загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Карітасі відлунала Розколяда

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Свято Розколяди 31 січня об'єднало майже сотню підопічних Івано-Франківського Карітасу, серед яких молоді інваліди, люди похилого віку, жертви тоталітарних режимів, діти з сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Розколяда є одним з традиційних заходів Карітасу, які сприяють налагодженню діалогу між поколіннями та передачі життєвого досвіду старшого покоління молодшому з метою збереження національних традицій та звичаїв.

Діти та молодь з функціональними обмеженнями готуються до цього свята із нетерпінням, розучують і повторюють колядки й щедрівки, тішаться кожній можливості проявити свої творчі здібності. "З молодими інвалідами, підопічними проекту "Денний центр для людей з обмеженими можливостями", ми починаємо вчити колядки за два-три місяці. Багато дітей мають великі проблеми з мовленням та пам’яттю, тож вивчити слова пісні для них є нелегким завданням", - розповідає соціальний працівник Карітасу Наталія Сливка.

Хтось співає цілу пісню, хтось лише деякі слова, а хтось просто похитується у такт мелодії, але всі діти без винятку випромінюють неймовірну радість від того, що співають разом і спільними зусиллями влаштовують свято. "Ще задовго до цього дійства діти питають "А коли в нас буде Розколяда?", -- каже Наталя Сливка. -- Для них це не просто свято, а можливість показати свої таланти, відчути себе потрібними і красивими". З нагоди свята молоді інваліди з радістю вбирають вишиванки, дівчатка роблять зачіски та макіяж.

Напередодні урочистого святкування діти та молодь, батьки, опікуни та люди похилого віку готують бутерброди, сервірують столи, оформляють солодкий стіл. Привітати карітасівців колядою та різдвяними віншуваннями цього дня завітали й студенти духовної семінарії, які працюють волонтерами у благодійному фонді.

Після спільної коляди старше покоління ділиться власними спогадами про традиції святкування Різдва, зокрема, розповідають, як українці відзначали це свято під час війни, у концтаборах, у дитячих будинках, співають колядки, яких навчилися від своїх батьків. "Подібні заходи є цікавими як для людей похилого віку, так для молоді і дітей, бо яскраво демонструють єдність поколінь через збереження народних традицій, багатство нашої культури і таланти людей", - зауважує Наталія Козакевич, виконавчий директор БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ".

Нехай коляда наближає нас до скарбів українського різдвяного фольклору та допомагає збагачувати і розширювати святкування Різдва Христового у наших домівках!

Захід відбувся в рамках проектів «Соціальна інклюзія і розвиток інтеграційних центрів для молодих людей з особливими потребами в Україні», «Денний центр для людей з обмеженими можливостями», «Клуб людей похилого віку «Надвечір»», «Соціальна та психологічна допомога дітям та молоді з проблемами та труднощами у навчанні та соціалізації» за фінансової підтримки МБФ «Карітас України», Карітас Відень, німецький фонд «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє.», МБФ «Карітас України».

До списку новин