загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Утримуємо соціальну стабільність

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чи вчасно в областях люди отримують пенсії та допомоги

У складні для держави часи виплата пенсій та соціальних допомог має відбуватися вчасно й у повній мірі, аби люди почувалися захищеними. І посадовці Міністерства соціальної політики запевняють: соціальна сфера нині працює без перебоїв. Та до редакції надходять сигнали про те, що затримки з виплатами все-таки є. Ситуацію в регіонах дослідили власкори «УК».

Полтавщина. Якщо і є затримки, то суто технічні

Перебуваючи в Козельщинському районі, поцікавився в жителів сіл Рибалки і Нова Україна, коли їм виплачують пенсії. Гадав, що нині виплату затримують щонайменше на кілька днів. І був приємно здивований, коли всі, до кого звернувся (а таких набралося чоловік 10), відповіли, що її доставляють вчасно. Те саме почув і в офісі Головного управління пенсійного фонду в Полтавській області.

— Потреба для виплати пенсій в області у лютому становить 695 мільйонів гривень, — повідомив перший заступник начальника цього управління Володимир Носенко. — На сьогодні підстав для хвилювання, що терміни будуть порушені, немає. Є невелике відставання, пов’язане з тим, що область сама себе не забезпечує і є дотаційною. Проходження коштів, дотримання відповідних процедур потребує часу. До того ж у нас поштові відділення працюють неритмічно, 3–4 дні на тиждень. Тому виникають лише пов’язані з цим технічні затримки. Проте всі належні їм кошти пенсіонери обов’язково отримають.

Також проводимо підготовчу роботу щодо перерахунку пенсій з 1 березня, це передбачено Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Такий перерахунок проводиться щорічно і передбачає збільшення пенсій не менш ніж на 20% зростання середньої заробітної плати порівняно з минулим роком.

Луганщина. Через пошту надійніше

«На жаль, уперше за чотири роки графік виплати пенсій порушено. Затримка становить 2–3 дні», — коментує ситуацію начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області Євген Комчадалов. За його словами, аби вчасно виплатити пенсії майже 730 тисячам пенсіонерів області, щомісяця потрібно 1 мільярд 309,4 мільйона гривень.

«Ми встановили чергування співробітників управління Пенсійного фонду в області до восьмої години вечора, аби прискорити процеси. Через банки перерахування йдуть швидше, ніж на пошті», — розповів посадовець.

Однак у перших числах лютого луганські пенсіонери — клієнти одного з великих банків — відчули значні труднощі під час проведення операцій із платіжними картами: кілька днів термінали банку в містах області ігнорували картки і не видавали готівку. «Але нині ситуація змінюється на краще, — запевнив Євген Комчадалов. — Знаю, що цій фінансовій установі Національний банк надав рефінансування. Але всім пенсіонерам, які побажають поміняти банк, наші співробітники готові надати такі послуги. Це право пенсіонера — обирати, в якому саме банку обслуговуватися або отримувати гроші через «Укрпошту».

Миколаївщина. Інколи винні фінансові установи

Як зауважили в Головному управлінні Пенсійного фонду в області, слід відрізняти поняття «профінансовано» та «виплачено». Так, у лютому пенсії профінансовані із затримкою на 2–3 дні, але терміни цілком вписуються в установлені законодавством.

Часто це відбувається з вини пошти і банків. Для уточнення інформації щодо нарахування пенсій в управлінні постійно працює «гаряча лінія».

Звернулася на неї пенсіонерка Тамара Іванівна. Вона підтверджує, що бувають такі місяці, коли саме банк є винуватцем несвоєчасної виплати. «Так, у листопаді зателефонувала до ПФ. Мені пояснили, що гроші надійшли у п’ятницю. А на картці їх немає. Коли ж з’ясували, в якому банку я обслуговуюся, зауважили: саме цей банк єдиний, який затримав виплати. Тоді я отримала пенсію лише наступного тижня», — розповіла жінка.

Що ж до виконання плану надходження внесків до бюджету фонду в Миколаївському управлінні зауважили: поки що працюють за тимчасовим кошторисом. Бюджет не затверджено, тож говорити про виконання планових показників передчасно.

Житомирщина. Зволікання на кілька днів

За словами пенсіонерів, належні їм виплати надходять через поштові відділення із запізненням на 2–3 дні, а через банківські установи — з дещо меншими затримками. Натомість в управлінні Пенсійного фонду в Житомирській області хоча й визнають певні проблеми із своєчасністю дотримання звичного графіка, однак запевняють, що нічого екстраординарного не відбувається. До того ж тут дещо здивовані значним суспільним резонансом, адже, мовляв, коли напередодні різдвяних свят чи Великодня розрахунки проводять з випередженням графіка, ніхто не вважає це здобутком.

На Житомирщині потреба в коштах для виплати пенсій лише на 45% забезпечується за рахунок надходжень, зібраних на території області. Це пояснюється високою часткою військових пенсіонерів, які традиційно обирали великі міста краю для постійного проживання, та значною кількістю поліщуків, що нині трудяться в Києві, де, відповідно, обліковуються сплачені ними внески до ПФ. Отож швидкість виправлення ситуації напряму залежатиме від стану надходжень загалом в Україні. Втім, закон передбачає, що з пенсіонерами мають розрахуватися до 25 числа, і цю норму впродовж останнього десятиріччя ще жодного разу не порушували.

Буковина. За борги до ПФ арештують майно

Фінансування виплати пенсій здійснюється щоденно згідно з графіком. За цим оптимістичним повідомленням головного управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області стоїть кропітка робота його співробітників.

— Є такі бізнес-керівники, які не лише через фінансову неспроможність підприємства, а й зумисне ухиляються від сплати обов’язкових платежів, у тому числі пенсійних страхових внесків, збагачуючись за рахунок робітників, — розповів Богдан Колісник, головний спеціаліст відділу аналізу та прогнозування надходження платежів управління Пенсійного фонду Буковини. — З такими, а вони є майже в кожному районі, ми постійно проводимо зустрічі-роз’яснення, узгоджуємо графіки погашення заборгованості, аби не наростали фінансові санкції.

Ті ж боржники, які не хочуть чути аргументів, систематично порушують терміни сплати внесків і не погашають борги перед Пенсійним фондом, мають справу з правоохоронними органами. Так, у Вижницькому районі завдяки тісній співпраці місцевих органів влади, управління Пенсійного фонду, державної податкової інспекції, відділу державної виконавчої служби заборгованість із платежів до фонду торік зменшилася на 324,4 тисячі гривень, від примусового стягнення в рахунок погашення боргів надійшло 484 тисячі гривень.

Тернопілля. Гаманці літніх людей не порожні

Нині тут проживають 305 тисяч пенсіонерів. Понад 460 поштових відділень та 45 банківських установ стали пунктами з отримання пенсій. Обирали їх люди за власним бажанням.

Начальник головного управління Пенсійного фонду в області Лариса Хома запевняє: з 4 по 25 число щомісяця забезпечуємо своєчасну й у повному обсязі виплату пенсій та грошової допомоги. 400,1 мільйона гривень становила така потреба в коштах у січні. Її профінансували вчасно, затримок не було.

А 403,1 мільйона гривень потрібно на виплату в лютому. Проблем з отриманням грошей в області пенсіонери не мають. Тому в Тернопільському головному управлінні Пенсійного фонду впевнені, що вчасно завершать усі необхідні грошові виплати.

Планове завдання з наповнення бюджету Пенсійного фонду власними коштами за січень виконали на понад 121%, а щодо надходження доходів за додатковими ставками до загального фонду держбюджету країни — на майже 139%.

Також на перший день нового року власні кошти (страхові внески) Пенсійного фонду з доплюсуванням показника єдиного внеску становили 44,9%. Отже, саме на стільки Тернопілля може забезпечити себе пенсійними грішми. А торік Пенсійний фонд за рахунок держбюджету та перерозподілу коштів з інших областей надав Тернопільщині дотацій на 2,57 мільярда гривень.

Запоріжжя. Виплачують за графіком

В області, де загалом 530 тисяч пенсіонерів, січневі пенсії збільшено в середньому на 3%. За інформацією прес-служби головного управління статистики в регіоні, сума призначених місячних пенсій разом з цільовою грошовою допомогою та індексацією становила 806,1 мільйона гривень, середній розмір — 1 524,84 гривні.

Як підтвердили у відділі інформаційної та організаційної роботи головного управління ПФУ в Запорізькій області, фінансування виплат цього місяця розпочато ще 3 лютого. Щодня пенсійні виплати забезпечують 25–30 тисячам пенсіонерів на суму 40–50 мільйонів гривень. Їх профінансовано і виплачують відповідно до календарного графіка.

За словами директора департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації Ігоря Мещана, державна соціальна допомога призначена 4,7 тисячі малозабезпечених сімей на загальну суму 83,7 мільйона гривень, середній розмір допомоги збільшився на 592,23 гривні і становить 1490,66 гривні.

Від редакції. Нині в Україні вже завершено фінансування пенсійних виплат за лютий. Про це повідомив директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Міністерства соціальної політики Микола Шамбір.

— За інформацією Пенсійного фонду, 25 лютого повністю завершено фінансування пенсійних виплат за лютий. На ці потреби було спрямовано 21,3 мільярда гривень, тож усі 13,5 мільйона пенсіонерів України отримали належні їм виплати в повному обсязі. Якщо десь і виникали певні затримки, ми сподіваємося на розуміння — сказав він, і наголосив, що фінансування пенсійних виплат відбувалося рівномірно по всій Україні, без преференцій певним регіонам.

Та нові посадовці, які займатимуться цим питанням, мають пам’ятати, що не можна допустити зволікання з виплатою пенсій і соціальних допомог навіть на кілька днів. Адже для людей це дуже важливо, особливо для тих, хто не працює.

Слід зробити все для того, щоб без уваги й підтримки не залишилися люди, які сьогодні потребують допомоги держави та працівників соціальної сфери. Це пенсіонери, ветерани, самотні та люди з інвалідністю, діти-сироти, малозабезпечені і багатодітні сім'ї й багато інших.

А «Урядовий кур’єр» і надалі відстежуватиме ситуацію з виплатою пенсій та соціальних допомог.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Наталя ЗВОРИГІНА, Олена ІВАШКО, Світлана ІСАЧЕНКО, Любомира КОВАЛЬ, Олена ОСОБОВА, Микола ШОТ, Віктор ШПАК

До списку новин