загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Масляна 2014: дата і традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Наближається кінець зими, а значить, скоро прийде час веселого, галасливого і радісного народного свята – Масляної 2014 року.

Масляна 2014 – коли святкується

Як відомо, Масляна не має фіксованої дати, вона залежить від найголовнішого християнського свята – Великодня. За 7 тижнів до Великодня, який цьогоріч святкується 20 квітня, починається Великий піст – з 3 березня по 19 квітня. А ще за тиждень до цього проходить сирна седмиця (Масниця). Таким чином, Масляна 2014 розпочнеться 24 лютого і триватиме до 2 березня.

Масляна 2014 – традиції свята

Масляна має й інші назви: Масниця, сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе – у маслений тиждень їдять сир, масло, молоко та інші молочні продукти, а от від м’яса бажано утриматися.

Це древнє християнське свято проводів зимової холоднечі і зустрічі весни, хвилюючого очікування на швидке тепло і незмінне оновлення і оживання природи в дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.

Своїм корінням Масляна сягає часів язичництва і черпає звідти багато цікавих традицій та веселих народних ритуалів. Наприклад, незмінний атрибут Масляної – рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і жарке.

Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, катаннями, ярмарками, ситними частуваннями, приготуванням млинців і вареників. Завершується свято обрядовим спалюванням опудала Зими, а разом із ним – символічним прощанням зі старим, роком, що зжив себе, і звільненням місця для прийдешньої весни і оновлення.

Масляна 2014 – як називаються дні тижня

Кожен день масляного тижня має свою назву і ритуали. Святковий тиждень ділиться на два періоди: з понеділка по середу – Вузька Масляна, а з четверга по неділю – Широка Масляна. Вузька Масляна ще дозволяє господарську роботу, а от у Широку Масляну працювати вже не можна: ні шити, ні прати, ні прибирати.

Понеділок – зустріч

У перший день Масляної споруджується опудало Зими і ставиться на головній площі. Господині починають пекти млинці, першим з яких пригощають бідну і убогу людину, щоб вона пом’янула померлих родичів. У гості один до одного приходять свати.

Вівторок – загравання

У вівторок люди також ходять в гості на млинці, гуляють на ярмарках, катаються на санях. Крім того, це день оглядин наречених і сватання, з тим щоб після Великого посту зіграти весілля.

Середа – ласунка

Тещі запрошують зятів та інших гостей поласувати своїми млинцями, проявити любов і повагу до зятям.

Четвер – розгуляй

З цього дня починається Широка Масляна, коли не можна працювати, зате можна гуляти і святкувати. Влаштовуються веселі народні гуляння з розвагами: катання на санях, бої, танці, пісні, стрибання через вогнище. І все супроводжується частуваннями з млинцями і варениками, сметаною і маслом.

П’ятниця – тещині вечірки

День візиту у відповідь тещі і родичів до своїх зятів на млинці. Завдання зятя цього дня – показати свою прихильність і повагу до тещі.

Субота – зовичені посиденьки

У суботу невістки традиційно кличуть до себе в гості зовиць, тобто сестер чоловіка, пригощають їх млинцями і дарують подарунки.

Неділя – проводи Масниці, а також Прощена неділя

В останній день Масляної прощаються із зимою і спалюють опудало із залишками святкової їжі, а попіл розвіюють полем. Цей ритуал супроводжується масовими гуляннями і театралізованими сценками. Після вечірнього церковного богослужіння люди просять один у одного прощення за заподіяні неприємності і можливі образи, щоб вступити у Великий піст із миром у душі. Також цього дня поминають покійних родичів.

Масляний тиждень, по суті, є підготовчим етапом до Великого посту і присвячений примиренню з ближніми, налагодженню добрих стосунків і прощенню образ.

До списку новин