загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна дозволила травмованому активісту отримати лікування у Литві

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рішення, яке дозволить Дмитру Булатову отримати допомогу, надійшло в момент, коли президент України Віктор Янукович заявив про своє повернення до роботи

У неділю уряд України піддався інтенсивному тиску із заходу і дозволив опозиційному активісту після його викрадення, тортур, а пізніше невдалого арешту співробітниками міліції, що обурило критиків Президента Віктора Януковича, вилетіти за кордон для лікування.

Глава держави, предмет критики багатьох, що потрапив у центр запеклої боротьби між Росією та заходом і зіткнувся з масовими акціями протесту, які  спричинили побоювання розв'язання громадянської війни, заявив, що повертається зі свого чотириденного лікарняного в понеділок. Поки ще неясно, чи він продовжуватиме робити свої нерішучі кроки в напрямку компромісу, чи даватиме відсіч своїм опонентам.

Європейський Союз і США хочуть, щоб він пішов на компроміс, у той час, як Росія припинила своє вкрай необхідне державі фінансування, до моменту, поки президент не призначить новий уряд з огляду на відставку його прем'єр-міністра минулого тижня - поступка, яка так і не змогла заспокоїти мітингувальників.

Дмитро Булатов, 35, чиє закривавлене обличчя і історія про “розпинання” протягом тижня в руках загадкових викрадачів, яка домінує в опозиційних ЗМІ, починаючи з п'ятниці, вилетів до ЄС держави Литви. Напружені переговори з західними дипломатами призвели до скасування висунутих судом проти нього обвинувачень у масових заворушеннях, на основі яких міліція пробувала заарештувати його в київській лікарні.

"Без підтримки європейської спільноти це б не відбулося", -  розповів агентству “Reuters” колишній чемпіон світу з боксу і лідер опозиції Віталій Кличко. "Міжнародний тиск дає нам можливість боротися за свободу в Україні".

Янукович зустрівся з існуючою дилемою після того, як в листопаді в останню хвилину кардинально змінив своє рішення про підписання торговельної угоди з ЄС і замість цього звернувся за підтримкою до Росії, яка погрожувала Києву руйнівними торговельними санкціями, якщо він вступить в союз з ЄС.

З тих пір учасники акції протесту займають головну площу Києва і адміністративні будівлі в інших містах, спершу вимагаючи від президента України відновити угоди з ЄС, а тепер наполягаючи на його відставці разом з заможною елітою, оскільки вважають їх диктаторами, корупціонерами і людьми, які є зобов'язаними президентові Росії Володимирові Путіну.

Глава зовнішньої політики ЄС пані Ештон повідомила, що наразі працює з США над планом надання фінансової підтримки економіці в період політичних змін - концепція розроблена аби допомогти Україні подолати будь-яку негативну реакцію зі сторони Москви, на яку вона покладається у питаннях торгівлі та енергії.

Янукович користується прихильністю суттєвої частки 45 мільйонного населення, особливо російськомовного на сході. Результати опитування, проведеного на вихідних, показали, що він би очолив мультикандидатні президентські вибори з близько 20% голосів.

Посадовці із Заходу, в тому числі ті, що зустрічалися з Кличком і іншими лідерами опозиції під час міжнародної конференції з питань безпеки в Мюнхені на минулих вихідних, намагаються підштовхнути ворогуючі сторони до компромісу, як стверджують дипломати.

Російські чиновники засудили "агресивних колоністів з ЄС" - визначення, дане одним з високопоставлених російських парламентаріїв, але висловились і про свою роль у сприянні мирному врегулюванню.

Ештон прибуває до Києва у вівторок для нових переговорів і заступник держсекретаря США, Вікторія Ньюленд, знову відвідає Україну в найближчі кілька днів.

Кетрін Ештон розповіла “Wall Street Journal”, що Вашингтон та Брюссель формують пакет допомоги та гарантій для підтримки економіки в період, коли багатопартійний тимчасовий уряд проводив би політичні та економічні реформи і готувався до президентських виборів, які, згідно існуючого положення речей, плануються на  наступний рік.

Це може допомогти Україні витримати будь-яке згортання допомоги з боку Росії, яка у листопаді пообіцяла $15 млрд. (9 мільярдів фунтів стерлінгів) підтримки.

Лідери опозиції, які звернулись до громади, яка зібралась на київському Майдані Незалежності в неділю, розповіли про міжнародне посередництво. Президент США Барак Обама заявив, що США працює над підтримкою переговорів для мирного врегулювання в Україні.

Янукович, 63, заявив у четвер, що бере лікарняне, з огляду на важку респіраторну інфекцію, хоча він і продовжував підписувати закони, у тому числі скасування законів, які обмежують права на протест та умовну амністію десятків людей, затриманих під час демонстрації - жоден з яких (законів) не знайшов схвалення у критиків.

Дехто вважає, що його хвороба була приводом для політичного перепочинку після того, як Арсеній Яценюк, лідер головної парламентської опозиційної партії "Батьківщина", тиждень тому відхилив пропозицію зайняти посаду прем'єр-міністра.

У неділю Янукович виступив із заявою про те, що після лікування він почувається добре та планує повернутися на роботу у понеділок - підсилюючи сподівання щодо його готовності робити подальші кроки для розв'язання кризи.

Арсеній Яценюк закликав владу звільнити 116 ув'язнених, а також лідера його партії, хвору екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко, вимога звільнення котрої знаходиться також у списку вимог ЄС з часу її ув'язнення в 2011 році.

Лідери опозиції заявили про отримання гарантій щодо надання економічної підтримки з боку заходу на випадок, якщо вони зможуть відібрати владу у Януковича, та висловилися з приводу нових виборів та внесення змін до Конституції, які б обмежували повноваження президента і зміцнювали Верховну Раду.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин