загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Янукович боїться чесних виборів, бо програє – Збігнев Бжезинський

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Застосування сили проти Майдану змусить США запровадити широкий спектр санкцій щодо української влади

Комітет із закордонних справ Сенату США вдруге провів слухання щодо наслідків політичної кризи в Україні.

Детальний аналіз ситуації

Слухання комітету із закордонних справ, присвячені кризі в Україні, тривали понад дві години, – інформує українська служба ВВС. – З детальним аналізом подій в Україні виступили заступник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд, заступник керівника Бюро з демократії, прав людини та праці Держдепартаменту США Томас Меліа і колишній радник президента США Дж. Картера, а нині – один з керівників Центру стратегічних та міжнародних відносин Збігнєв Бжезінський.

Ці слухання викликали величезну вагу в українській громаді США, – передає Голос Америки. – До Сенату прибули українці з Вашингтону, Коннектикуту, Філадельфії, Нью-Йорку. Вони закликали американських законодавців надати реальну підтримку українському народу. Зокрема – наполягати на введенні санкцій проти українських чиновників, які використовують насилля проти учасників мирних протестів.

Українці не самотні

Вікторія Нуланд, яка неодноразово зустрічалася з президентом України Віктором Януковичем і була в Києві під час спроби силового розгону Євромайдану в ніч на 11 грудня 2013 року, розпочала з аналізу причин протестів в Україні і подякувала сенаторам Маккейну і Мерфі за візит до Києва у вирішальні грудневі дні.

“Народ України побачив, що Америка його підтримала в критичний момент, коли він міг почуватися дуже самотньо”, – зауважила заступник держсекретаря США.

Спільні цінності

Пані Нуланд наголосила, що інтерес США до подій в Україні викликаний тим, “що ті самі принципи і цінності є наріжним каменем усіх вільних демократій, і Америка підтримує їх у кожній країні світу”.

“Протестувальники Євромайдану – студенти, робітники, пенсіонери, священики, підприємці, акули бізнесу і поп-зірки – всі вони обстоюють ті самі засадничі права, які близькі і нам у США”, – сказала заступник держсекретаря у своєму виступі перед сенаторами.

Євроінтеграція - не гра

“Європейська інтеграція України не є грою, де є сторона-переможниця і сторона, яка програла. Ми закликаємо Україну продовжувати будувати нормальні, міцні та суверенні відносини з усіма своїми сусідами. На жаль, є багато дезинформації в Росії про потенційний ефект ініціативи “Східного партнерства” на економіку Росії,” – заявила пані Нуланд.

“Відтак, ми також закликаємо ЄС подвоїти свої зусилля щоб протистояти хибним переконанням всередині Росії, які існують, і переконати, що заможніша, більш європейська Україна підніме вгору всіх російських сусідів в плані демократичної стабільності,” додала вона.

Заклик до мирного врегулювання

Разом з тим Вікторія Нуланд закликала сторони протистояння в Україні вирішити нинішні проблеми у мирний спосіб.

“Як і більшість українців, Сполучені Штати і наші партнери у Європейському Союзі прагнуть, щоби нинішнє протистояння було врегульоване політично, демократично і передовсім мирно, – зазначила в своєму виступі пані Нуланд. – Останнє стосується і уряду, і протестувальників, і ми засуджуємо дії бунтарів біля приміщення Київського суду 10 січня”.

Про неосвіченість Путіна

Колишній радник президента США Збігнєв Бжезінський у своєму виступі заявив, що президент Росії Володимир Путін любить говорити, що українці – це росіяни. Але нинішня Україна має коріння Київської Русі, повноцінної європейської держави тих часів. Відтак саме Україна – Київська Русь – дала назву Росії, і принагідно нагадав, що французький король одружився на Київській князівні. Тож саме українці є джерелом російської ідентичності, а не навпаки.

Бжезінський вважає, що Путін стоїть на заваді європейському шляху Росії і що його проект провалиться.

“Націоналізм – це дуже заразна соціальна сила. Щойно він вивільнений, його не можна загнати назад, – цитує Бжезинського Голос Америки. – Те, що ми бачимо в Україні – це піднесення. Українці відчувають себе українцями. Тож Путін лише видає свою неосвіченість, коли каже, що росіяни та українці це єдиний народ”, – заявив колишній радник.

Про чесні вибори

Бжезінський також наголосив, що Янукович боїться чесних виборів, які можуть відбутися за умови приєднання України до ЄС, бо програє.

Експерт зауважив, що всі опозиційні лідери не можуть балотуватись у президенти одночасно, хтось має пожертвувати своїми амбіціями.

Збігнєв Бжезінський сказав, що зближення України з Європейським Союзом неможливо спинити. Він закликав міжнародну спільноту активніше підтримати активістів Євромайдану і висловив упевненість у тому, що майбутнє України – у Європі.

“Демократична, суверенна, європейська Україна – це та Україна, яку хоче і яку заслуговує український народ”, – заявив пан Бжезінський.

