загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Президент України Віктор Янукович взяв лікарняний на фоні вимог про відставку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На сайті глави держави немає свідчень того, як довго Віктор Янукович перебуватиме у відпустці після своєї заяви.

Розкритикований президент України Віктор Янукович взяв лікарняний у той час, як політична криза у країні продовжується і немає жодного знаку її розв'язання.

У заяві на сайті глави держави у четвер стверджується, що Янукович знаходиться на лікарняному у зв'язку з гострим респіраторним захворюванням і високою температурою. Немає свідченням того, як довго він буде у відпустці або чи він у стані робити будь-яку роботу. Головний санітарний лікар сказав, що президент потерпає від "важкої застуди з високою температурою".

Віктор Янукович перебуває під тиском після двох місяців потужних протестів, що вимагають його відставки, дострокових виборів та ставлять і інші вимоги. У вівторок  безкомпромісний прем'єр-міністр Януковича Микола Азаров залишив пост, очевидно, ідучи на поступки опозиції. Президент все ще має призначити наступника. Замісник Азарова, Сергій Арбузов, тимчасово взяв на себе обов'язки  прем'єр-міністра.

Хвороба Януковича - це ще один непередбачуваний момент в уже палаючій українській політичній драмі. Його попередник, Віктор Ющенко,  під час боротьби у 2004 році на президентських виборах проти підтримуваного Росією Януковича тяжко захворів після отруєння діоксином.

Тим часом у середу Верховна Рада України прийняла закон, який би, всупереч вимогам опозиції, амністував затриманих мітингувальників, але лише у випадку готовності демонстрантів звільнити всі захоплені урядові будівлі. Віктор Янукович з'явився у парламенті для голосування пізно ввечері у середу, виглядаючи блідим. Він повідомив своїм прихильникам про те, що наразі отримує лікування в лікарні.

Після 12 годин переговорів закон про амністію був прийнятий під оплески правлячої партії і гнівні викрики "Ганьба!" зі сторони опозиції.

Понад 50 членів партії регіонів Віктора Януковича були готові прийняти м'якший варіант проекту закону, який дозволив би безумовне звільнення протестуючих, затриманих у ході сутичок. Але Президент наполягав на тому, що амністія може мати місце, якщо зайняті адміністративні приміщення будуть звільнені у найближчі 15 днів, після того, як новий закон набере чинності. Закон був прийнятий 232 голосами.

Мітингувальники утримують під контролем три адміністративні будівлі в Києві, у тому числі будову міської адміністрації. Через зниження температури до -20С вночі, ці будівлі є життєво важливими для спроможності опозиції  продовжувати вуличні протести та здійснювати тиск на владу.

Юрій Мірошниченко, представник Януковича у парламенті, вважає, що демонстранти тепер мусили б залишити будівлі. Але він наполягає, що це не стосуватиметься штабів опозиції, які розташовані в Будинку профспілок, а також на Майдані Незалежності та на Хрещатику, де знаходяться намети протестувальників.

Опозиційні мітингувальники  відреагували на цю пропозицію швидко та з презирством. Віталій Кличко, лідер опозиційної партії УДАР, заявив, що закон лише накалить температуру в суспільстві", в той час як Андрій Парубій з партії "Батьківщина" назвав вимоги неприпустимими. "Ніхто не буде їх дотримуватися", - стверджує він.

Політичне повстання в Україні розпочалося більше двох місяців тому як проєвропейський рух, після того як Янукович відхилив інтеграційний пакт з Європейським Союзом. Замість цього він прийняв антикризову допомогу у розмірі $15 млрд. від Росії. Кремль наразі заявив, що може припинити виплачувати позику в повному обсязі, якщо уряд зміниться. Протести з того часу поширилися по території країни та перетворилися на надзвичайно особисту кампанію - скинути Януковича. Минулого тижня відбулися сутички радикальних груп з міліцією з принаймні трьома вбитими серед лав цивільного населення. Кілька десятків активістів опозиції зникли. В умовах загострення, яке перетворило вулицю Грушевського в центрі Києва на свого роду поле битви, чиновники навіть ставили на обговорення питання введення надзвичайного стану в країні.

Парламент проголосував за скасування серій драконівських законів, поспішно прийнятих 16 січня, які поставили поза законом свободу зборів та були передумовою, на думку критиків, для певної форми диктатури. Натомість, поки що Янукович не ратифікував голосування, а це означає, що каральні закони досі в силі.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин