загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Черговою жертвою медичного «покращення» став обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни у Херсоні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Черговою жертвою медичного «покращення» став обласний госпіталь інвалідів та ветеранів війни у Херсоні. Його колектив та пацієнтів збурив наказ Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації № 122 від 24.12.2013 року, яким заклад зобов’язали припинити діяльність свого відділення гемодіалізу та його філії у Каховському районі, протягом наступних двох місяців скоротивши 40 його штатних працівників. Від наказу, м’яко кажучи, не в захваті і близько сотні інвалідів у віці від 20 до 70 років, котрі потерпають від гострої та хронічної ниркової недостатності. Адже їхнє життя в буквальному розумінні цього слова залежить від встановлених у відділенні апаратів «штучна нирка», де вони тричі на тиждень мають проходити процедуру очищення крові від токсинів. Якщо вона вчасно не відбудеться, людина може померти в муках.

«Такого не чекали»

Мотивуючи це рішення, у Департаменті охорони здоров’я Херсонської ОДА посилаються на спільний наказ Мінохорони здоров’я та Академії медичних наук України ще від 30 вересня 2003 року № 65/462. Згаданий документ передбачає надання послуг з очищення крові за державний кошт у центрах нефрології та діалізу, створених як підрозділи обласних лікарень.

Такий центр почали створювати і в Херсонській обласній клінічній лікарні «для поліпшення якості та організації системи медичної допомоги дорослим хворим нефрологічного профілю» (цитата з департаментського наказу). Але місцеві медики та хворі вказують на те, що новація породжує більше запитань, ніж дає відповідей на них. А от комфорту інвалідам якраз не додає — радше навпаки.

— Госпіталь інвалідів та ветеранів війни є комунальним закладом і фінансується з обласного бюджету. Та ліквідація нашого відділення гемодіалізу попередньо не обговорювалася ні на сесії обласної ради, ні в профільних комісіях. Я можу заявити про це з повною відповідальністю, оскільки сам очолюю постійну депутатську комісію облради з питань охорони здоров’я, — коментує головний лікар госпіталю, депутат облради Валерій Тимошенко. — У департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації мені повідомили, що в новому центрі будуть встановлені 10 нових апаратів «штучна нирка» італійського виробництва. Але не сказали, чи будуть їх обслуговувати працівники існуючого у нас відділення гемодіалізу, чи хтось інший.

І куди в такому разі я маю їх працевлаштувати? Невідомо також, що робити з працюючими сьогодні у госпіталі та каховській його філії 14 апаратами гемодіалізу. Вони відпрацювали від одного до чотирьох років і не вичерпали ще й третини експлуатаційного ресурсу.

Але якщо вчасно їх не «промивати» і не проводити інші регламентні роботи, техніка загальною вартістю понад мільйон гривень за кілька місяців остаточно вийде з ладу і відремонтувати її буде дуже складно, а то й взагалі неможливо. Бюджет зазнає колосальних втрат — ми, відверто кажучи, такого не чекали.

«На нас наче відро помиїв вилили»

Завідуючий госпітального відділення гемодіалізу Микола Козаченко з гіркотою говорить, що чиновники від медицини розпорядилися долями лікарів та медсестер і навіть не порадилися з ними: отримали наказ — і готуйтеся до скорочення.

— Ми зараз почуваємося так, наче на нас відро помиїв вилили. Адже відділення гемодіалізу в госпіталі існувало понад два десятиліття, і жодних нарікань на його роботу не було. Сьогодні кожен з працівників відділення — це спеціально навчений, до¬свідчений фахівець, котрий досконало знає свою роботу. В області таких більше немає. Інших доведеться навчати спочатку.

До того ж, замало купити нові апарати «штучна нирка» і набрати нових спеціалістів. Для нормального функціонування цих апаратів необхідно використовувати підготовлену воду промислового очищення, обладнання для якої у обласній клінічній лікарні наразі відсутнє. У нас такий комплекс діє, і лише цього року госпіталь вклав у його капітальний ремонт близько 200 тисяч гривень, замінивши мембрани фільтрів та двигун. Тепер виявляється, що наші зусилля і витрати нікому не потрібні.

Але чому було б, принаймні, не попередити про це заздалегідь? — вкрай обурений Микола Петрович. — Крім того, про яке покращення обслуговування пацієнтів може йти мова, якщо кількості нових апаратів «штучна нирка» не збільшувати? Адже зараз у нас вони працюють з максимальним навантаженням у дві зміни!

