загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Росія і Захід прагне розрядити напругу в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Російські і західні дипломати засвідчили свої прагнення до спокою у той момент, як пил  від падіння екс-Президента Віктора Януковича почав осідати. Зусилля допомогти державі зупинити неминуче банкрутство, ідуть повним ходом.

Коли тимчасовий уряд України намагається здолати загрозу економічного колапсу у вівторок, тижні непорозумінь між великими державами вже змінюються на більш примирливий тон.

Дипломати ЄС і США відвідали державу з візитом, а Росія, як здається, пом'якшила свою реакцію на крах режиму Президента Віктора Януковича, що мав місце на цих вихідних.

Заступник держсекретаря США Вільям Бернс у вівторок прибув до Києва, щоб зустрітися з діячами опозиції. Тим часом, його керівник Джон Керрі зазначив, що країна не повинна перетворюватися на предмет для змагань з перетягування каната для обидвох сторін після всіх цих тижнів звинувачень та реакцій на звинувачення між Росією і Заходом.

"Це не гра з нульовою сумою", - сказав Дж.Керрі "і не (випадок, коли)  Захід проти Сходу. Мова йде про людей з України та українців, які роблять свій вибір щодо майбутнього".

Народне повстання проти Януковича почалося наприкінці листопада, коли, будучи ще президентом, він ухилився від підписання угоди з ЄС, маючи на меті зав'язати більш тісні стосунки з Москвою. Все практично завершилось у суботу, коли Янукович втік зі столиці і був відсторонений парламентом.

"Частина європейської сім'ї"

Оцепеніння було початковою реакцією Росії на події в Києві, які зумовили прихід до влади тимчасового уряду, що відкрито тяжіє більше до заходу, ніж до Москви,   Спочатку Москва відізвала свого посла в Києві на "консультації", звинувативши західних дипломатів у заохочуванні заворушень і обвинувачуючи лідерів протестів в екстремізмі.

Проте, у вівторок міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров  заявив, що Україну не слід змушувати вибирати між Росією і Заходом.

"Ми зацікавлені в Україні як частині європейської сім'ї, в усіх розуміннях цього слова", - сказав Лавров, пообіцявши невтручання зі сторони Москви. "Це небезпечно і непродуктивно змушувати Україну робити вибір".

Фінансова допомога на підході

Глава зовнішньої політики ЄС Кетрін Ештон зазначила, що Європа запропонувала "підтримку а не втручання" і наголосила на "важливості сильних зв'язків між Україною та Росією і важливості їх збереження".

Міжнародний валютний фонд (МВФ) у вівторок заявив, що, імовірно, направить групу технічної підтримки до України найближчим часом, оскільки у країні швидко закінчується готівка. Втім, Верховна Рада України ще мусить проголосувати за новий уряд перед тим, як вона може офіційно подати запит на міжнародну допомогу. Українські чиновники вже натякнули, що їм потрібно буде $35 млрд. (25,4 млрд. євро) протягом наступних двох років.

"Нам потрібно вступати в діалог, у якому українська влада після її затвердження, буде шукати допомоги та підтримку МВФ", - сказала глава МВФ Крістін Лагард.

Тим часом, відбулися акції протестів на південному, значною мірою проросійському, Кримському півострові, направлені проти нової адміністрації, на якій мітингувальники охарактеризували новий уряду як "бандитів". Є побоювання, що регіони, такі як Крим, можуть підбурювати до відокремлення від решти країни.

Перед цим у вівторок українські парламентарії проголосували за подання до МКС справи відстороненого президента Януковича. Янукович все ще залишається на свободі, його розшукують за "масові вбивства" після розстрілів, що відбулися минулого тижня на фоні протестів у Києві, під час яких, згідно даних, було вбито більше ніж 80 людей.

(AFP, Reuters, АП")

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин