загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Україна - відкритий фланг для пропаганди Росії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У той час, як всередині країни вирують протести, Україна наближається до Росії.  Однак онлайн експерт фокуса Гайнріх Фогель радить Європі діяти з тверезо. Країна, яка шукає майбутнє в минулому, не може бути “старшим братом”.

Список країн Східної Європи, в яких розчарування від провалу демократичних реформ примушує людей приймати участь в масових демонстраціях, стає все довшим. Хто не пам'ятає наївну модель західної політики 90-их років у сторону колишніх радянських республік:  З цієї точки зору свободи виборів та приватизації було б достатньо, щоб запустити незворотні динамічні процеси. "Ринкова демократія" в короткі строки приведе до стабільності та добробуту?

Щоправда при реалізації цього рецепту незабаром далась взнаки відсутність ґрунтовної основи: чіткого розмежування влади, стійких державних інститутів і традицій громадянсько-демократичного управління. В межах одного покоління після розпаду Радянського Союзу в майже усіх колишніх республіках Радянського Союзу зникла громадянська віра у чесність еліт, які, в свою чергу, недооцінювали політичні інтереси та інтелект своїх громадян.

Авторитарна політика створює передумови для ворожнечі

 

В останні роки Україна дала повчальний урок такого причинно-наслідкового зв'язку. Політична система втратила стабільність і позапарламентський рух 2004 року з його протестами проти фальсифікацій результатів виборів і політично-керованої системи судочинства застряг в трясовині прихованих впливових груп. Більшість депутатів і лідерів нових партій дійшли згоди з державною владою; до сьогодні останнє слово мають вискочки, звані "олігархами", які не бажають, щоб їм заважали в доступі до ресурсів країни.  Всюдисуща корупція та цинічні еліти привели державу в небезпечний глухий кут і сьогодні економіку України можна врятувати від колапсу лише за допомогою значних фінансових вливань ззовні.

"Знущання в Україні: Жертва катувань Булатов лікуватиметься в Литві"

Тригером для протестів на Майдані виступило скасування переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС у листопаді 2013 року, обмеження свободи зборів і свободи слова і заборона демонстрацій до 5  березня.   Тепер громадськість політизована в досі незнаних у Східній Європі масштабах, про ступінь гіркоти їхньої образи на авторитарний характер політики можна судити з масштабів і тривалості демонстрацій (з листопада 2013 року і до середини зими).

Майдан не є просто феноменом великого міста  

 

Уряд Януковича  з його  тактикою зволікання лише погіршив ситуацію:  Ескалація насильства аж до застосування вогнепальної зброї, а з 22 січня протестний рух ще й отримав  перших мучеників - аргумент для мітингувальників, що відтепер насправді немає повороту.  Те, що називається Майданом також не являється феноменом суто столичним.   Демонстрації сягають далеко за Київ і західні адміністративно-територіальні одиниці і погляд на учасників доводить, що тут не йдеться про рух юних зірвиголів.

Переклад з німецької

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин