загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Екс-президент застерігає: «Україна на порозі громадянської війни»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Стів Розенберг відвідав києвське "місто протестів", яке обладнане палатками з харчуванням, церковним наметом і імпровізованою лікарнею

Протести в Україні

Перший  після проголошення незалежності президент України застеріг, що держава знаходиться на "межі громадянської війни", в той час як  парламент обговорює амністію для учасників акцій протесту.

Леонід Кравчук, президент з 1991 по 1994 роки, відкрив дискусію в парламенті, закликаючи учасників діяти "з максимальною відповідальністю".

Президент України Віктор Янукович хоче, щоб умовою будь-якої амністії стало звільнення мітингувальниками адміністративних будівель -  пропозиція, яку опозиція відхилила.

Вони вимагають, щоб Янукович пішов у відставку.

Сотні антиурядових демонстрантів, багато з яких носять шоломи, бейсбольні біти та іншу імпровізовану зброю знову прямують до вулиць Києва, передає кореспондент Бі-бі-сі в місті.

У вівторок вони здобули значні поступки  після того, як парламент скасував суперечливі закони, що забороняли протести, і прем'єр-міністр України Микола Азаров та його уряд пішли у відставку.

"Компроміс"

Леонід Кравчук повідомив депутатам, що "весь світ підтверджує та Україна визнає, що держава знаходиться на порозі громадянської війни".

"Це революція. Це драматичне ситуація, в якій ми повинні діяти з величезною відповідальність", - сказав він під час емоційного звернення, яке здобуло овації стоячи.

"Ми повинні полегшити протистояння між сторонами та узгодити план для вирішення конфлікту. Ми повинні працювати над цим планом крок за кроком  з тим, щоб полегшити протистояння".

Щоб підкреслити важливість сесії, на ній були присутні колишні президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко.

Верховна Рада розглядає питання амністії для десятків учасників акції, які були затримані з початку демонстрацій у листопаді.

Закриваючи сесію на перерву, спікер Верховної ради Володимир Рибак визнав, що все ще є "декілька невирішених питань", але сказав, що дискусії між двома сторонами продовжаться.

Під час позачергових дебатів у вівторок депутати проголосували за скасування антипротестних законів, які поряд з іншими заходами забороняють мітингувальникам носити шоломи та блокувати громадські будівлі.

Антипротестний закон, прийнятий менш ніж за два тижні тому, став причиною головних протестів по всій країні і смертельних сутичок з міліцією.

Прем'єр-міністр Азаров заявив у вівторок, що він збирається залишити посаду, аби  посприяти знайденню "соціально-політичного компромісу". Він тимчасово замінений своїм заступником Сергієм Арбузовим.

Кореспонденти стверджують, що пан Азаров був надзвичайно непопулярним серед опозиції, яка звинувачувала його в недбалому веденні економіки і нездатності боротися з корупцією.

Члени Кабміну Азарова також подали у відставку, але вони можуть залишатися на своїх посадах протягом 60 днів, поки не сформують новий уряд.

Іноземні "втручання"

Як Президент США Барак Обама, так і канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосили на своїй підтримці мітингувальникам.

Пані Меркель сказала в німецькому парламенті, що протестувальники "боряться за ті ж цінності, котрі керують також і нами, Європейським Союзом і тому їх потрібно вислухати".

Пан Обами, у своїй доповіді конгресу про стан країни, зазначив: "Стосовно України, ми стоїмо за принцип, що всі люди мають право виражатися вільно і мирно і приймати рішення стосовно майбутнього своєї країни".

У вівторок  Білий дім заявив, що віце-президент США Джозеф Байден по телефону мав розмову  з президентом України Віктором Януковичем та високо оцінив "досягнений прогрес".

Леонід Кравчук закликав обидві сторони знайти компромісне рішення для завершення кризи.

Тим часом, Верховний представник Європейського союзу з закордонних справ Кетрін Ештон та Комісар з питань розширення  Штефан Фюле прибули до Києва для переговорів із керівництвом.

Президент Росії Володимир Путін у вівторок піддав критиці те, що він назвав "іноземним втручанням" в Україні, заявивши: "Я думаю, що український народ спроможний вирішити це власними зусиллями".

"Я можу тільки уявити, як наші європейські партнери відреагували б, якщо у розпал кризи в таких країнах, як Греція чи Кіпр, наш міністр закордонних справ з'явився б на одному з їх анти-європейських мітингів і почав би звертатися до них", - сказав він при кінці саміту Росія-ЄС у Брюсселі.

Останніми днями протести поширилися  по всій Україні, дійшовши навіть до оплоту Президента Януковича - сходу, у кількох містах також   було зайнято адміністративні будівлі.

Мінімум п'ять осіб було вбито в насильницьких актах пов'язаних з акціями протестів.

Пан Янукович був обраний на посаду демократичним шляхом у 2010 році і, як здавалось, вів колишню радянську республіку до інтеграції з ЄС, поки минулого листопада, буквально за кілька днів перед підписанням, не відмовився від укладання запланованої угоди з блоком.

Його рішення прийняте заради фінансової допомоги у розмірі $15 млрд. від Росії з метою підтримати кволі державні фінанси, розлютило багатьох прихильників ЄС в Україні.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин