загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні подорожчала оренда землі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вартість оренди прив’язали до зміни нормативної грошової оцінки

Зміну розміру орендної плати за землю безпосередньо прив'язали до зміни нормативної грошової оцінки. Відповідне рішення ухвалив Верховний суд України (№ 3-34гc13).

«По ньому, невнесення до договорів оренди землі змін, що встановлюються в законодавчому порядку, не звільняє сторони від обов'язку їх виконання. Простіше кажучи, при збільшенні нормативної оцінки, розмір орендних платежів піднімається автоматично», — прокоментував «Вістям» ситуацію старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Це правило буде діяти для всіх господарів землі та їх орендарів, незалежно від змісту підписаних між ними договорів. Зросла нормативна оцінка — тут же піднялася і вартість оренди.

За словами юристів, земельне рішення ВСУ дуже актуальне, оскільки за останній рік помітно зросла кількість спорів, пов'язаних з подорожчанням оренди.

«Орендарів дуже дивує її підвищений розмір. Іноді він збільшується відразу 2,5 рази. Звичайно, це викликає масу питань і всі починають уважно дивитися, що написано в договорі оренди», — зауважив керуючий партнер «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.

Очікується, що рішення ВСУ обов'язкове для виконання судами нижчих інстанцій, дозволить скоротити кількість суперечок з оренди. Втім, юристи впевнені, що навіть буквальне застосування нового документа не завжди буде виливатися в реальні грошові виплати землевласникам.

«Великим мінусом є законодавча можливість орендаря розраховуватися з орендодавцем за пай у натуральній формі: товаром, послугами. Не варто забувати, що орендодавцями земельних паїв в більшій частині виступають пенсіонери, для яких кожна копійка дорога, а таку кількість зерна, яким з ним розрахуються за оренду їм взагалі не потрібно», — розповів керуючий партнер юридичного бюро «ЮРОТАТ» Сергій Лисенко.

Без відповідей залишаються й інші питання.

«Однією з невирішених проблем в області нормативної грошової оцінки земель, є застосуванні коефіцієнтів до базової вартості 1 кв.м. землі. Особливо проблемними на практиці є коефіцієнти, що характеризують функціональне призначення землі. При розрахунку нормативної вартості ділянок, які використовуються в комерційних цілях, застосовується коефіцієнт 2,5, в промислових цілях - 1.2, для рекреації - 0,5.Наприклад, Міндоходов наполягає на тому, що якщо в цілях рекреації використовується тільки частину земельної ділянки, то тільки така частина повинна бути оцінена з пониженим коефіцієнтом. На практиці з'являються розбіжності у визначенні комерційних чи некомерційних цілей використання земельної ділянки», — зазначив у розмові з нами юрист «Де-Юре» Андрій Павлишин. Всі ці непорозуміння, на думку юристів, можуть бути врегульовані додатковими роз'ясненнями Міндоходів.

До списку новин