загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Час минув, а спадщину не отримали

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У мене рік тому у Прилуках помер родич — брат мами, яку поховали ще раніше. На той час я був у лікарні і про смерть дядька довідався випадково аж через 8 місяців, коли приїхав у село. Як з’ясувалося, я був у нього єдиним спадкоємцем. Проте мене переконують, що час минув і спадщини немає. Поясніть, чи ще є можливість її отримати?

Петро ВАКУЛЕНКО, інвалід ІІІ групи.

Корюківка Чернігівської області.

Відповідає прес-секретар прокуратури Чернігова Наталія ЧУСЬ:

— Подовження терміну прийняття спадщини у деяких випадках цілком можливе. Як приклад наведу таку історію. Одна семидесятирічна сільська жінка з Кіровоградської області довгий час не знала про смерть рідної сестри, яка проживала в Чернігові. Через важкий стан здоров’я вона мало спілкувалася з ріднею. Про те, що сестри вже немає, їй сказали лише через рік після трагічної події. За законом, жінка мала право на успадкування сестриної однокімнатної квартири в Чернігові, але термін подання заяви про прийняття спадщини (6 місяців) уже минув.

Згідно з законодавством, цей термін може бути продовжений рішенням суду, якщо в судовому засіданні буде доведено, що його пропущено з поважних причин. Проте, на жаль, через похилий вік та тяжкий стан здоров’я таке завдання було для старенької непосильним.

Цей випадок — один із тих, де громадянин має право претендувати на те, щоб його порушені права або законні інтереси в суді представляв прокурор. За заявою пенсіонерки з Кіровоградщини прокуратурою Чернігова було підготовлено та підтримано в суді відповідний позов. Доводячи законність позовних вимог, прокурори не зупинились після того, як суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив. Це рішення було оскаржене в апеляційному порядку, і 13 січня Апеляційний суд Чернігівської області надав жінці додатковий строк для прийняття спадщини.

Зазначу, що відповідно до ст. 45 Цивільного процесуального кодексу України, у випадках, встановлених законом, прокурор може звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах.

Згідно із Законом «Про прокуратуру», підставою представництва в суді інтересів громадянина є його неспроможність самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження через фізичний стан, недосягнення повноліття, похилий вік, недієздатність або обмежену дієздатність.

До списку новин