Саме така Україна, за словами Збігнєва Бжезінського, допоможе Росії стати постімперською демократичною державою.

Він назвав нереалістичними плани Володимира Путіна затягти Україну до  Євразійського союзу.

Фактор Росії

Росія фігурувала на слуханнях у Сенаті як країна, яка економічним тиском змусила українську влада взяти паузу у євроінтеграції, а також – як геополітична противага Заходу в “перетягування каната” за Україну. Про це заявив  голова комітету Роберта Менендес.

З цього приводу сенатор Джон Маккейн зауважив: “Без України Росія – східна держава, а з Україною – західна держава”.

Він висловив припущення, що США повинні були активніше підтримати прагнення України позбутися економічного тиску Росії.

Усі учасники слухань відзначили непрозорість підписаних у Москві російсько-українських угод і те, що відмова від структурних реформ іде на шкоду і самій Росії.

Про нерішучість адміністрації Обами

Заступник голови комітету із закордонних справ Сенату Боб Коркер скритикував політику адміністрації США в питанні України як недостатньо рішучу і занадто слабку.

“Стурбована тим, щоб не образити Росію, адміністрація, як виглядає, спирається на розрахунок, що пасивна відповідь може дати кращий результат, ніж рішуче лідерство США. Гадаю, тепер назріло запитання, чи з огляду на здобутки Росії за рахунок нашого відступу у Сирії, Ірані, в питанні ПРО, Едварда Сноудена, і тепер ще й Україні – чи це був правильний підхід?”, – запитав сенатор Коркер.

Він висловив жаль, що обережність адміністрації США призвела до втрати “дуже реальної можливості через Україну домогтися змін у Росії – не шляхом перетворення України на поступку Росії, а шляхом перетворення України на приклад”.

“Наслідки для Росії від вільної і заможної України, інтегрованої з Європою, були б величезні, – зазначив сенатор-республіканець. – Це, може, не в інтересах особисто Путіна, але це точно в інтересах російського народу”.

Євромайдан і “Солідарність“

З цією думкою перегукувалася позиція Збігнєва Бжезінського, який ще раніше висловив тезу про історичну неминучість інтеграції України з Європою і ролі Києва як фактора демократизації і зближення з Європою Росії.

І демократи, і республіканці на слуханнях висловлювали думку про те, що український президент Віктор Янукович не зможе перемогти на виборах 2015 року, якщо вони будуть вільними і справедливими.

А Збігнєв Бжезінський, який провів паралелі між протестами Євромайдану і зародженням профспілки “Солідарність” у Польщі, закликав лідерів української опозиції визначитися із єдиним кандидатом на президентських виборах.

Застереження Кремлю

Пан Бжезінський, який із захватом і ентузіазмом висловлювався про Євромайдан як про свідчення “пробудження” української нації, застеріг російського президента Путіна проти будь-яких спроб силового втручання в українські справи.

“У Путіна закінчуються гроші. Швидше за все, йому доведеться долати наслідки кризи. Є межі того, чим він може допомогти Януковичу, – пояснив пан Бжезінський. – Він має утриматися від спокуси використати силу в Україні, бо відкусить більше, ніж зможе проковтнути. Це міцний народ, і він не віддасть свою незалежність”.

Загроза санкцій

Про можливість санкцій на слуханнях у середу кілька разів висловлювався голова комітету сенатор Менендес і його заступник – сенатор Коркер, які запитували представників Держдепу, чи готовий у них список на зразок “списку Магнітського” щодо українських чиновників і посадовців, причетних до розгону демонстрантів.

Сенатор Менендес визнав, що він є прихильником санкцій проти українських владоможців, і запитав Вікторію Нуланд, якими будуть дії американського уряду в разі застосування сили проти демонстрантів.

“Всі інструменти уряду – на столі, включно з цими cанкціями”, – відповіла Вікторія Нуланд.

Натомість Роберт Менендез заявив про готовність Сенату самостійно запровадити санкції проти української влади, якщо кампанія насильства та залякування триватиме.

Санкції персоналізовано

Нагадаємо, що 8 січня Сенат США ухвалив спеціальну резолюцію з приводу ситуації в Україні, у якій закликав лідерів ЄС та США і надалі сприяти мирному та демократичному врегулюванню нинішньої політичної кризи.

Останнім пунктом в резолюції стало визнання можливості застосуванням США персональних санкції щодо українських посадовців, якщо проти мирних демонстрантів знову буде застосовано силу. Конкретними заходами санкцій сенатори назвали заборону на видачу віз та заморожування фінансових активів окремих осіб.

А 13 січня Рада народного об’єднання “Майдан” затвердила текст звернення до Сенату США, а також перелік чиновників, до яких просять застосувати персональні санкції.

Звернення, яке сенаторам привіз екс-міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, було передано голові комітету і включено до матеріалів слухань.

Володимир Шаров 

До списку новин