«Досить експериментувати на людях!»

Пацієнти знищенням госпітального відділення гемодіалізу також відверто не задоволені. Вони написали Президенту України Віктору Януковичу та прем’єр-міністру Миколі Азарову колективного листа за 87 підписами, в якому просять проаналізувати доцільність закриття відділення.

«На запитання, які у нас виникають, отримуємо відповідь, що будемо переведені у нове відділення з «найновішим обладнанням». А воно, як ми дізналися, ніде на території України ще не працювало. Настійно просимо вас розібратися у ситуації. А саме: кому це необхідно, коли держава перебуває у важкому стані, здійснювати закупівлі дорогого, нікому не відомого обладнання, і проводити «навчання» на живих людях» (з колективного листа інвалідів).

— Про ліквідацію відділення щойно почула від лікарів, і ця новина — як удар нижче пояса. Про нове обладнання, під яке з волі чиновників мусимо лягти, особисто я нічого не чула, а от про роботу діючих у госпіталі апаратів «штучна нирка» та медиків, котрі їх обслуговують, можу відгукнутися тільки позитивно. Тож мені й невтямки, для чого відмовлятися від хорошого заради кращого, та ще й бюджетні гроші на це витрачати. У нас що, більше немає куди їх витрачати? — слушно запитує інвалід I групи з Херсона, 50-річна Галина Божко.

— Очищення крові від токсинів на апараті «штучна нирка» мені потрібне тричі на тиждень. І щоразу маю діставатися за сотню кілометрів на автобусі з рідного села Пам’ятного Голопристанського району до обласного центру. А дороги в нас розбиті, тож кожна яма чи горбок біллю «відлунює», — переживає 60-річний інвалід Євген Кобзар. — Таких, як я, тільки в нашому районі півтора десятка.

Та й іншим інвалідам зі степової глибинки необхідність щотижня до Херсона чи Каховки мотатися суттєво життя скорочує. Нам обіцяли, що у найближчій перспективі відкриють філії у Голій Пристані та Генічеську. Однак замість обіцяної децентралізації вийшла наступна «централізація».

Перш, ніж діяти, треба думати

Зазначимо: управлінці від медицини в Херсонській області уже не вперше «наступають на ті самі граблі», провокуючи спалахи невдоволення місцевих громад через непродумані реорганізації.

Приміром, у селищі Архангельському Високопільського району дільничну лікарню, щойно відремонтовану коштом місцевого бюджету та спонсорів, вольовим рішенням «згори» розділили на терапевтичне відділення райлікарні та амбулаторію сімейної медицини, залишивши працювати в них лише 9 медиків з 23.

Якість обслуговування пацієнтів від цього, звісно, не поліпшилася. Наслідки: спалах обурення селян, численні звернення до народних депутатів України, і… прапор Євросоюзу, піднятий на щоглі у центрі Архангельського за рішенням селищної ради.

Натяк недвозначний: люди хочуть не безпредметних патякань про «покращення», а освіти й медицини за європейськими стандартами. Натомість поки що отримують лише економію на їхньому здоров’ї під прикриттям безкінечних реорганізацій.

Анатолій Жупина, головний редактор «Нового дня», Сергій Яновський, власкор газети «Голос України» в Херсонській області.

Факт. Процедурами очищення крові на апаратах «штучна нирка» у Херсонському обласному госпіталі інвалідів та ветеранів війни та в його каховській філії постійно користуються близько сотні пацієнтів чи не з усіх районів області. Кожен з них відвідує госпіталь 144 рази на рік, і одна така процедура обходиться бюджету в 500 гривень.

Передумов для протистояння влади й трудового колективу госпіталю інвалідів та ветеранів війни не виникло б, якби Департамент охорони здоров’я Херсонської ОДА просто передав майно й приміщення відділення гемодіалізу на баланс створюваного Центру нефрології, гемодіалізу та перитоніального діалізу, перевівши туди і його працівників.

Але в госпіталі підозрюють, що на вакансії (особливо керівні) там уже підібрали свої кандидатури, а їхніх працівників просто «списали», як непотріб. Адже гарантій працевлаштування після очікуваного скорочення людям у білих халатах ніхто не збирається…

До списку новин