діючими нині правилами, до 60% всіх своїх накопичень норвезький Пенсійний фонд може інвестувати в акції компаній і підприємств. А оскільки майже всі кошти фонду, які в 2013 році перевищили 183% загального обсягу ВВП самої Норвегії, інвестуються за її межами, він став одним з найбільших у світі акціонерів. За даними агентства Bloomberg, до початку 2013 року норвезький Пенсійний фонд контролював 1,2% акцій усіх публічних компаній світу, тобто тих, акції яких котуються на фондових біржах.

Ще 35% своїх коштів норвезький Фонд може інвестувати в облігації, державні або корпоративні, і решту 5% - у нерухомість.

Витрачати гроші фонду всередині самої Норвегії уряд країни отримав лише в 2002 році. Тепер він щорічно розраховує суму, яку може вилучити на поточні потреби бюджету. "Це приблизно 4% обсягу Пенсійного фонду, тобто майже стільки ж, скільки він щорічно заробляє, інвестуючи свої кошти, - продовжує Андерс Ланде. - При цьому сам фонд залишається у недоторканності: він не тільки не скорочується, а й постійно зростає за рахунок все нових надходжень".

Якихось особливих приписів, як саме норвезький уряд може використовувати інвестиційні доходи фонду, не існує. Частина йде, наприклад, на будівництво доріг. "Але в цілому ці кошти нічим не відрізняються від податків або інших надходжень - і ті, й інші поповнюють один бюджет".

У третьому кварталі 2013 року дохідність інвестування коштів Пенсійного фонду склала, за його власною інформацією, 5% або 37 млрд доларів. А середня щорічна прибутковість за останні 10 років - 3,96 %.

Сергій Сенінській

До списку новин