загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поради рівнянам: Як правильно оформити спадщину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рано чи пізно майже кожна людина зіштовхується зі ситуацією оформлення спадщини після смерті близької людини. Попри те, що регулюванню даного питання присвячена вся книга шоста Цивільного кодексу України, все ж таки саме в цій категорії суспільно-правових відносин досить часто виникають колізії, суперечки, й як результат довготриваючі судові тяганини.

Аналізуючи спірні питання щодо оформлення спадщини з приводу яких звертаються громадяни в нашу юридичну компанію можливо їх розподілити на вступні проблемні блоки:

ЯК ОТРИМАТИ І ПРАВИЛЬНО ОФОРМИТИ СПАДЩИНУ?

Після смерті близької людини для оформлення спадщини на майно (наприклад на будинок, квартиру, автомобіль ітд.) потрібно подати протягом 6 місяців з дня смерті заяву про прийняття спадщини до нотаріуса. У разі, якщо у Вас наявні всі документи на спадкове майно нотаріус зобов'язаний прийняти такі документи і завести спадкову справу. Після спливу 6 місяців (якщо заздалегідь була подана заява) ви звертаєтеся до нотаріуса і розпочинається процес оформлення документів на спадкове майно.

Цивільний кодекс України передбачає лише декілька категорій фізичних осіб які не мають необхідності подавати заяви про прийняття спадщини — це:

- для малолітніх, неповнолітніх, недієздатних осіб;

- для осіб цивільна дієздатність яких обмежена;

- для осіб, які постійно проживали зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Тобто, для осіб-спадкоємців, які постійно спільно, на день смерті, проживали з померлим  у одному будинку чи квартирі, що підтверджується спільною припискою в паспорті, або ж відповідною довідкою ЖЕО.

Однак, досить часто люди пропускають 6 місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини й у такому випадку вже потрібно звертатися до юристів для вирішення цього питання, зокрема, залежно від ситуації, й в судовому порядку

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПІСЛЯ СМЕРТІ БЛИЗЬКОЇ ЛЮДИНИ ПРОЙШЛО БАГАТО ЧАСУ, А СПАДЩИНУ ВИ ЩЕ НЕ ОФОРМИЛИ?

Якщо після смерті близьких пройшло більше 1 року (або ж декілька років) з дня їх смерті, а спадкоємець не подали заяву на прийняття спадщини потрібно негайно звертатися до фахівців в галузі права. Оскільки в такому випадку Ви не є власником спадкового майна і належних документів у вас взагалі не має.

Варто відмітити, що чинний Цивільний кодекс України (ст.1277) передбачає норму, яка надає право органам місцевого самоврядування у разі неприйняття спадщини (не заведення спадкової справи), після спливу одного року з дня смерті спадкодавця, звертатися до суду й визнавати спадкове майно власністю територіальної громади. Таким чином, необхідно усвідомлювати, що в разі, якщо спадкоємець не оформив спадкового майна після смерті спадкодавця, це може призвести до втрати спадщини вцілому.

Такі ситуації носять індивідуальний характер і подальше їх вирішення потребує безпосередньої консультації фахівців в галузі права. Однак,  у такому випадку час «грає» не на користь спадкоємця, а тому чим швидше особа звернеться до фахівців в галі права тим гарантованіше зможе оформити спадщину.

ЯК ОФОРМИТИ СПАДЩИНУ ЯКЩО НЕ МАЄ ДОКУМЕНТІВ НА МАЙНО?

Досить часто такі питання ставлять особи, які не мають документів на успадкований будинок. В такому випадку не варто розчаровуватися, виходом із ситуації є визнання права власності на спадкове майно у судовому порядку. Однак в цьому випадку варто розуміти, що така процедура, залежно від конкретної ситуації, займає час від 3 до 12 місяців.

В більшості справ для позитивного вирішення даного виду справи потрібно підготувати позовну заяву, довідку з погосподарської книги (видається органами місцевого самоврядування), технічний паспорт БТІ (розробляється суб'єктами господарювання, які мають право проводити інвентаризацію), отримати відмову нотаріуса в оформлені свідоцтва про прийняття спадщини (видається нотаріусом) та наявність двох свідків, щоб підтвердили наведені в позовній заяві доводи. Однак, вищенаведений перелік доказі є типовим й для позитивного вирішення справи, потрібний індивідуальний підхід до кожної справи й підготовка додаткових доказів.

ЯК ОФОРМИТИ СПАДЩИНУ НА САМОЧИННО ЗБУДОВАНИЙ БУДИНОК

(ЙОГО ЧАСТИНУ)?

Серед усіх різновидів спадкових справ, дана ситуація є найбільш складною й запутаною. Оскільки, у спадкодавця, який побудував будинок самочинно не виникає на цей будинок права власності.

А відповідно до ст.1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є  перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Тобто, спадкування є переходом прав та обов'язків, однак якщо у спадкодавця не має права власності на самочинно збудований будинок, то спадкування неможливе.

Варто вказане, що й в цій категорії справ є можливі способи виходу із ситуації, однак вони носять виключно індивідуальний підхід залежно від конкретної справи.

Звичайно, вищенаведені питання у сфері спадкування не охоплюють усі проблемні ситуації з якими зіштовхуються спадкоємці, а є лише найбільш розповсюдженими.

Підводячи підсумок наведеному варто запам'ятати ряд правил при спадкуванні:

по-перше, потрібно подавати зачву про прийняття спадщини до 6 місяців з дня смерті спадкодавця;

по-друге, неприйняття спадщини (не оформлення документів про прийняття спадщини) цілком може призвести до її втрати;

по-третє, оформлення спадкового майна не варто відкладати в на потім, оскільки чим раніше розпочати оформлення спадкового майна, тим гарантованіше й витратніше буде пройдена процедура оформлення;

по-четверте, отримання допомоги кваліфікованого фахівця в галузі права при оформленні спадкового майна зазвичай економить Ваші гроші й час.

Юлія ЩЕРБЯК, адвокат

До списку новин