загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Київ зустрівся з новою хвилею насильства через сутички між мітингувальниками та міліцією

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Роман Олерчик з Києва

Антиурядові демонстранти вступили у вівторок у сутичку з спецпідрозділами міліції біля будівлі парламенту в Києві, розпалюючи новий конфлікт у тримісячному протистоянні, яке не має жодних ознак вирішення.

У відеоматеріалі, показаному по телебаченню, зафіксовано поліцейських снайперів у процесі обстрілу шумовими гранатами і гумовими кулями з дахів довколишніх будівель, що змусило мітингувальників використовувати саморобні щити для самозахисту.

Частина протестуючих активістів, що мали на собі камуфляжний одяг, військові шоломи і бронежилети, відстрілювалася, використовуючи вогнепальну зброю, хоча було незрозуміло, чи вони стріляли гумовими, чи бойовими кулями.

Демонстранти також підпалили шини поблизу будівлі парламенту, є свідчення, що коктейлі Молотова кидали в офіси пропрезидентської партії Регіонів, які знаходяться поруч.

Місцевість навколо будівлі парламенту стала сценою для жорстоких зіткнень минулого місяця, які забрали принаймні чотири життя.

Звертаючись до журналістів в Українському парламенті у вівторок, Віталій Кличко, чемпіон світу з боксу у суперважкій вазі, який став лідером опозиції, закликав до дострокових виборів президента і Верховної Ради з тим, щоб обмежити повноваження президента шляхом внесення змін до Конституції.

"Президент повинен оголосити про дострокові президентські і парламентські вибори. Зробіть так - і це стане виходом із ситуації", - заявив він.

Відновлення насильства - це це останній поворот у протистоянні, яке розпочалося в кінці листопада після того, як Президент України Віктор Янукович відмовився від підписання далекосяжних угод про інтеграцію з ЄС.

Пан Янукович замість цього повернув Україну у сторону Москви, яка дала $15 млрд. на порятунок кволої економіки країни, що змусило мітингувальників вийти на вулиці Києва та інших провідних міст.

Київ зустрівся з найбільш серйозною кризою з моменту здобуття Україною незалежності у 1991 році, викликаною суперечкою стосовно торговельних зв'язків з ЄС та Росією

Ескалація насильства відбулася на наступний день після того, як Антон Сілуанов, міністр фінансів Росії, підняв ставки у геополітичній боротьбі сходу із заходом, сказавши, що його уряд додатково закупить українські державні облігації на суму 2 млрд. доларів. Росія заморозила  пакет допомоги після відставки Миколи Азарова, промосковського прем'єр-міністра.

Згідно з заявою, зробленою у вівторок пропрезидентськими законодавцями, цього тижня пан Янукович мав намір призначити  нового прем'єра, то ж виникли підозри, що його вибір, хоча ще й не оприлюднений, був схвалений Москвою.

"Це подібно дню бабака", - сказав Тімоті Аш, аналітик з “Standard Bank”, у своєму листі до інвесторів.

"Опозиція блокує трибуни парламенту, оскільки [пропрезидентська]  більшість відмовилася від планів конституційної реформи; акції протесту прямують до парламенту і з'являються повідомлення про зіткнення в той час, коли Росія відкриває свою чекову книжку, імовірно, аби підтримати промосковського кандидата у якості прем'єр-міністра. Не багато доказів готовності до компромісу і примирення".

Мітингувальники у забарикадованих тентах, розташованих в центрі Києва та в кількох захоплених будівлях, вимагають створення тимчасового уряду для підписання далекосяжних угод про вільну торгівлю з ЄС.

Лідери опозиції заявляють, що якщо вони очолять уряд, то російська фінансова допомога для економіки України буде замінена багатомільярдною фінансовою допомогою від Міжнародного валютного фонду.

Опозиційні законодавці, підтримуючи проєвропейських мітингувальників, також настійливо вимагають проведення дострокових парламентських і президентських виборів і обмеження повноважень президента  шляхом проведення конституційної реформи.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин