загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стосунки з літніми батьками

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багатьом людям в період зрілості доводиться пристосовуватися до нових потреб та ролей своїх літніх батьків. Коли батьки здорові і можуть жити незалежно від дітей, їх стосунки часто характеризуються взаєморозумінням; батьки і діти допомагають одне одному різними способами. Ці стосунки змінюються, коли батьки починають хворіти і стають занадто слабкими, щоб жити самостійно. Фізичні недуги батьків є основною причиною "возз'єднання" сім'ї і повернення до спільного проживання.

Особливості ставлення дорослих дітей до батьків залежать від їх життєвого досвіду, а також стадії сімейного циклу, на якій вони знаходяться. Міра залучення дітей для допомоги батькам може відрізнятися у кожної людини та у різних сім'ях.

Дуже важливим чинником, який впливає на стосунки дорослих дітей та батьків є стать. Стосунки доньки з батьками похилого віку відрізняються від стосунків сина. Також відмінності можуть залежати від того, хто - батько чи мати - потребує допомоги і турботи. Традиційно базові стосунки батьків та дітей розбудовуються таким чином, що частіше саме донька піклується про старих батьків. Етнічні і соціальні чинники також можуть впливати на стосунки людей різних поколінь.

Переважна більшість людей зрілого дорослого віку підтримують постійні стосунки зі своїми батьками, які включають регулярне спілкування, спільні спогади і взаємодопомогу. Дослідження підтверджують, що між дорослими людьми та їх батьками постійно відбуваються соціальні, емоційні та матеріальні контакти. Батьки часто надають фінансову підтримку своїм дорослим дітям та онукам. Загалом, більшість людей у період зрілої дорослості зберігають зв'язок і емоційно близькі стосунки як зі своїми батьками, так і своїми дітьми.

Деякі дорослі діти не піклуються про своїх старих або хворих батьків. Вони можуть покинути їх, відправити в притулок, однак, кількість таких людей незначна. На сьогодні, тривалість життя після початку хронічних захворювань або порушень основних функцій збільшилася; мало хто може досягти кінця свого життя, не переживши період залежності від своїх дітей. Відповідальність за тривале піклування про батьків стала нормою, а не простим очікуванням.

З віком відбувається поступовий обмін ролями між зрілими дорослими та старими батьками. В період зрілості людина стає частиною покоління, яке має владу, - вона працює, виховує дітей і, зазвичай, виконує провідну роль у суспільстві.

Як вже зазначалося, донька з більшою імовірністю буде піклуватися про батьків похилого віку. Дане твердження також закономірне для невісток. Брати та сестри можуть разом піклуватися про своїх батьків, однак, розподіл праці між ним не завжди є рівномірним. Окрім того, очікування батьків стосовно отримання допомоги більшою мірою пов'язані саме з доньками.

Реакція доньки на потреби батьків залежить від умов її життя, стадії сімейного циклу (має дорослих дітей чи виховує дошкільнят), зайнятості на роботі. Вона може відчувати фізичне напруження як наслідок своїх опікунських зусиль, обов'язок піклування є благородним, але часто пов'язаний зі стресом. Турбота про батьків може повернути застарілі конфлікти залежності та інші проблеми стосунків між батьками та дітьми або братами і сестрами. Необхідність піклуватися про батьків дає можливість усвідомити майбутнє самих опікунів, які також будуть залежними від своїх дітей, коли постаріють. Таким чином, процес піклування може бути попереднім оглядом або моделлю передачі автономії, контролю та відповідальності.

Виконання ролі бабусі чи дідуся

Переважній більшості людей у зрілому дорослому віці доводиться виконувати абсолютно нову для них роль бабусі чи дідуся. Багатьом дорослим онуки приносять величезне почуття задоволення. Вони можуть допомагати виховувати нове покоління, не виконуючи повсякденних батьківських обов'язків та не залучаючись до інтенсивних стосунків та конфліктів, що можуть виникати між батьками та дітьми. Деякі люди середнього та старшого віку повністю беруть на себе відповідальність за виховання онуків, стають для них "сурогатними батьками", коли їх діти розлучаються чи мають інші проблеми.

Виховання онуків - індивідуальний процес, однак, дослідники виокремлюють декілька різноманітних ролей, які можуть виконувати дідусі і бабусі, залежно від характеру стосунків з онуками:

1) Присутність. Іноді бабусі і дідусі стверджують, що найважливіше для онуків - це проста їх присутність. Вона діє заспокійливо при загрозах руйнування сім'ї чи негативних зовнішніх впливах. Бабусі і дідусі є символом стабільності як для онуків, так і для їх батьків. У деяких випадках вони можуть бути стримуючим чинником у ситуаціях розпаду сім'ї.

2) Сімейна "національна гвардія". В даному випадку основною функцією старшого покоління є активна допомога онукам у критичних ситуаціях. У такі періоди вони порушують межі "простої присутності", втручаючись у виховний процес.

3) Арбітраж. Коли роль старшого покоління полягає в тому, щоб осмислювати та інтегрувати сімейні цінності, підтримувати цілісність сім'ї під час конфліктів, допомагати збереженню зв'язку між поколіннями. Незважаючи на те, що представники різних поколінь мають відмінні цінності, деякі бабусі і дідусі вважають, що їм простіше вирішити сімейні конфлікти завдяки великому досвіду.

4) Хранителі сімейної історії. Бабусі і дідусі можуть створювати відчуття єдності сім'ї, передаючи онукам сімейний спадок і традиції.

Кожна визначена роль може бути реальною чи символічною. Іноді сімейні цінності зберігаються не внаслідок прямого втручання старшого покоління, а як результат узгодження поведінки та прийняття рішень з традиційними нормами сім'ї.

До списку новин