загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Законі «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» відбулися зміни

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

01.01.2014 набрав чинності Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» щодо призначення пенсії батькам, які виховали пятеро і більше дітей».

Відповідно до цих змін, внесених до пункту 8 статті 1 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною" (далі - Закон), передбачено, якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Згідно статті 4 пенсії за особливі заслуги встановлюються громадянам, які мають право на пенсію за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника та за вислугу років відповідно до закону.

Пенсія за особливі заслуги особам, зазначеним у пункті 8 статті 1 Закону встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня звернення за встановленням пенсії, але не раніше дати набрання чинності положеннями Закону, що встановлює право на таку пенсію. Днем звернення за встановленням пенсії за особливі заслуги вважається день прийому заяви про порушення клопотання про встановлення пенсії за особливі заслуги з усіма необхідними документами.

У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, органи, що виплачують пенсії, здійснюють перерахунок надбавки, виходячи із цього прожиткового мінімуму, з урахуванням встановленого відсотку надбавки. Перерахунок здійснюється з дати, з якої встановлений новий розмір прожиткового мінімуму.

Відповідно до статті 6 Закону у разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 цього Закону, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені в статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах:

- за наявності одного непрацездатного члена сім'ї - 70 відсотків,

- за наявності двох і більше - 90 відсотків надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

Виділення частки пенсії, що належить кожному члену сім'ї, здійснюється відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсії за особливі заслуги виплачуються за місцем проживання пенсіонера в порядку, визначеному законодавством України (Стаття 12).

До заяви про встановлення пенсії відповідно до Закону України "Про особливі заслуги перед Україною" додаються:

1) Для призначення пенсії особі, яка має особливі заслуги перед Україною:

копія паспорта громадянина України (стор. 1-4 та 11);

копії документів, що підтверджують особливі заслуги;

копії документів, які підтверджують стаж.

2) для призначення пенсії членам сім’ї померлої особи, яка мала особливі заслуги перед Україною:

- копія паспорта громадянина України (стор. 1-4 та 11);

копії документів, що підтверджують особливі заслуги;

копія свідоцтва про смерть особи;

документи, що підтверджують родинні стосунки з особою (копії свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження дітей).

До списку новин